18/05/2020 19/05/2020 Χαρούμενος για την επιστροφή των πιστών στους ναούς με τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης μίλησε στην εκπομπή «Συνεχής Ενημέρωση» της ΕΡΤ για το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. «Στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας εκείνο που προσμετρά είναι η εμπειρία και η ιστορική καταγραφή. 2.000 χρόνια δεν υπάρχει καταγεγραμμένο...
18 Μαΐου, 2020 - 19:43
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2020 - 1:44

Μητροπολίτης Λαγκαδά: «H λαβίδα είναι απηλλαγμένη από ιούς»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Λαγκαδά: «H λαβίδα είναι απηλλαγμένη από ιούς»

Χαρούμενος για την επιστροφή των πιστών στους ναούς με τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης μίλησε στην εκπομπή «Συνεχής Ενημέρωση» της ΕΡΤ για το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

«Στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας εκείνο που προσμετρά είναι η εμπειρία και η ιστορική καταγραφή. 2.000 χρόνια δεν υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό, το οποίο να ισχυροποιεί μια τέτοια εκδοχή: μεταδόσεως, δηλαδή, λοιμικής νόσου. Εάν κάποιοι θα είχαν πρόβλημα, είμαστε εμείς οι λειτουργοί, οι οποίοι λειτουργούμε και σε νοσοκομεία, όπου υπάρχουν ασθενείς και υπάρχουν όλες αυτές οι εκδοχές σε μεγαλύτερο βαθμό… Όταν προσέρχονται οι πιστοί, δεν τους ρωτάμε εάν είναι υγιείς ή έχουν πρόβλημα. Τους δίδουμε τη Θεία Ευχαριστία, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και μετά ο Ιερεύς καταλύει το υπόλοιπο της Θείας Κοινωνίας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όπως έχει διατυπωθεί και από την Ιερά Σύνοδο και από όλη την Ιεραρχία της Αγίας μας Εκκλησίας κι όπως το επιμαρτυρεί η ζωή των Αγίων στη Θεία Κοινωνία δεν εμφυτοφορεί μικρόβιο ή ιός. Και κάτι άλλο: Όποιος είναι σχετικός και έχει την εμπειρία, θα διαπιστώσει ότι κατά τη Θεία Μετάληψη μεταλαμβάνει τη Θεία Ευχαριστία και η λαβίδα είναι απηλλαγμένη και από σταγονίδια και από όλα αυτά τα οποία συζητούνται και διαδίδονται. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Παύλος. Όσον αφορά την απαγόρευση της Θείας Μετάληψης στη Γερμανία, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Στη Γερμανία δεν ταυτίζονται (σ.σ. οι κυβερνώντες) με τις συνθήκες που επικρατούν εδώ στη χώρα μας. Άλλο είναι η Προτεσταντική Θεολογία κι άλλο η Ορθόδοξη, άλλο η λειτουργική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Μητροπολίτης Γερμανίας: «Θα πάμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο αν δεν αλλάξουν τα πράγματα»

Ακολούθως, η εκπομπή επικοινώνησε και με τον Μητροπολίτη Γερμανίας, κ. Αυγουστίνο, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι ο ίδιος, που έλαβε την απόφαση να μην κοινωνούν οι άνθρωποι στη Γερμανία, αλλά το κράτος!

«Δεν είναι αυτό δική μου απόφαση. Το απαγορεύει το κράτος, η Γερμανία. Δεν είναι απόφαση του Μητροπολίτη Αυγουστίνου», υποστήριξε ο Σεβασμιώτατος. «Κι εδώ θα θέλαμε οι πιστοί μας να μπορούν οι άνθρωποί μας, οι πιστοί μας, να κοινωνούν με τη λαβίδα, όπως και στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως εδώ απαγορεύεται. Και πιστεύω σιγά σιγά να βρούμε μια δυνατότητα, να μιλήσουμε με το κράτος, μήπως βρούμε κάποια κατανόηση. 

Πάνω από χίλια χρόνια κοινωνούμε με τη λαβίδα. Να βρεθεί μια λύση, να κοινωνούμε κανονικά, όπως και στην πατρίδα. 

Δε νομίζω ότι αυτό είναι θέμα ενός κράτους ή ενός προέδρου ή πρωθυπουργού ή καγκελαρίου.  Υπάρχει η ελευθερία της θρησκείας. Εδώ στη Γερμανία που ζούμε δεν πρέπει να μας απαγορεύει το άλφα ή το βήτα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ή θα πάμε στο συνταγματικό δικαστήριο».

Όσον αφορά τις αλλαγές στην καθολική εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος απάντησε: «Η καθολική παράδοση είναι διαφορετική, όπως και η προτεσταντική. Σε εμάς δεν μπορεί ένας Μητροπολίτης ή ένας Επίσκοπος να αλλάξει την παράδοσή μας. Αυτό θα το κάνει η Εκκλησία ως Εκκλησία, όχι ένα άτομο. Δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω εγώ αυτό που τόσα χρόνια ζούμε στον Ορθόδοξο Κόσμο».

Σχετικά με τις αποστάσεις, ο Μητροπολίτης Γερμανίας παρατήρησε ότι αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα: «Η εκκλησία είναι ένας χώρος, που ο άνθρωπος θέλει να ζήσει κάπως αλλιώτικα από τον κόσμο. Χώρος, όπου η αγάπη πρέπει να βασιλεύει και η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις με τον ιερέα, όταν δεν μπορείς να χαιρετήσεις τον συνάνθρωπό σου, όταν μετά τη Θεία Λειτουργία δεν μπορείς να κάνεις παρέα με τους ανθρώπους, να ανταλλάξετε γνώμες, τι είδους εκκλησία είναι αυτό το πράγμα; Θέλουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Γι’ αυτό όλα τα μέτρα τα τηρούμε στη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι με την Αγία Λαβίδα!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Αποκλειστικό -Μητρ. Γερμανίας: Επεμβαίνουν στην ελευθερία της θρησκείας. Αν δεν υπακούσουμε στους νόμους, θα μας κλείσουν τις Εκκλησίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων