25/03/2021 25/03/2021 «Το σημερινό λαμπρό ορόσημο στην ιστορία του έθνους είναι ευκαιρία αναστοχασμού για όσα πετύχαμε στους 2 αιώνες ελεύθερου εθνικού βίου, διδαχής από τα λάθη μας, που εδράζονται κυρίως στο σαράκι του διχόνοιας, αλλά και αυτοπεποίθησης γι’ αυτά που μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής...
25 Μαρτίου, 2021 - 14:20

“Να αντισταθούμε στους νεο-οθωμανικούς αναθεωρητισμούς”

Διαδώστε:
“Να αντισταθούμε στους νεο-οθωμανικούς αναθεωρητισμούς”

«Το σημερινό λαμπρό ορόσημο στην ιστορία του έθνους είναι ευκαιρία αναστοχασμού για όσα πετύχαμε στους 2 αιώνες ελεύθερου εθνικού βίου, διδαχής από τα λάθη μας, που εδράζονται κυρίως στο σαράκι του διχόνοιας, αλλά και αυτοπεποίθησης γι’ αυτά που μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη Δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «το 1821 θα φωτίζει στο διηνεκές με την άσβεστη φλόγα του την ιστορία όχι μόνον του ελληνισμού αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Γιατί η Επανάσταση του έθνους των Ελλήνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας συμβολίζει την υπεροχή της αξίας της ιδέας της ελευθερίας έναντι του συναισθήματος του φόβου. Οι πρόγονοί μας ενάντια σε κάθε λογική, ενάντια στην αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών, ενάντια στις διαθέσεις των μεγάλων δυνάμεων, πήραν τα όπλα για να πράξουν το ποθούμενο αιώνων: τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης πατρίδας. Κι αυτό έγινε από ανθρώπους που για τέσσερεις αιώνες ζούσαν σε συνθήκες που “όλα τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”. Κι όμως ποτέ δεν έχασαν την ταυτότητα και την ελπίδα τους. Και το πέτυχαν διότι ήταν συσπειρωμένοι στις κοινότητές τους, με συνείδηση της μακράς ιστορικής τους καταγωγής, ανοιχτοί στα νέα ρεύματα ιδεών, με πολλές ευημερούσες παροικίες, αλλά και έτοιμοι κάθε στιγμή να κινηθούν κατά του δυνάστη, όπως δείχνουν τα πολλά επαναστατικά κινήματα που προηγήθηκαν του μεγάλου ‘21, και κυρίως ταυτισμένοι με την Ορθόδοξη πίστη τους, καθώς γνώριζαν ότι αν την έχαναν τούρκευαν. Και γι’ αυτό είχαν ορίσει ως επίσημη ημερομηνία έναρξης του αγώνα την Ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου -για να καταστεί και Ημέρα Ευαγγελισμού του Έθνους!

Η επανάσταση πέτυχε, χάρη και στη συμβολή και των συμμαχικών μας δυνάμεων, την ανακήρυξη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Οι θυσίες για την επίτευξη του στόχου εκείνου είναι ο θεμέλιος λίθος και τα διαπιστευτήρια της πορείας του ελληνισμού για τους επόμενους δύο αιώνες. Και πάνω σε αυτά τα θεμέλια η Ελλάδα κατόρθωσε να συμπεριλάβει στους κόλπους της εδάφη και πληθυσμούς υπόδουλους, φθάνοντας στα σημερινά της όρια.

Αυτήν, λοιπόν, την Ιστορία και αυτήν την Πατρίδα καλούμαστε εμείς σήμερα να υπερασπιστούμε απέναντι στις ποικίλες προκλήσεις που τα απειλούν. Πρωτίστως, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της ιστορικής άγνοιας, που υπονομεύει την ταυτότητα του έθνους, γιατί έθνος χωρίς ρίζες δεν έχει αύριο. Οι νέοι μας πρέπει να μάθουν και να διδαχθούν από το παρελθόν ώστε να γνωρίζουν τι θα κληθούν αύριο και εκείνοι να προστατεύσουν. Ταυτόχρονα, είμαστε αναγκασμένοι να υπερασπιστούμε τα ιερά και όσιά μας από τους αναθεωρητές γείτονές μας, που είναι οι ίδιοι εναντίον των οποίων έγινε και η Επανάσταση πριν από 200 χρόνια. Η επανάκαμψη νεο-οθωμανικών ιδεολογημάτων κύριο στόχο έχουν την ακύρωση των επιτευγμάτων της Επανάστασης του 1821. Με αποφασιστικότητα, εθνική ενότητα, ισχυροποίηση των αμυντικών μας ικανοτήτων, ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας δομής, γερές συμμαχίες και, προπάντων, με μια εθνική παιδεία μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι της ιερής κληρονομιάς των ηρώων του ‘21. Χρόνια Πολλά!».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων