22/08/2020 22/08/2020 Την μετατροπή ενός ακόμα ιστορικού ναού στην Κωνσταντινούπολη από το μουσειακό καθεστώς σε τζαμί πραγματοποίησε η τουρκική ηγεσία. Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζάμι και τη Μόνη της Χώρας ( Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα). Άμεση ήταν η αντίδραση από όλη την Παγκόσμια Κοινότητα αφού Αξιωματούχοι κρατών αλλά και Ιεράρχες από όλα...
22 Αυγούστου, 2020 - 16:26
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2020 - 17:15

Μονή της Χώρας: Συντετριμμένοι Iεράρχες από την νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας – Καμπανάκι προς Διεθνή Κοινότητα και UNESCO

Διαδώστε:
Μονή της Χώρας: Συντετριμμένοι Iεράρχες από την νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας – Καμπανάκι προς Διεθνή Κοινότητα και UNESCO

Την μετατροπή ενός ακόμα ιστορικού ναού στην Κωνσταντινούπολη από το μουσειακό καθεστώς σε τζαμί πραγματοποίησε η τουρκική ηγεσία. Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζάμι και τη Μόνη της Χώρας ( Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα).

Άμεση ήταν η αντίδραση από όλη την Παγκόσμια Κοινότητα αφού Αξιωματούχοι κρατών αλλά και Ιεράρχες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ορθοδοξίας καταδίκασαν το γεγονός εκφράζοντας τη θλίψη και την απογοήτευσή τους ενώ ζητάνε από τη Διεθνή Κοινότητα να ενεργήσει αποτελεσματικά απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα όπως και από τον οργανισμό της UNESCO, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας που προτείνει τη δημιουργία νέου οργανισμού σε περίπτωση αδυναμίας αντίδρασης της UNESCO. 

Ενώ και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης καλεί την Παγκόσμια Κοινότητα να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θα διαφυλάττει, θα προστατεύει και θα σέβεται την Ταυτότητα και την Ιστορία των Μνημείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Μονή της Χώρας (6ος αι.), αλλά και η Αγία Σοφία.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος με μια μακροσκελή ανακοίνωση αναφερόμενος στην μετατροπή τονίζει την ασέβεια της Τουρκίας για την μετατροπή της Μονής της Χώρας τη στιγμή μάλιστα που όπως αναφέρει τα περισσότερα από τα 3.500 τζαμιά της Πόλης είναι άδεια. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος αναφέρει: “Είναι μια απόφαση που επιτείνει την απογοήτευση και την ανησυχία μας, δεδομένου ότι προηγήθηκε η βεβήλωση του παγκόσμιου συμβόλου της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, του ναού της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας επιμένει να πορεύεται στην οδό της ασέβειας προς τα θρησκευτικά μνημεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και της περιφρόνησης προς μνημεία που συγκαταλέγονται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η Κωνσταντινούπολη τούτη την ώρα έχει περισσότερα από 3.500 τζαμιά. Καμιά αναγκαιότητα δεν υπάρχει να προστεθεί άλλο ένα στη λίστα, δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα είναι άδεια”. 

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωσή του εδώ.

Την μετατροπή της Μονής της Χώρας σχολίασε με δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τονίζοντας ότι είναι μικρόψυχη η πολιτική του Τούρκου προέδρου και δεν αρμόζει στον τουρκικό λαό ενώ απευθύνεται και στην διεθνή κοινότητα σημειώνοντας ότι οι λεκτικές παραινέσεις αγνοούνται. Η ανάρτηση του Σεβασμιωτάτου αναφέρει: «Μετά το τραγικό ιστορικό λάθος με την Αγία Σοφία, τώρα η Μονή της Χώρας, «Χώρα του Αχώρητου», λαμπρή προσφορά του Βυζαντινού πολιτισμού στον παγκόσμιο! Στον τουρκικό λαό δεν αρμόζει μία τέτοια μικρόψυχη πολιτική. Στη διεθνή κοινότητα: οι λεκτικές παραινέσεις αγνοούνται. Ως πότε;».

Και στην χώρα μας όμως οι αντιδράσεις των Ιεραρχών ήταν άμεσες με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομο να αναφέρει “Μετά το ανοσιούργημα που διέπραξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετατρέποντας την «Αγια Σοφιά» σε τζαμί, προχώρησε και σε άλλη προσβλητική για την Ορθοδοξία και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, απαίσια πράξη, μετατρέποντας και την Μονή της Χώρας, το περιάκουστο αυτό μοναστήρι, την περίλαμπρη αυτή Εκκλησιά, σε τζαμί” ενώ στη συνέχεια τονίζει την αδυναμία διαλόγου με την Τουρκία αναφέροντας “Η ταυτότητα της Τουρκίας είναι η βαρβαρότητα και αυτή θα την ακολουθή και στο μέλλον. Όλες οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας μαρτυρούν την αδιαλλαξία της και την αδυναμία της να ενταχθή πλέον στην Ευρωπαική Ένωση. Δεν μπορεί η Τουρκία να συμβαδίση με τον σύγχρονο πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο. Ουδείς δύναται να συζητήση, έχοντας απέναντί του τον φανατισμό, την έπαρση, την ασέβεια και την αλαζονεία”.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών. 

Και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης αναφέρθηκε στην μετατροπή της Μονής τη Χώρας σε τζαμί, χαρακτηρίζοντάς την ως ακόμα μια θλιβερή εξέλιξη για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ αναφέρεται στη μετατροπή ως «Η Εις Άδου Κάθοδος του σύγχρονου Πολιτισμού», συνοδεύοντας την ανάρτησή της με την τοιχογραφία της «Εις Άδου Κάθοδος» του 1315-1320 που βρίσκεται στη Μονή της Χώρας.

Την ίδια ώρα από την Κύπρο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου αναφέρει “Είχαμε έγκυρες πληροφορίες (σ.σ η Εκκλησία της Κύπρου) για την πράξη αυτή και για αυτό στο ανακοινωθέν της Συνόδου για την Αγία Σοφία έγινε αναφορά και στο σχεδιασμό αυτό των Τούρκων. Ντροπή για τις πράξεις τους αυτές. Αν η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ανίκανη να προστατεύσει τον πολιτισμό τότε, πρέπει να δημιουργηθεί άλλος οργανισμός που να έχει δυνατότητα και ικανότητα αντίδρασης” σχολιάζοντας ότι ο οργανισμός της UNESCO δεν έκανε καμία ενέργεια τόσο για την Αγία Σοφία όσο και τώρα για την Μονή της Χώρας. 

Από τη μεριά της η Τουρκία αναφερόμενη στη Μονή της Χώρας με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε πώς “Η Μονή της Χώρας είναι ιδιοκτησία της χώρας μας, όπως η Αγία Σοφία” ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα αναφέροντας: “η Ελλάδα με το να μετατρέπει τα τζαμιά στην επικράτειά της σε εκκλησίες είναι η τελευταία που θα έπρεπε να μιλάει για σεβασμό στις άλλες θρησκείες. Η Ελλάδα που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη χώρα με κάθε είδους κατασταλτικές πρακτικές, παρά τις διεθνείς συμφωνίες, προσπαθεί κιόλας να μας διδάξει. H προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει τεχνητές ατζέντες στην περιοχή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Καλούμε την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με την ιστορία της για άλλη μια φορά και να παρέχει τις απαραίτητες ευκαιρίες στους μουσουλμάνους να προσεύχονται στη χώρα τους».

Αξιωματούχοι πήραν θέση κατά της πράξης της Τουρκίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό:

 

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας»

 

Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις, κα Ναμπίλα Μασράλι, ως εξής: «Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

Ελλάδα

«Η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμη πρόκληση»

 

 

Με ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, τονίζοντας ότι είναι προσβολή του χαρακτήρα ενός ακόμη μνημεία της Unesco ενώ ταυτόχρονα πλήττει τον διάλογο.

Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, που συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία της Μονής της Χώρας, ανέφερ: «Μετά την Αγία Σοφία, η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμα πρόκληση, μετατρέποντας σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, ενέργεια που προσβάλει τον χαρακτήρα ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και πλήττει τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο».

 

«Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι»

Την απόφαση της Τουρκία να μετατρέψει μετά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας σε τζαμί καυτηρίασε με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο τονίζει πως η απόφαση αυτή εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα, καθώς μετά την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας.
Τέλος, καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι απολύτως καταδικαστέα.

Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Πέτσας: Ακόμη μια πρόκληση η χθεσινή ενέργεια των Τούρκων

«Η χθεσινή ενέργεια που έχει να κάνει με το θέμα της Μονής της Χώρας, είναι μία ακόμη πρόκληση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή ενέργεια των Τούρκων αν μετατρέψουν και τη Μονή της Χώρας σε τζαμί.

«Όλα αυτά σταθμίζονται. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με τους γείτονές μας, και με την Τουρκία, αλλά οι προκλητικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε.

Για την τουρκική προκλητικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το πλέγμα των συζητήσεων είναι οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είναι η μία και μόνο εκκρεμότητα.

«Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ευρύτερου διαλόγου. Θέλουμε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας και να φθάσουμε -με καλή πίστη, με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας- ώστε να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες», τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χρειαζόμαστε εγγυητές ή μεσολαβητές.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι τους συμμάχους στο πλευρό της. Και τους είχε, όταν χρειάστηκε. Δεν είναι άσκηση ισορροπίας ούτε από τη γερμανική Προεδρία, ούτε από την Ευρώπη. Είναι άσκηση αξιοπιστίας Πιστεύει η Ευρώπη, πιστεύει η προεδρεύουσα χώρα η Γερμανία και οι άλλες χώρες ότι ο κ. Ερντογάν όταν τα λέει αυτά τα εννοεί; Ότι θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, παντού; Εάν, λοιπόν, ο κ. Ερντογάν αποδείξει ότι προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, φυσικά μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Δεν μπορεί η Τουρκία να βάλει σε ένα πλαίσιο όπως οι διερευνητικές επαφές, άλλα θέματα. Δεν είναι λευκή σελίδα από την οποία ξεκινά κανείς. Είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να υπάρχει μια οριοθετημένη ατζέντα, που θα δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής», συμπλήρωσε.

Επιπλέον δήλωσε ότι από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να υπήρχε πρόθεση ερευνών αλλά έρευνες δεν πραγματοποιήθηκαν. «Άλλο η πρόθεση, η οποία δείχνει την προκλητικότητα, άλλο η πραγματοποίηση», ανέφερε σημειώνοντας ότι η Σύνοδος για τη γειτονική χώρα είχε προδιαγραφεί από τον Ιούλιο ότι θα γίνει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο.

«Είναι προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά»

«Είναι προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά»

«Η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BEST TV και προσέθεσε: «Είναι ένα μοναστήρι στη Χώρα, που για τους βυζαντινούς, ήταν η εκτός των τειχών περιοχή, που η πρώτη του φάση χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Στον 9ο αιώνα έχουμε μία δεύτερη φάση και τελικά, στον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ. διαμορφώνεται όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας και ο τοιχογραφικός της διάκοσμος, οι αγιογραφίες της, είναι μοναδικής τέχνης. Η Παναγία βρίσκεται σε όλα τα εγχειρίδια της βυζαντινής Ιστορίας και της βυζαντινής αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο. Ο Χριστός, καθήμενος στον θρόνο, ο οποίος δέχεται την προσφορά που του κάνει ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ο οποίος προσφέρει την ίδια την εκκλησία, επίσης, θεωρείται από τα μνημειακά κεφάλαια της βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας. Η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη. Αναφέρω όλα αυτά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για ένα μνημείο, του οποίου η τέχνη και η αξία, θα τολμούσα να πω ότι είναι συγκρίσιμη με αυτή της Αγίας Σοφίας».

«Όπως αναφέρει ήδη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών», σημείωσε η κυρία Μενδώνη, «έχουμε μία δεύτερη πρόκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία έχει καταδικαστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση διά του αρμοδίου Υπουργείου Εξωτερικών, έχει καταδικαστεί από την Κομισιόν. Πριν από λίγο, έκανε δήλωση και η Κομισιόν, ότι καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά. Είναι λυπηρό, που στον 21ο αιώνα, βλέπουμε, αντί να κυριαρχεί η θρησκευτική ανεκτικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, γυρίζουμε πίσω. Μιλάμε όλοι για διάλογο των πολιτισμών, για συναίνεση, ανοχή και ανεκτικότητα. Οι κινήσεις αυτές μας φέρνουν πολύ πίσω».

Και επισήμανε: «Είναι προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά το γεγονός ότι ένα μουσείο, όπως ήταν η Μονή της Χώρας από το 1958, μετατρέπεται σε ένα θρησκευτικό ισλαμικό τέμενος».

Κύπρος

«Πρόκειται για μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας»

 

 

Την καταδίκη του για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε:

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Πρόκειται για μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας, στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

 

 

.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων