23/02/2024 23/02/2024 Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο που δίνει τη δυνατότητα να παντρεύονται και άτομα του ιδίου φύλου, έφερε άμεσες αλλαγές και στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχετικά με τα έγγραφα όπως οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου.  Οι αλλαγές έχουν να κάνουν ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων...
23 Φεβρουαρίου, 2024 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2024 - 15:59

Νόμος οι 2 “πατεράδες” και οι 2 “μητέρες” – Οι νέες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου

Διαδώστε:
Νόμος οι 2 “πατεράδες” και οι 2 “μητέρες” – Οι νέες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο που δίνει τη δυνατότητα να παντρεύονται και άτομα του ιδίου φύλου, έφερε άμεσες αλλαγές και στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχετικά με τα έγγραφα όπως οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου. 

Οι αλλαγές έχουν να κάνουν ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών», με απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η νέα πραγματικότητα θα εισαχθεί και σε άλλα έγγραφα. Μπορεί στον νόμο 5089 ΦΕΚ Α’ 27/17.2.2024, δηλαδή στο νόμο που δίνει τη δυνατότητα ατόμων του ιδίου φύλου να συνάψουν πολιτικό γάμο, να μην κάνει λόγο για “γονέας 1” και “γονέας 2”, ωστόσο στα νέα έντυπα υπάρχουν πεδία που αναφέρουν “Πατέρας” – “Πατέρας” και “Μητέρα” – “Μητέρα”.

Όσο αφορά της Ληξιαρχικές πράξεις γάμου τα πεδία αναγράφουν “άνδρας” – “άνδρας” και “γυναίκα” – “γυναίκα”.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΦΕΚ Τεύχος B’ 1258/21.02.2024:

Α. Τα ονοματεπωνυμικά πεδία ιδιότητας γονέα ήτοι τα πεδία «Όνομα πατρός», «Επώνυμο πατρός», «Όνομα μητρός», «Επώνυμο μητρός» επί των ληξιαρχικών πράξεων γάμου και συμφώνου συμβίωσης και «Πατρώνυμο», «Μητρώνυμο» επί της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είναι δυναμικά και προσαρμόζονται αναλόγως ώστε να αποτυπώνεται η αστική κατάσταση του φυσικού προσώπου.

Β. Απαλείφεται το πεδίο «Επώνυμο πατρός (μόνο μητέρα)» στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών».

Γ. Δίνεται η δυνατότητα στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, όπως αυτά παράγονται από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών», να περιλαμβάνονται τα στοιχεία ενός μόνο γονέα ανεξαρτήτως φύλου, εφόσον αυτό προκύπτει από κάποια άλλη αρμόδια αρχή.

Δ. Προστίθενται νέα πρότυπα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου καθώς και των αποσπασμάτων αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων