16/02/2024 16/02/2024 Νόμος του κράτους για την Ορθόδοξη Ελλάδα είναι από το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου 2024 η “ισότητα στον πολιτικό γάμο” και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια καθώς η κυβέρνηση βρήκε συμμάχους στο κυνήγι των ψήφων που αναζητούσε για να περάσει το νομοσχέδιο. Συμμάχους από κόμματα της αντιπολίτευσης οι οποίοι, μαζί με τους 106 συνολικά Βουλευτές της Νέας...
16 Φεβρουαρίου, 2024 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2024 - 12:02

Νόμος του κράτους, με ηχηρές διαφωνίες, ο “γάμος” ομοφυλοφίλων – Τα ΟΧΙ και οι αποχές, ο Σαμαράς, η λήθη και η Ορθόδοξη Ελλάδα

Διαδώστε:
Νόμος του κράτους, με ηχηρές διαφωνίες, ο “γάμος” ομοφυλοφίλων – Τα ΟΧΙ και οι αποχές, ο Σαμαράς, η λήθη και η Ορθόδοξη Ελλάδα

Νόμος του κράτους για την Ορθόδοξη Ελλάδα είναι από το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου 2024 η “ισότητα στον πολιτικό γάμο” και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια καθώς η κυβέρνηση βρήκε συμμάχους στο κυνήγι των ψήφων που αναζητούσε για να περάσει το νομοσχέδιο. Συμμάχους από κόμματα της αντιπολίτευσης οι οποίοι, μαζί με τους 106 συνολικά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν “ΝΑΙ”, συγκέντρωσαν συνολικά 175 ψήφους. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Οι συζητήσεις στη Βουλή το περασμένο διήμερο δεν κινήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε ήρεμα νερά. Υπήρξαν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες οδήγησαν 20 Βουλευτές στο να καταψηφίσουν και άλλους 31 να απέχουν.

Αναλυτικότερα επί της ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο στηρίχθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Η ψηφοφορία σε αριθμούς: 

ΝΑΙ 175,

ΟΧΙ 77,

ΠΑΡΩΝ 2,

ενώ υπήρξαν και 46 αποχές.

Ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης, προσμετρήθηκε στα ΝΑΙ, ενώ ο ίδιος δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι ψήφισε ΟΧΙ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής σήμερα το πρωί διαπίστωσαν ότι πράγματι ο κ. Καρασμάνης ψήφισε ΟΧΙ.

Τα ονόματα των Βουλευτών που καταψήφισαν

Οι πέντε Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στήριξαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις διαθέτουν συνολικά 243 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι 67 διαφοροποιήθηκαν, επιλέγοντας είτε αποχή είτε κατά.

Συνοπτικά, τα 21 όχι της ΝΔ: Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου.

Ποιοι απείχαν

ΝΔ 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

ΠΑΣΟΚ 11: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.

Νέα Αριστερά 2: Χουσεΐν Ζεΐμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ.

ΣΥΡΙΖΑ 2: Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης

Ακόμη δύο Βουλευτές ψήφισαν ΠΑΡΩΝ. Η Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά πως ψήφισαν οι βουλευτές

Το ΟΧΙ Σαμαρά και η ιστορική ομιλία

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Πριν την ψηφοφορία ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε από το Βήμα της Βουλής ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή έναν τέτοιο νομοσχέδιο.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην Εκκλησία ή οποία πρέπει να έχει λόγο και ο λόγος της να ακούγεται, όπως επίσης και στα φαινόμενα bullying που παρουσιάστηκαν όλο αυτό το διάστημα σε όσους είχαν διαφορετική άποψη από όσους στήριξαν αυτό το νομοσχέδιο. Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν ιστορικής μόνο από το περιεχόμενο της, υπήρξε ιστορική για ακόμη έναν λόγο. Διότι για πρώτη φορά μέσα στην Βουλή ένας πρώην Πρωθυπουργός της ίδιας παράταξης άσκησε κριτική και εναντιώθηκε στη βούληση ενός νυν Πρωθυπουργού σε ένα ιδεολογικό και αξιακό ζήτημα. Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά ιστορική την ομιλία.

Στον αντίποδα του Αντώνη Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ψηφοφορία ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Θα υπάρξει λήθη;

Την ίδια ώρα που στην Βουλή ο καθένας από το δικό του ιδεολογικό μετερίζι προσπαθούσε να υπερασπιστή τις θέσεις του, έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στην κοινωνία. Αντιδράσεις οι οποίες ωστόσο δεν λήφθηκαν στα σοβαρά από τους Βουλευτές που υπερψήφισαν, με γνώστες των πραγμάτων να τονίζουν ότι ο αντίκτυπος θα φανεί το επόμενο διάστημα, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση ποντάρει στη λήθη του ζητήματος.

Ακόμα όμως και αυτή η εκδοχή φαίνεται να μην είναι τόσο ισχυρή καθώς δεν μπορεί να περάσει στη λήθη ότι συνολικά 51 Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είτε καταψήφισαν είτε απείχαν της ψηφοφορίας. Ακόμα δεν μπορούν να περάσουν στη λήθη οι ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής. Όλα αυτά όμως θα φανούν στην πορεία.

Ο ξένος Τύπος και η Ορθόδοξη Ελλάδα

Ένα από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής βραδιάς είναι τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τα οποία, λίγο πολύ, πανηγύρισαν την υπερψήφιση με μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ ότι Βουλευτές που ψήφισαν ΝΑΙ.

Μεταξύ άλλων το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη στα χρονικά ορθόδοξης χριστιανικής χώρας: «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει την Πέμπτη για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, για πρώτη φορά σε ορθόδοξη χριστιανική χώρα και παρά την αντίθεση της ισχυρής ελληνικής Εκκλησίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

“Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο νέος νόμος “θα καταργήσει με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα”», τονίζει το CNN. «Όμως η νομοθεσία έχει διχάσει τη χώρα, με τη σφοδρή αντίσταση να ηγείται της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», προσθέτει.

Η Le Monde, η Deutsche Welle το CNN και πολλά ακόμα ξένα μέσα μιλούν για την νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση ενόψει της σφοδρής αντίθεσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης: 

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς” (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντώνης Σαμαράς: «Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε την Εκκλησία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημήτρης Νατσιός: Μην μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας (ΒΙΝΤΕΟ)

Βελόπουλος: «Η Εκκλησία είναι η Ελληνική Κοινωνία και πρέπει να μιλάει»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων