12/05/2022 12/05/2022 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, μίλησε προσκεκλημένος από τον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Δημήτριο Λινό, στις διαδικτυακές συναντήσεις του, που έχουν γενικό τίτλο: «Υγεία και Θρησκεία». Οι συναντήσεις αυτές είναι υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών....
12 Μαΐου, 2022 - 19:24
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2022 - 19:37

Ναυπάκτου Ιερόθεος: H Ορθόδοξη Εκκλησία για την υγεία του ανθρώπου

Διαδώστε:
Ναυπάκτου Ιερόθεος: H Ορθόδοξη Εκκλησία για την υγεία του ανθρώπου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, μίλησε προσκεκλημένος από τον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Δημήτριο Λινό, στις διαδικτυακές συναντήσεις του, που έχουν γενικό τίτλο: «Υγεία και Θρησκεία». Οι συναντήσεις αυτές είναι υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο τίτλος της ομιλίας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου ήταν: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία για την υγεία του ανθρώπου».

Ο καθηγητής π. Δημήτριος Λινός προλογίζοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου αναφέρθηκε κυρίως στους ακαδημαϊκούς του τίτλους και το συγγραφικό του έργο, το οποίο συνδέεται και με την ιατρική επιστήμη, αφού αναφέρεται και σε βιοηθικά θέματα, είναι δε ο ίδιος, εκτός των άλλων, επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Σεβασμιώτατος διάρθρωσε το θέμα του στις ακόλουθες ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα αναφέρθηκε στην σύγχρονη δυτική επιστήμη, η οποία αντιδρώντας στον σχολαστικισμό αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από την θρησκεία, με αφετηρία μάλιστα τον Ρενέ Ντεκάρτ και θεωρούσε όλο το σύμπαν, και το σώμα του ανθρώπου, ως μια μηχανή, την δε άυλη ψυχή του ανθρώπου με βασικό της γνώρισμα την λογική. Ως αντίδραση σ’ αυτήν την μηχανοποίηση του ανθρώπου ήλθε ο Γερμανικός Ιδεαλισμός, ο υπαρξισμός, οι διάφορες Ψυχολογικές Σχολές, η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία.

Στην δεύτερη ενότητα αναφέρθηκε στο «όλον» του ανθρώπου, όπως βλέπει τον άνθρωπο η ορθόδοξη Θεολογία. Πρόκειται για μια θεολογική ενότητα, όπως είπε, η οποία, όμως, δεν καταργεί το “επί μέρους”. Σε αυτήν την ενότητα παρουσίασε συνοπτικά όλη την θεολογική—χριστολογική υποδομή της ορθόδοξης διδασκαλίας, από την πτώση του ανθρώπου, τους δερμάτινους χιτώνες, έως την εν Χριστώ ανακαίνιση και θεραπεία του.

Στην τρίτη ενότητα αναφέρθηκε στην σχέση της Ψυχοθεραπείας με την Ορθόδοξη θεολογία. Σε αυτήν την ενότητα επέλεξε να μιλήση για τον θεραπευτικό χαρακτήρα της ορθόδοξης θεολογίας παρουσιάζοντας τον τόμο «Εγχειρίδιο Ψυχοθεραπείας και θρησκευτικής ποικιλομορφίας», που εξέδωσε η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο κεφάλαιο αυτού του τόμου που έχει τίτλο: «Ψυχοθεραπεία με ανατολικούς ορθόδοξους Χριστιανούς», του οποίου συγγραφεύς είναι ο Tony R. Young PhD. Στο κεφάλαιο αυτό τονίζεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ορθόδοξης θεολογίας που έχει συνέπειες στο τρόπο θεραπείας των πνευματικών ασθενειών και αναφέρθηκε στο βιβλίο που συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος με τίτλο «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία».

Στα συμπέρασμά του τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ποιμένων και επιστημόνων για το καλό του ανθρώπου, ώστε και τα πορίσματα των επιστημών, που αναπτύχθηκαν στην Δύση, να χρησιμοποιηθούν από τους Ορθοδόξους, αφού όμως ενισχυθούν με την «αυτόχθονη» ορθόδοξη ψυχοθεραπεία.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην διαδικτυακή συνάντηση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων