05/04/2022 05/04/2022 Τους ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς με την Κύπρο, καθώς και τη διαχρονική υποστήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στον Κυπριακό Ελληνισμό επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης κατά τη συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο της Αθήνας με αντιπροσωπεία Δημάρχων από τους Κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου. Στη συνάντηση, ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής...
05 Απριλίου, 2022 - 20:29
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2022 - 21:08

Μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας στην Αθήνα

Διαδώστε:
Μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας στην Αθήνα

Τους ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς με την Κύπρο, καθώς και τη διαχρονική υποστήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στον Κυπριακό Ελληνισμό επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης κατά τη συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο της Αθήνας με αντιπροσωπεία Δημάρχων από τους Κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου.

Στη συνάντηση, ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δόκτορα Πέτρο Καρεκλά, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας στην Αθήνα, ύστερα από αποδοχή σχετικής πρότασης του Πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκου Κενεβέζου.

«Είχα τη χαρά και την τιμή να υποδεχθώ σήμερα στο Δημαρχείο τους συναδέλφους μου Δημάρχους από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Αθήνα δεν ξεχνά και είναι έτοιμη να κάνει το χρέος Μνήμης απέναντι στους πεσόντες και αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας, καθώς και στις οικογένειές τους που μέχρι σήμερα ζουν με την οδυνηρή απώλεια. Το Μνημείο που θα ανεγερθεί στην Αθήνα θα αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είναι ένα εθνικό χρέος, το οποίο γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό στη «σκιά»του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δρ. Πέτρος Καρεκλάς – Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ – Δήμαρχος Μόρφου, Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ – Δήμαρχος Κατεχόμενης Ακανθούς, Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη – Δήμαρχος Λευκονοίκου – Επαρχίας Αμμοχώστου, Νεοπτόλεμος Κότσαπας – Δήμαρχος Λαπήθου, Μαρία Μουστάκα Κουρούγιαννη – Αντιδήμαρχος Κερύνειας, ενώ το παρών έδωσε και ο κ. Τάκης Βράιλας, μορφωτικός λειτουργός από το «Σπίτι της Κύπρου».

Οι Δήμαρχοι από τους κατεχόμενους δήμους της Κύπρου εξέφρασαν με συγκινητικό τρόπο την ευγνωμοσύνη τους για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων να ανεγερθεί το Μνημείο στην Αθήνα, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν σε προσωπικά τους βιώματα και στάθηκαν στις απώλειες που και οι δικές τους οικογένειες έχουν βιώσει.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισήμαναν επίσης στον κ. Μπακογιάννη ότι το Μνημείο που θα ανεγερθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, θα αποδώσει την οφειλόμενη τιμή προς τους περίπου 800 αγνοούμενους και τις οικογένειές τους, οι οποίες τόσα χρόνια μετά εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις. Τόνισαν επίσης ότι η ανέγερση του Μνημείου, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά όσους αντιστάθηκαν στους εισβολείς με αυτοθυσία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ενίσχυση της εθνικής ιστορικής μνήμης.

 

 

Σε σχετικό μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τονίζει ότι η ανέγερση του Μνημείου για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αποτελεί «οφειλόμενη τιμή στα θύματα της τραγωδίας και στις οικογένειές τους» και «χρέος στην εθνική μνήμη»

«Κι όμως, η Αθήνα ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ. Ξεκινάμε τις διαδικασίες για την ανέγερση του Μνημείου για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μετά από πρόταση του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκου Κενεβέζου. Οφειλόμενη τιμή στα θύματα της τραγωδίας και στις οικογένειές τους. Χρέος στην εθνική μνήμη. Συγκίνηση όταν συζητήσαμε την απόφασή μας με τους συναδέλφους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου. 48 χρόνια μετά, τα προσωπικά βιώματα παραμένουν ζωντανά και οι πληγές βαθιές και ανοιχτές.», αναφέρει στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων