21/03/2023 21/03/2023 Με στόχο τη διάχυση της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε μέσα από την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, πραγματοποιείται από τις 20 έως και τις 23 Μαρτίου το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ΤΜΜ_CH, που διοργανώνεται από το ΕΜΠ και το ΤΕΕ με θέμα «Καινοτόμος Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς:...
21 Μαρτίου, 2023 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 - 16:22

Μοροπούλου: Η αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου έγινε σε περιβάλλον κοινής αποδοχής

Διαδώστε:
Μοροπούλου: Η αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου έγινε σε περιβάλλον κοινής αποδοχής

Με στόχο τη διάχυση της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε μέσα από την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, πραγματοποιείται από τις 20 έως και τις 23 Μαρτίου το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ΤΜΜ_CH, που διοργανώνεται από το ΕΜΠ και το ΤΕΕ με θέμα «Καινοτόμος Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόσμου σε κρίση και σύρραξη, μέσα από τον πολιτισμό».

«Το συνέδριο αφορά την καινοτόμο διεπιστημονική, ψηφιακή διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και μία ανάγκη και υποχρέωση μετά την παράδοση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου», δήλωσε η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Τώνια Μοροπούλου, πρόεδρος του διεθνούς συνεδρίου με αφορμή την έναρξη των εργασιών του. «Έχοντας την τιμή να είμαι επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, έργο που κατέστη εφικτό χάρη στην ιστορική απόφαση των τριών Κουστωδών του, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Αρμένικου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων και το οποίο αποδόθηκε τον Μάρτιο 2017, μας κληροδότησε την ευθύνη να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε επιστημονικά. Μια τεχνογνωσία που επιτρέπει να πούμε ότι σήμερα υπάρχει μια τεχνολογική βάση, ένα υπόβαθρο ψηφιακό στη διεπιστημονικότητα έτσι ώστε να εφαρμοστεί στα μνημεία γενικότερα η καινοτομία που αναπτύξαμε στον Πανάγιο Τάφο», πρόσθεσε η επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ, υπεύθυνη για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, τον συντονισμό των εργασιών και την επιστημονική παρακολούθηση του εμβληματικού αυτού έργου.

Η ίδια διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή, σε συνέχεια του δικού μας έργου, βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης που με απόφαση των ‘τριών’ πραγματοποιεί ανασκαφές στον υπόγειο χώρο κάτω από το Ιερό Κουβούκλιο. Το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα, όμως, μετέχει μαζί μας, όπως και με το ισραηλινό πανεπιστήμιο της Bezalel, καθώς και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, στο ERASMUS+EDICULA ώστε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε στο έργο μας και στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια αλλά και σε όλο τον κόσμο. Γιατί αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι σήμερα επιστρέφουμε όχι μόνο στον Πανάγιο Τάφο, αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και στους νέους ανθρώπους, τη γνώση που μας επέτρεψε το μοναδικό αυτό έργο να αναπτύξουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τ. Μοροπούλου, η οποία αναφέρθηκε και σε ό,τι την εντυπωσίασε περισσότερο από την εμπειρία της ως επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη του έργου.

«Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα έλεγα ότι έχει σφραγίσει την προσωπικότητά μου είναι ότι έμαθα να συνομιλώ με τους συναδέλφους μου διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, τους τεχνίτες, τους ‘ιδιοκτήτες’ του έργου -τους πατριάρχες-, να συνομιλώ με μια πόλη ανοιχτή σε δυο λαούς και τρεις θρησκείες. Γιατί αυτό το έργο έγινε σ’ ένα περιβάλλον κοινής αποδοχής από όλους, με μόνον αντίπαλο αυτούς που ήθελαν η όψη της Ιερουσαλήμ να μην έχει τον χαρακτήρα της ενότητας και της ειρήνης, αλλά της σύγκρουσης και της τρομοκρατίας», επεσήμανε η κ. Μοροπούλου, που δεν θα ξεχάσει επίσης ποτέ τα «μαθήματα» που πήρε από τον ίδιο τον Πανάγιο Τάφο.

«Όταν τον ανοίξαμε η ενέργεια την οποία αισθανθήκαμε ήταν καταλυτική. Είναι ένα μνημείο που μιλάει σε όλη την ανθρωπότητα, έτσι είπα στο National Geographic όταν βγήκα από το ιερό κουβούκλιο εκείνο το βράδυ. Τρία δισεκατομμύρια κόσμος παρακολούθησε αυτό το εγχείρημα και αισθανόμασταν ότι είχαμε μαζί μας όλη την ανθρωπότητα. Ένα μνημείο ιερό που το ανοίξαμε και το αγγίξαμε με μεγάλο δέος, ένα μνημείο που εμπνέει την ενότητα όλων των δυνάμεων, της θρησκείας, της επιστήμης, της προόδου. Ένα μνημείο που φέρνει δίπλα του όλη την ανθρωπότητα. Αν οι χριστιανοί είναι 2 δισεκατομμύρια, τα 3 δισεκατομμύρια που παρακολούθησαν το έργο καταλαβαίνετε τι σημαίνουν. Αν ήταν 12 εκατομμύρια τον χρόνο που πήγαιναν σε θρησκευτικό τουρισμό στο Ισραήλ, τώρα πάνε 50 εκατομμύρια, γιατί αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για τον Πανάγιο Τάφο ομολογώ άλλαξε τα δεδομένα και για το ίδιο το Ισραήλ. Εμείς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αυτές τις μέρες στο συνέδριο σε αλληλεπίδραση με κόσμο από όλες τις ηπείρους, με πολύ νέο κόσμο και είμαστε περήφανοι γιατί αυτός ο σπόρος που ξεκίνησε από την κορύφωση μιας δουλειάς στο ιερό κουβούκλιο είναι ένας σπόρος που πλέον δίνει τους καρπούς του και μας ξεπερνάει», κατέληξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τ. Μοροπούλου.

Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, με τις ευλογίες του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, και του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου και εναρκτήριους χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέα Μπουντουβή, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, την Ευρωπαία Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, τον Γενικό Γραμματέα του ICOMOS, Καθηγητή Mario Santana Quintero, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Dr Eli Eskosido, τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνο Κωνσταντή, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, την Πρόεδρο του CHiFA και Επίτιμη Πρόεδρο του WMF, Bonnie Burnham, τον Πρόεδρο του CIPA Heritage Documentation, Αναπληρωτή Καθηγητή Ευστράτιο Στυλιανίδη, και τον Διευθυντή της UNESCO Chair DCH, Δρ Μαρίνο Ιωαννίδη.

Στις 13 επιστημονικές συνεδρίες παρουσιάζονται 163 επιστημονικές εργασίες σε σύνολο 416 επιστημονικών εργασιών που υπεβλήθηκαν από 487 συγγραφείς από τις 5 ηπείρους.:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων