25/04/2023 25/04/2023 «Οι Έλληνες που παραμένουν πίσω είναι αρκετοί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, δεν έχουμε καμία επικοινωνία». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νουβίας και Σουδάν κ. Σάββας περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που ζουν οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Σουδάν. Αναφερόμενος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη Μητρόπολη, ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον Αθήνα 9.84...
25 Απριλίου, 2023 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2023 - 20:19

Μητροπολίτης Νουβίας: Περάσαμε μέσα από την κόλαση – Δραματικές περιγραφές από τους Έλληνες που επαναπατρίστηκαν

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Νουβίας: Περάσαμε μέσα από την κόλαση – Δραματικές περιγραφές από τους Έλληνες που επαναπατρίστηκαν

«Οι Έλληνες που παραμένουν πίσω είναι αρκετοί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, δεν έχουμε καμία επικοινωνία». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νουβίας και Σουδάν κ. Σάββας περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που ζουν οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Σουδάν.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη Μητρόπολη, ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον Αθήνα 9.84 και στην Αθηνά Κορλίρα: «Αν δεν ήταν ο ανώτατος κληρικός του Σουδάν να μας βοηθήσει, δεν θα μπορούσαμε να βγούμε από την Μητρόπολη. Μας απεγκλώβισαν από τη Μητρόπολη, μια αποστολή αυτοκτονίας».

«Περάσαμε μέσα από την κόλαση, δεχθήκαμε επίθεση αλλά σταμάτησαν όταν αντιλήφθηκαν τον ανώτατο κληρικό του Σουδάν, όλοι σέβονται και έτσι σέβονται τα αυτοκίνητά του, και έτσι γλυτώσαμε», πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ

Επαναπατρίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες που έζησαν τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν ο οποίος ξέσπασε στις 15 Απριλίου και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 459 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 4.072, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ. Μεταφέρθηκαν από το Τζιμπουτί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αποχώρησαν από την περιοχή συνολικά 43 Έλληνες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν, ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας.

Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται για τη μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς σήμερα το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα μεταφέροντας 17 άτομα, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας.

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Μιχάλης Καραγιάννης

Κατά την άφιξή τους περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Χαρτούμ, ευχαρίστησαν την πολεμική αεροπορία για την ασφαλή επιστροφή τους και εξέφρασαν την ελπίδα και οι υπόλοιποι Έλληνες να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα. “Έχω τρία παιδιά, ήταν πολύ δύσκολα, ευτυχώς μένουμε δίπλα στην γαλλική πρεσβεία και φύγαμε”, τόνισε στην ΕΡΤ ένας εκ των διασωθέντων.

Στρατιωτικό ασθενοφόρο με φορείο παρέλαβε τον Έλληνα, που τραυματίστηκε την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ. Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Είχε χειρουργηθεί στα πόδια και αναμένεται να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάστασή του.

“Δεχθήκαμε πυρά, κινδυνέψαμε όλοι” τόνισε μετά την άφιξή τους στην ΕΡΤ ο Χρήστος Δέδες, τον οποίο περίμενε η οικογένειά του στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. Ο 6χρονος γιος του και η 5χρονη κόρη του με ζωγραφιές στα χέρια ανυπομονούσαν να πάρουν στην αγκαλιά τους πάλι τον πατέρα τους.


Χθες η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, παρέλαβε με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας 13 Έλληνες από το Τζιμπουτί. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής μετέφεραν πρώτα στο μεταγωγικό C-27, με φορείο, τον Έλληνα τραυματία. Την ελληνική αποστολή και τον υφυπουργό υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών του Τζιμπουτί, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με ειδική πτήση έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεπε να ταξιδέψει με το C-27. Χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο και πρέπει να χειρουργηθεί ξανά εντός 48 ωρών.

«Έφτασαν από το Τζιμπουτί, μέσω Αιγύπτου, μέσα από μια πολύ περίπλοκη επιχείρηση την οποία οργανώσαμε, οι πρώτοι συμπολίτες μας από το Σουδάν, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από τις ελληνικές δυνάμεις. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι στη συνέχεια. Αυτή είναι η εικόνα μιας Ελλάδας η οποία είναι πια ισχυρή. Mία Ελλάδα η οποία μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του σε πολίτες που τον υποδέχθηκαν στη Λιβαδειά.

Το δεύτερο C- 27 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα, έφτασε στην πόλη Ασουάν της Αιγύπτου, όπου παραμένει ο Νίκος Χαρδαλιάς, για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων. Το αεροσκάφος αφού ανεφοδιαστεί θα πετάξει ξανά προς Τζιμπουτί, προκειμένου να παραλάβει όσους Έλληνες θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και ομάδα Ρουμάνων, που επίσης απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Στην συνέχεια θα κατευθυνθεί στην Άκαμπα της Ιορδανίας, όπου νωρίς το πρωί, με τη βοήθεια Ολλανδών, μεταφέρθηκαν 7 ακόμη Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους.

Περίπου 80 Έλληνες παρμένουν εγκλωβισμένοι

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Έλληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους. Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Παραμένουν ακόμη 17 Κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Έλληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην ‘Ακαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Εξετάζεται αν χρειαστεί και είναι εφικτό να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατιωτικούς, προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη.

Κατσανιώτης: Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών του Σουδάν

Την πρώτη ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν υποδέχθηκε στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Ο κ. Κατσανιώτης, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, παρέστη το πρωί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, όπου προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας συνολικά 17 άτομα (13 Έλληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) τα οποία εξήλθαν με ασφάλεια από το Σουδάν ύστερα από επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας δήλωσε: «Με χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσοι κατάφεραν να φέρουν πίσω τους συμπατριώτες μας. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών του Σουδάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε στο μέτρο του δυνατού σε μια εμπόλεμη περιοχή να διασφαλίσουμε την ασφαλή έξοδό τους από εκεί. Από εδώ και πέρα σε συνεργασία με την ΕΕ και τους συμμάχους θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, ώστε όλοι οι Έλληνες με ασφάλεια να επιστρέψουν στην πατρίδα».

Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν

Κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που ισχύει από σήμερα, συνήφθη στο Σουδάν μεταξύ των εμπολέμων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έκαναν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο Χαρτούμ, οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ήταν πράγματι σπάνιοι σήμερα ενώ, όπως συμβαίνει με κάθε ανακοίνωση εκεχειρίας, οι παραστρατιωτικοί του στρατηγου Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του αντίπαλου στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ότι συνεχίζουν τις πτήσεις πάνω από το Χαρτούμ.

Η ένταση των μαχών σε συνοικίες είχε πράγματι μειωθεί μετά την έναρξη το Σάββατο των απομακρύνσεων ξένων πολιτών.

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως αρχίζει την απομάκρυνση των υπηκόων του -τρεις ημέρες μετά την απομάκρυνση των διπλωματών του-, «κατά προτεραιότητα των οικογενειών με παιδιά και των πιο ηλικιωμένων ή αυτών που έχουν πρόβλημα υγείας».

Πάντως σε άλλες συνοικίες, οι συγκρούσεις έχουν γίνει ακόμη πιο καταστροφικές. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ και των οποίων η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, καταστήματα φαίνονται να έχουν πυρποληθεί, πολυκατοικίες να έχουν καταρρεύσει και άμαχοι να περιφέρονται μέσα σε συντρίμμια που ακόμη καπνίζουν και μαρτυρούν τη σφοδρότητα των αεροπορικών επιδρομών και των πυρών πυροβολικού.

Διαβάστε ακόμη:

Σουδάν: Ανακούφιση για τους πρώτους 17 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν – Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός

Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι συμπατριώτες μας από το Σουδάν

Απεγκλωβίστηκε ο πρώτος Κύπριος πολίτης από το Σουδάν

 

Με πληροφορίες από ertnews, απεμπε, Αθήνα 9.84

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων