28/11/2020 28/11/2020 Εκ νέου έκκληση «να μην καταστούν οι τοπικές γιορτές αιτία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού» απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. «Ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, ιδίως σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η οποία έχει μια μεγάλη τοπική γιορτή τη Δευτέρα, του Αγίου Ανδρέα ή περιοχές όπως η Κέρκυρα (της...
28 Νοεμβρίου, 2020 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2020 - 17:05

Νέα έκκληση Πέτσα για μέγιστη προσοχή στις τοπικές γιορτές

Διαδώστε:
Νέα έκκληση Πέτσα για μέγιστη προσοχή στις τοπικές γιορτές

Εκ νέου έκκληση «να μην καταστούν οι τοπικές γιορτές αιτία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού» απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, ιδίως σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η οποία έχει μια μεγάλη τοπική γιορτή τη Δευτέρα, του Αγίου Ανδρέα ή περιοχές όπως η Κέρκυρα (της οποίας ο Πολιούχος, Άγιος Σπυρίδων, γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου). Σε περιοχές, που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές, θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες, να μην αποτελέσουν με τη στάση τους εστία υπερμετάδοσης. Γιατί αυτό -κακά τα ψέματα- θα μας φέρει πίσω. Γι’ αυτό κάνουμε ξανά έκκληση: Πολλή προσοχή. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να μην αποπροσανατολιζόμαστε από το γεγονός ότι μπορεί να είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση στην περιοχή μας. Γιατί αυτή η πεποίθηση οδηγεί σε εφησυχασμό και ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός«. «Αυτός μας οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση βλέπει πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζει τη στρατηγική της: «Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Γι’ αυτό, η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

Επέμεινε, δε, πως είναι ενθαρρυντικό πως από ό,τι φαίνεται ο ρυθμός μετάδοσης πέφτει στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός, που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι τα μέτρα τηρούνται καλύτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και, πραγματικά, σώζοντας ζωές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα, πρώτα, εκείνων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως είναι η εκπαίδευση: «Τα σχολεία μας είναι ασφαλή. Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους. Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει. Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση».

Τόνισε, δε, πως όλα τα δεδομένα σταθμίζονται και ότι ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του.

Αναφερόμενος στην εστίαση, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης ανησυχούν. Γιατί αν ανοίξει ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα κρούσματα είναι υψηλά, δεν θα έχει τζίρο, αλλά θα έχει όλα τα έξοδα. Επομένως, δεν είναι κάτι που θέλουν να ρισκάρουν οι άνθρωποι της εστίασης. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό για όλους -και από πλευράς απασχόλησης, αλλά και από πλευράς ψυχολογίας του κόσμου- να επανερχόμαστε σταδιακά, αλλά με μέτρα, με κανόνες, σε μίας μορφής κανονικότητα». Επιπλέον, επιβεβαίωσε πως τούτη την ώρα φαντάζει αρκετά δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις ανάμεσα σε περιφέρειες και από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα. «Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και επομένως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση. Βέβαια, όταν οι ειδικοί θα έχουν μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, θα δούμε τις εισηγήσεις τους και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το ακριβές ωράριο και τους κανόνες θα τους προδιαγράψουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων