04/07/2021 04/07/2021 Μνημόσυνο για τους 78 Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές-στρατιώτες, που έχασαν τη ζωή τους την 4η Ιουλίου του 1941 κατά τη βύθιση του πλοίου-καϊκιού με το οποίο επέστρεφαν στην Κωνσταντινούπολη, τελέστηκε σήμερα κοντά στο σημείο του τραγικού συμβάντος, πλησίον του υγρού τάφου των ηρώων έξω από το Λαύριο Αττικής, στις 11.30 το πρωί. Το ναρκαλιευτικό “Ευνίκη” αναχώρησε από...
04 Ιουλίου, 2021 - 17:41
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2021 - 22:02

Μνημόσυνο στους 78 Κωνσταντινουπολίτες ήρωες

Διαδώστε:
Μνημόσυνο στους 78 Κωνσταντινουπολίτες ήρωες

Μνημόσυνο για τους 78 Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές-στρατιώτες, που έχασαν τη ζωή τους την 4η Ιουλίου του 1941 κατά τη βύθιση του πλοίου-καϊκιού με το οποίο επέστρεφαν στην Κωνσταντινούπολη, τελέστηκε σήμερα κοντά στο σημείο του τραγικού συμβάντος, πλησίον του υγρού τάφου των ηρώων έξω από το Λαύριο Αττικής, στις 11.30 το πρωί.

Το ναρκαλιευτικό “Ευνίκη” αναχώρησε από το λιμάνι του Λαυρίου για την απόδοση τιμής – για πρώτη φορά- στους 78 Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές του ελληνο-ιταλικού πολέμου, θύματα της επίθεσης βρετανικού υποβρυχίου, κατά την επιστροφή τους στην Πόλη με το καΐκι “Ευαγγελίστρια” (νηολογίου Πειραιά). Επιπλέον, σκοτώθηκαν 5 μέλη του πληρώματος και τρεις Βορειοηπειρώτες, κάτοικοι Κωνσταντινούπολης.

Την απόδοση τιμών στους εθελοντές που κατετάγησαν στον στρατό, ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό της πατρίδας τους, Ελλάδας, αλλά έχασαν τη ζωή τους με αυτό τον τραγικό τρόπο, οργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών με τα μέλη-σωματεία της.

Η ιστορία έχει ως εξής: Το καΐκι που μετέφερε τους 78 εθελοντές πίσω στην Πόλη δέχθηκε επίθεση από υποβρύχιο την 4η Ιουλίου 1941. Οι αναιρεθέντες είχαν πολεμήσει εθελοντικά κατά του Φασισμού-Ναζισμού για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Ελλάδος το 1940-41. Το καΐκι που τους μετέφερε ήταν άοπλο. Σήμερα, στη μνήμη τους εψάλη τρισάγιο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου, έγινε προσκλητήριο νεκρών και ερίφθησαν στεφάνια στον υγρό τάφο τους. Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις 12.00 π.μ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων