26/04/2023 26/04/2023 Ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας. Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια από το Αμμάν της Ιορδανίας στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος που...
26 Απριλίου, 2023 - 14:29
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2023 - 18:05

Μητροπολίτης Νουβίας: “Ζούμε από θαύμα όσοι ήμασταν μέσα στη Μητρόπολη”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Νουβίας: “Ζούμε από θαύμα όσοι ήμασταν μέσα στη Μητρόπολη”

Ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας.

Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια από το Αμμάν της Ιορδανίας στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος που πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» μίλησε στην ΕΡΤ3 και τη Χ. Σάμου για κάθε στιγμή της «κόλασης» του εμφυλίου στο Σουδάν, τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, τις πιο δύσκολες στιγμές μέσα κι έξω από την Ιερά Μητρόπολη του Χαρτούμ.

“Ζούμε από θαύμα”

“Μας ειδοποίησαν το πρωί γιατί φεύγουμε. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Μετά έστειλαν κάποιους να μας πάρουν από εκεί. Φεύγοντας έπρεπε να περάσουν από όλα τα σημεία για να πάρουν κάποιους από την Ελληνική κοινότητα. Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι, αλλά ευτυχώς χωρίς να υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός”, είπε.

“Όσοι μείναμε στο κέντρο ήταν φύση και θέση αδύνατο να μην σε χτυπήσουν. Είτε πεζός είτε με αυτοκίνητο”, τόνισε.

“Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί είπαμε: “Εντάξει. Ήρθε το τέλος” απλά βάλαμε τα σώματα μας πάνω από τα παιδιά να κρατήσει ο καθένας από ένα παιδί τουλάχιστον αν βρουν κάτι να βρουν τα παιδιά. Δεν δείχνουν τέτοια ευαισθησία. Δαυστυχώς. Από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν μέσα στην Μητρόπολη. Πρόκειται περί κόλασης. Δεν μιλάμε για ένα πόλεμο απλό. Μιλάμε για έναν  εμφύλιο πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη χωρίς καμία ευαισθησία” ανέφερε περιγράφοντας τις στιγμές.

Στην Τανάγρα το απόγευμα το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος

Tο δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει Έλληνες από το Σουδάν, απογειώθηκε από την Άκαμπα Ιορδανίας και αναμένεται να προσγειωθεί στην Τανάγρα περίπου στις 16:00. Το μεταφορικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ασουάν της Αιγύπτου, προσγειώθηκε στην Ακάμπα της Ιορδανίας για να παραλάβει εγκλωβισμένους και λίγο μετά τις 12:00 ξεκίνησε το ταξίδι για την Τανάγρα. Σε αυτή την πτήση επιβαίνουν Ρουμάνοι, Φινλανδοί και περίπου 14 Έλληνες που επιβιβάστηκαν στην Άκαμπα.

Σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων από το Σουδάν, προς ώρας είναι ασαφής και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 13 άτομα – Μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης Νουβίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων