28/08/2020 28/08/2020 Μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, στo οποίo τέθηκε το θέμα της ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις της Τουρκίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Δένδιας προχώρησε σε δηλώσεις αναφέροντας πως είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα επειδή η χώρας  “κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της”....
28 Αυγούστου, 2020 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2020 - 17:44

Ν. Δένδιας: “Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων”

Διαδώστε:
Ν. Δένδιας: “Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων”

Μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, στo οποίo τέθηκε το θέμα της ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις της Τουρκίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Δένδιας προχώρησε σε δηλώσεις αναφέροντας πως είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα επειδή η χώρας  “κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της”.

Στην σχετική ερώτηση που του απηύθυνε δημοσιογράφος μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου για το αν είναι ευχαριστημένος με την έκβαση των συζητήσεων ο υπουργός απάντησε:  “Νομίζω, ναι, γιατί η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση -είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα- υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου, ο οποίος, απ’ ότι ξέρω, έχει ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών [Κυβερνήσεων] στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.

Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου”.

Στη συνέχεια ο υπουργός απάντησε στην ερώτηση: “Τι μπορούμε να περιμένουμε για το διάστημα μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής;” αναφέροντας πως:  “Τι μπορούμε να ελπίζουμε, μπορώ μόνο να σας πω. Εγώ, αυτό που θα ήθελα να ελπίζω είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Με ποιο πλαίσιο αναφοράς όμως; Πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Τέλος ο υπουργός τόνισε ότι είναι κόκκινη γραμμή το Σύνταγμα της χώρας καθώς και η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προέδρευε του Συμβουλίου προχώρησε σε δηλώσεις που κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με τον υπουργό αναφέροντας:  «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο»,  καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. του οποίου προήδρευσε και τόνισε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, που  ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά στους υπουργούς Εξωτερικών των «27» μία σειρά από επιλογών για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που θα διαμορφωθούν περαιτέρω ενόψει επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οι επιλογές είναι:

Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων