20/03/2021 20/03/2021 Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών λεηλασίας Ορθοδόξων εκκλησιών το τελευταίο διάστημα. Τα περιστατικά ξυπνούν θλιβερές αναμνήσεις αυτή την περίοδο, καθώς αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από το βίαιο πογκρόμ εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, όταν κατά το τριήμερο 17-19 Μαρτίου 2004, χιλιάδες Αλβανοί Κοσσοβάροι επιτέθηκαν σε...
20 Μαρτίου, 2021 - 15:04
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2021 - 15:38

Νέα λεηλασία εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Νέα λεηλασία εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών λεηλασίας Ορθοδόξων εκκλησιών το τελευταίο διάστημα. Τα περιστατικά ξυπνούν θλιβερές αναμνήσεις αυτή την περίοδο, καθώς αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από το βίαιο πογκρόμ εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, όταν κατά το τριήμερο 17-19 Μαρτίου 2004, χιλιάδες Αλβανοί Κοσσοβάροι επιτέθηκαν σε σερβικές κοινότητες πυρπολώντας σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ακόμα μια εκκλησία έγινε στόχος ληστών, η έβδομη στη σειρά κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαρτίου 2021 προς Παρασκευής 19/3, άγνωστοι διέρρηξαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου στο χωριό Σίλοβο του δήμου Γκίλιαν και στην συνέχεια έκλεψαν χρήματα από το παγκάρι και ένα ηχοσύστημα αξίας 1000 ευρώ. Η κλοπή διαπιστώθηκε από μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου τα οποία εξέφρασαν την ανησυχία για τα πρόσφατα συχνά περιστατικά λεηλασίας ναών.

Aυτό το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην σειρά παρόμοιων πρόσφατων αποτρόπαιων ενεργειών.

Από την πλευρά του, το Γραφείο της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια εκφράζει την μεγάλη ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε ναούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, καθώς και ερωτηματικά σχετικά με το κίνητρο και τον σκοπό αυτών των ενεργειών. Το Γραφείο απαιτεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση του, “να αυξηθεί η ασφάλεια των εκκλησιών και της θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια σε υψηλότερο επίπεδο, διότι προφανώς υπάρχει έντονη ανάγκη για αυτό”.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι περιμένει από τους αρμόδιους φορείς στην Πρίστινα, καθώς και από τις πολυεθνικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Εν κατακλείδι, τονίζει ότι: “αυτά τα περιστατικά προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες μεταξύ του σερβικού λαού στην επαρχία (σ.σ. του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων), και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν άμεσα οι δράστες, να σταματήσει η βεβήλωση της Σερβικής θρησκευτικής κληρονομιάς, καθώς και να διασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη για όλους τους πιστούς στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λεηλάτησαν εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο

Άγνωστοι διέρρηξαν Ιερούς Ναούς του Κοσσυφοπεδίου

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων