01/09/2020 01/09/2020 Τη θέση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του. «Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό...
01 Σεπτεμβρίου, 2020 - 15:18
Τελευταία ενημέρωση: 01/09/2020 - 15:08

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Διαδώστε:
Νέες προκλήσεις από Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Τη θέση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του. «Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Εάν ο εξοπλισμός στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε, κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός, όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Ελλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάει ζημιά η Ελλάδα».

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου επανέφερε τα περί διαλόγου, αναφέροντας ότι εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο , τότε είναι και η Τουρκία.

Σχεδόν την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ξαναέθετε στο στόχαστρο Ελλάδα και Γαλλία.

«Ό,τι και αν κάνουν, δεν θα μας σταματήσουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η εποχή εκείνων που αποίκησαν κάθε μέρος και έσφαζαν κάθε έθνος τελείωσε» ανέφερε ο… Σουλτάνος σε ομιλία του για το νέο δικαστικό έτος, προσθέτοντας: «Τα πολιτικά και διπλωματικά λόγια δεν αρκούν, για να συγκαλύψουν τις διώξεις που εφάρμοσαν κράτη, που θεωρούν τον εαυτό τους μεγάλο και ανίκητο».

«Προσπάθειες εκμετάλλευσης πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάθε χώρα γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαίωμα σε αυτούς τους πόρους, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σύγχρονο αποικισμό. Βαρεθήκαμε αυτό το παιχνίδι σκιών. Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βασίζονται στην αναζήτηση δικαιωμάτων και δικαιοσύνης», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Τι λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, απέστειλε και πάλι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αλληλεγγύης στην Κύπρο και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες απέναντι στην Τουρκία εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο,  κληθείς από το ΚΥΠΕ, να σχολιάσει την επέκταση του τουρκικής Navigational Telex για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο ως τις 19 Σεπτεμβρίου, επανέλαβε το μήνυμα του Gymnich και τόνισε πως σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει αποκλιμάκωση, όπως έχουν ζητήσει τα Κράτη Μέλη, η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα περιοριστικά μέτρα.

«Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων