15/01/2022 15/01/2022 Ήταν μέσα Ιουλίου του περασμένου έτους, πολύ κοντά σε μία ακόμα μαύρη επέτειο από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, όταν η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Κιπρίς Ποστασί, έγραφε ότι το τμήμα που θα ανοίξει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είναι συνολικής έκτασης 174.643 τμ της Δέσποινας Σωτηρίου Αποκάλυψε μάλιστα ότι πρόκειται για την περίφημη συνοικία του...
15 Ιανουαρίου, 2022 - 16:07
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2022 - 16:20

Νέα πρόκληση στα Βαρώσια με φόντο τη συνοικία του Αγίου Νικολάου

Διαδώστε:
Νέα πρόκληση στα Βαρώσια με φόντο τη συνοικία του Αγίου Νικολάου

Ήταν μέσα Ιουλίου του περασμένου έτους, πολύ κοντά σε μία ακόμα μαύρη επέτειο από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, όταν η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Κιπρίς Ποστασί, έγραφε ότι το τμήμα που θα ανοίξει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είναι συνολικής έκτασης 174.643 τμ

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

Αποκάλυψε μάλιστα ότι πρόκειται για την περίφημη συνοικία του Αγίου Νικολάου, εκεί που κάποτε δέσποζε ο ομώνυμος ναός. Και αυτό το σχέδιο προχωρά, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζει νέα φιέστα, την ώρα που η χώρα του μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν ο καθεδρικός ναός της πόλης, αλλά παραδόξως πολύ λίγα στοιχεία μπορούν να επιβεβαιωθούν για την ιστορία του μνημείου, ενώ παράλληλα ελάχιστες φωτογραφίες σώθηκαν. Ο ναός πιθανότατα ήταν δίκλιτος, ενώ το ψηλό κωδωνοστάσιο που βρισκόταν στην ανατολική πλευρά μεταξύ των δυο κλιτών φανερώνει μεταγενέστερη επέμβαση και επέκταση του ναού πιθανόν προς τα βόρεια. Το νότιο κλίτος έφερε πολύπλευρη εξωτερικά αψίδα. Εδώ τελούνταν τα εθνικά μνημόσυνα και οι επίσημες δοξολογίες.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι Κίπρις Ποστασί γράφει ότι μέχρι στιγμής συνολικά 36 Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλλει αίτηση για περιουσίες τους εκεί.

Αυτή η μυστική απόφαση που ελήφθη το περασμένο καλοκαίρι από το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους, έχει αρχίσει και υλοποιείται σταδιακά . Τα κάγκελα που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή αφαιρούνται ενώ «θα συμπεριληφθούν στον δημόσιο τομέα κάποιες ιδιωτικές περιουσίες που ακόμα δεν δέχονται επισκέπτες» και βρίσκονται μεταξύ των λεωφόρων Δημοκρατίας και Κένεντυ.

Τις επόμενες ημέρες ο μάλιστα ο ψευδοπρόεδρος Ερσίν Τατάρ αναμένεται να ανοίξει νέο σημείο εισόδου στα Βαρώσια στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας προς την οδό Ερμού, κοντά στο Δημαρχείο της Αμμοχώστου.

Συνεργεία του ψευδοκράτους άρχισαν ήδη τις εργασίες, ώστε η περιοχή να επανέλθει στην προτέρα κατάστασή της και να είναι όλα έτοιμα για μία ακόμα φιέστα, από αυτές που συνηθίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι νέες αυτές κινήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο του Ερντογάν να ανοίξει σταδιακά όλη την περίκλειστη πόλη, με τη «σιωπηρή» συνενοχή της Ευρώπη, που για μία ακόμα φορά προ μηνός δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεις στην Τουρκία για τις κινήσεις της στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα το ψευδοκράτους καλεί τους κατοίκους αυτής της περιοχής να ζητήσουν αποζημιώσεις ή να πάρουν πίσω τα σπίτια τους, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και με έλεγχο που θα ασκεί η λεγόμενη «αστυνομία» του ψευδοκράτους.

Δηλαδή τα ιδιωτικά ακίνητα που υπάρχουν στην περιοχή και που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους θα επιστραφούν (όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Ερντογάν) σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλει αίτηση στην αυτοαποκαλούμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες έχουν τρεις επιλογές, όπως τις καθόρισαν από κοινού Ερντογάν και Τατάρ: την επιστροφή, την αποζημίωση ή την ανταλλαγή. Στόχος της Άγκυρας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αιτούντων, που με έμμεσο τρόπο θα αναγνωρίζουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων