28/11/2020 28/11/2020 Απόλυτη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα ζήτησε από τους Πατρινούς σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέφθηκε την αχαϊκή πρωτεύουσα και το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ενόψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, παρόμοια έκκληση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ώστε να μη γίνουν...
28 Νοεμβρίου, 2020 - 19:09
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2020 - 19:05

Μητσοτάκης, Πέτσας και Χρυσοχοΐδης: Εντός περιοριστικών μέτρων τοπικές εορτές και Χριστούγεννα

Διαδώστε:
Μητσοτάκης, Πέτσας και Χρυσοχοΐδης: Εντός περιοριστικών μέτρων τοπικές εορτές και Χριστούγεννα

Απόλυτη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα ζήτησε από τους Πατρινούς σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέφθηκε την αχαϊκή πρωτεύουσα και το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ενόψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, παρόμοια έκκληση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ώστε να μη γίνουν εστία υπερ-μετάδοσης οι εορτάζουσες περιοχές, ενώ, λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη και για τα Χριστούγεννα, προειδοποίησε ότι φέτος η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας θα είναι διαφορετική. 

Στην Πάτρα 

Με στόχο, λοιπόν, τον συντονισμό της προσπάθειας αυστηρής εφαρμογής των μέτρων περιορισμού και αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, ο κ. Χρυσοχοΐδης συνομίλησε εκ του σύνεγγυς με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο και τους τοπικούς παράγοντες της Πάτρας.

O υπουργός είχε σύσκεψη το πρωί στο αστυνομικό μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα στελέχη της Αστυνομίας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, οι πέντε δήμαρχοι του νομού, ο διευθυντής της ΥΠΕ, οι διοικητές των δύο μεγάλων νοσοκομείων της περιοχής, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τους τοπικούς φορείς στο κτίριο της Ασφάλειας στην Πάτρα ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε τα εξής:

«Η Πάτρα θα τιμήσει τον Πολιούχο της με την ίδια ευλάβεια, αλλά ο καθένας στο δικό του σπίτι χωρίς επισκέψεις, χωρίς συναναστροφές. Χρειαζόμαστε 100% συμμόρφωση, όχι 99,9%, γιατί και ένας και δύο και λίγοι μπορούν να μολύνουν τους πολλούς, μπορεί να στείλουν στις ΜΕΘ αριθμούς που δεν αντέχουμε. Είμαι εδώ, γιατί πρέπει να είμαστε εδώ. Η Αχαΐα, όπως και οι όμοροι Νομοί, έχουν μια ανησυχητική αύξηση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Την κατάσταση την αντιμετωπίζουμε, όμως οι δυνάμεις δεν είναι αστείρευτες και τα κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι πλέον περιορισμένα. Είδα αποφασισμένους ανθρώπους να τα δώσουν όλα για τη ζωή των συνανθρώπων. Ζητώ από όλους να έρθετε στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Ο κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας και μια ευθύνη προστασίας, να μην αρρωστήσει ο ίδιος και τους άλλους, δηλαδή να φοράει μάσκα και να μείνει σπίτι. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει προσέλευση πιστών αυτές τις μέρες στο ναό του Αγίου Ανδρέα και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποτραπεί αυτό. Δεν θα διαπραγματευτούμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, διότι θα ήμασταν, ανεύθυνοι αν γινόταν αυτό».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τον Σεβασμιώτατο, διότι, όπως είπε, «οι τελευταίες σας δηλώσεις, με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα, είναι πάρα πολύ σημαντικές».

Από την πλευρά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε μεταξύ άλλων: «Παρακαλώ τον πατραϊκό λαό με προσευχή, πίστη και ταπείνωση να σταθούμε και ως δώρο στον Άγιο Ανδρέα, να προσφέρουμε την καρδιά μας από εκεί που βρισκόμαστε, κατά τα μέτρα που ισχύουν, όπως έχω πει και άλλη φορά. Ούτως ώστε, να επιτρέψει ο Θεός και πάλι να δούμε ο ένας τον άλλο από κοντά, να αγκαλιαστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να δούμε τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας, να είναι υγιείς».

Πέτσας: «Να μην καταστούν οι τοπικές γιορτές αιτία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού»

Το ίδιο πρωί, εκ νέου έκκληση «να μην καταστούν οι τοπικές γιορτές αιτία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού» απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, ιδίως σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η οποία έχει μια μεγάλη τοπική γιορτή τη Δευτέρα, του Αγίου Ανδρέα ή περιοχές όπως η Κέρκυρα (της οποίας ο Πολιούχος, Άγιος Σπυρίδων, γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου). Σε περιοχές, που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές, θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες, να μην αποτελέσουν με τη στάση τους εστία υπερμετάδοσης. Γιατί αυτό -κακά τα ψέματα- θα μας φέρει πίσω. Γι’ αυτό κάνουμε ξανά έκκληση: Πολλή προσοχή. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να μην αποπροσανατολιζόμαστε από το γεγονός ότι μπορεί να είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση στην περιοχή μας. Γιατί αυτή η πεποίθηση οδηγεί σε εφησυχασμό και ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός«. «Αυτός μας οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση βλέπει πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζει τη στρατηγική της: «Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Γι’ αυτό, η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

Επέμεινε, δε, πως είναι ενθαρρυντικό πως από ό,τι φαίνεται ο ρυθμός μετάδοσης πέφτει στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός, που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι τα μέτρα τηρούνται καλύτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και, πραγματικά, σώζοντας ζωές».

Μητσοτάκης: Διαφορετικά τα Χριστούγεννα φέτος, το πολύ με μία οικογένεια ακόμα

Παράλληλα, το δικό του μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μιλώντας όχι για τις τοπικές εορτές κάθε μέρους, αλλά για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα Χριστούγεννα δεν θα είναι γνώριμα το 2020. «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις, μας έκανε, όμως, ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Κυρ. Μητσοτάκης στον status fm της Θεσσαλονίκης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων