05/05/2022 05/05/2022 Το Κυπριακό, οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας καθώς και η Ουκρανική κρίση ήταν τα μείζονα θέματα συζήτησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο...
05 Μαΐου, 2022 - 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2022 - 19:40

Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες

Διαδώστε:
Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες

Το Κυπριακό, οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας καθώς και η Ουκρανική κρίση ήταν τα μείζονα θέματα συζήτησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και της Έρευνας και Καινοτομίας.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμα θέματα που εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα όπως το Μεταναστευτικό, η Κλιματική Αλλαγή, η Ενεργειακή κρίση, η Ασφάλεια και την Άμυνα και η ψηφιακή μετάβαση.

Το Ουκρανικό

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιβάλλεται η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ στις προσπάθειες άσκησης πιέσεων στη Ρωσία ώστε να σταματήσει τον πόλεμο, ο οποίος μπορεί μόνο να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.

Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ΕΕ στην ενεργειακή απεξάρτηση και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησε με τον πρωθυπουργό τα θέματα που άπτονται της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, κοιτάσματα που θα μπορούσαν, όπως είπε, να συμβάλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Εργάζομαι άοκνα για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται πλήρως όσα βιώνουν οι Ουκρανοί σήμερα, αφού είναι θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής εδώ και δεκαετίες, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ε/κ πλευρά για εξεύρεση λύσης, καθώς και για τις προτάσεις του για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Επανέλαβα την προσήλωση μου να συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της στα πλαίσια μιας λειτουργικής, βιώσιμης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει άμεσα τις προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της επί του εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη διαλόγου.

Σημείωσε επίσης ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, και η Κύπρος η τελευταία διαιρεμένη χώρα μέλος της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τη στάση αρχών της χώρας του στο Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου για Ουκρανικό και Κυπριακό

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις και αξίες.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Μπέτελ είπε ότι αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ ιδιαίτερα όταν είμαστε μάρτυρες του τι συμβαίνει στη χώρα, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να βάζει τιμή στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Είπε ακόμα ότι το Λουξεμβούργο τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για επίλυση του προβλήματος και χαιρέτισε το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τέλος, ανέφερε ότι κάθε φορά που συναντά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταδίδει το συναίσθημα του πώς είναι να ζει κανείς σε μια διαιρεμένη χώρα.

Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Πηγή: ΕΡΤ (Σύνταξη Ρούλα Κρικώνη, Ανταπόκριση-Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων