06/04/2021 06/04/2021 «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και υπογράμμισε:...
06 Απριλίου, 2021 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2021 - 18:17

Μητσοτάκης: “Ξανανοίγουμε την πρεσβεία στην Τρίπολη και υποδεχόμαστε το άνοιγμα του προξενείου” – Επιστρέφει ο Μητροπολίτης Τριπόλεως

Διαδώστε:
Μητσοτάκης: “Ξανανοίγουμε την πρεσβεία στην Τρίπολη και υποδεχόμαστε το άνοιγμα του προξενείου” – Επιστρέφει ο Μητροπολίτης Τριπόλεως

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και υπογράμμισε: «Βασικός μου σκοπός να αναδείξω την επαναλειτουργία πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο και έστειλε το μήνυμα: «Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς». Παρατήρησε ότι αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία κα κατασκευές.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος σας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμας δεν έχουν καμία νομική ισχύ».

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Επιστρέφει και ο Μητροπολίτης Τριπόλεως

Η επαναλειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, καθώς και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, συνδυάζονται και με την επικείμενη επιστροφή του Μητροπολίτη Τριπόλεως, κ. Θεοφύλακτου στη χώρα. Αυτό αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο ο ίδιος ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως ήδη ετοιμάζεται για να βρεθεί και πάλι στο χώρο μας εκεί. Και οι εκκλησίες μας στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, μαζί με την πρεσβεία μας, μαζί με τα προξενεία να δίδουν μία δυναμική παρουσία σε αυτήν τη χώρα, που θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο μελλοντικά στη συμφιλίωση των λαών» είχε δηλώσει ο Μακαριώτατος, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Λιβύη θα δώσει το μήνυμα της ειρήνη, «με πολλούς αποδέκτες, ότι η Μεσόγειος είναι και θα παραμείνει μία θάλασσα και ένας χώρος ειρήνης και ευημερίας»

«Η Λιβύη είναι μία χώρα γειτονική προς την Αίγυπτο, που είναι μέσα στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μην ξεχνάτε ότι ο τίτλος μου εμπεριέχει τις περιοχές Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής» υπογράμμισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Κοινές δηλώσεις Κυρ.Μητσοτάκη- Α.Χ.Ντμπεϊμπά: Υπάρχει μακρά ιστορία οικονομικών και εμπορικών ακόμη και ανθρωπιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανεβαίνοντας στο βήμα για τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του αυτή.

Αναφέρθηκε όμως και στο ρόλο που έπαιξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. «Είμαστε ευτυχείς για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι υπάρχει μακρά ιστορία οικονομικών και εμπορικών ακόμη και ανθρωπιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και προσέθεσε: «Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών και σε αυτό το πλαίσιο ξανανοίγουμε την πρεσβεία στην Τρίπολη και υποδεχόμαστε το άνοιγμα του προξενείου. Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στον εμπορικό τομέα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, ο κ. Ντμπεϊμπά τόνισε ότι «επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ακόμα ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ντμπεϊμπά επισήμανε πως η χώρα του επιδιώκει τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής και τόνισε πως μέσω κάθε συμφωνίας επιδιώκει το συμφέρον της. «Φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, του λαού μας», όπως κάνει κάθε χώρα είπε ολοκληρώνοντας

Συνάντηση Μητσοτάκη- Ντράγκι στην Τρίπολη για τον ρόλο Ελλάδας-Ιταλίας στις εξελίξεις στη Λιβύη: 

Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι είχε κατά την άφιξή του στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι έφθασαν με διαφορά λίγων ωρών στη Λιβύη, είναι από τους πρώτους Eυρωπαίους ηγέτες που την επισκέπτονται ενώ Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Συζήτησαν, ακόμη, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα της ΕΕ και ιδίως στο μεταναστευτικό καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στη Λιβύη. «Στιγμή μοναδικής αξίας, για να επανοικοδομήσουμε την παλιά μας φιλία»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επισκέφθηκε σήμερα την Τρίπολη όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που ο Ντράγκι πραγματοποιεί στο εξωτερικό, από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία. «Είναι μια μοναδική στιγμή, για να επανοικοδομήσουμε μια παλαιά φιλία και εγγύτητα, η οποία δεν διακόπηκε ποτέ», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι «βασικής σημασίας στοιχείο, για να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή, είναι να προχωρήσει η κατάπαυση του πυρός και να τύχει απόλυτου σεβασμού».

Ο Μάριο Ντράγκι προσέθεσε ότι με τον Λίβυο ομόλογό του έγινε αναφορά στη συνεργασία στον τομέα των υποδομών, της ενέργειας, της υγείας και του πολιτισμού. «Θέλουμε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει πυξίδα για το μέλλον, με πλήρη σεβασμό στην πλήρη λιβυκή κυριαρχία», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε:

«Υπάρχει ικανοποίηση για τα όσα κάνει η Λιβύη στο θέμα των διασώσεων και, συγχρόνως, η Ιταλία βοηθά και της παρέχει στήριξη. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνον γεωπολιτικό, είναι και ανθρωπιστικό. Από την άποψη αυτή, η Ιταλία είναι μια από τις λίγες χώρες η οποία συνεχίζει να αφήνει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων