22/04/2021 22/04/2021 Χθες το βράδυ (21 Απριλίου 2021) μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην κλινική κορωνοϊού του Νοσοκομείου Καρπενησίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο Σεβασμιώτατος εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας στο σπίτι του, όπου βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τις 12 Απριλίου, όταν και βρέθηκε θετικός.  Κρίνουμε πολύ σημαντικό όταν ένα επιστημονικό επίτευγμα βοηθάει...
22 Απριλίου, 2021 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2021 - 13:30

Νοσοκομείο Καρπενησίου – Εκεί που νοσηλεύεται ο Σεβασμιώτατος

Διαδώστε:
Νοσοκομείο Καρπενησίου – Εκεί που νοσηλεύεται ο Σεβασμιώτατος

Χθες το βράδυ (21 Απριλίου 2021) μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην κλινική κορωνοϊού του Νοσοκομείου Καρπενησίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο Σεβασμιώτατος εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας στο σπίτι του, όπου βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τις 12 Απριλίου, όταν και βρέθηκε θετικός. 

Κρίνουμε πολύ σημαντικό όταν ένα επιστημονικό επίτευγμα βοηθάει στην μάχη κατά της πανδημίας να το αναφέρουμε, ιδίως δε όταν αυτό συμβαίνει σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, παραθέτουμε σήμερα ρεπορτάζ του lamiareport.gr, που αναδημοσιεύτηκε στο ιατρικό μπλογκ medlabgr.blogspot.com για το επαρχιακό Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου οι γιατροί κάνουν το παν, ώστε να αποφεύγουν τις διασωληνώσεις ασθενών, και δείχνουν να τα καταφέρουν.

Διαβάστε:

Μέσα σε αυτό το δύσκολο και πρωτόγνωρο για την επιστήμη, τοπίο, το εθνικό σύστημα υγείας προσπαθεί να αντισταθεί και να βοηθήσει ανθρώπους. Μεγάλα και μικρά Νοσοκομεία, αποτελούν την τελευταία ελπίδα ανθρώπων που φτάνουν σε αυτά κυρίως με υψηλό πυρετό και ιδιαίτερη δύσπνοια.

Ένα μικρό Νοσοκομείο, χωρίς ΜΕΘ και ίσως κάποια εξελιγμένα ιατρικά μηχανήματα, αλλά το κυριότερο, χωρίς το απαιτούμενο – σε αριθμό – ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς αποτελεί άγονη γραμμή. Σε αυτό το μικρό λοιπόν Νοσοκομείο όπου οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν και ξανακάνουν τις ίδιες εφημερίες πάνω από το προσκεφάλι των αρρώστων από covid και όχι μόνο, έχουν πετύχει να εκμηδενίσουν σχεδόν τις διασωληνώσεις και ακόμη καλύτερα να έχουν πολύ λίγους θανάτους από την επικίνδυνη αυτή νόσο σε σχέση με τον αριθμό νοσηλευομένων.

(Οι κκ Δαλαδήμος – αριστερά – και Πέτρου. Δεξιά με τις στολές του… αστροναύτη τις οποίες φορούν για ώρες!)

«Κατ´ αρχήν να τονίσουμε ότι στο νοσοκομείο μας, στο τμήμα Covid, παρότι είμαστε ελάχιστοι σε αριθμό, η παρακολούθηση γίνεται μόνο από ειδικούς παθολόγους και ειδικούς πνευμονολόγους. Όχι από ειδικευόμενους ούτε από άλλες ειδικότητες» δηλώνει στο LamiaReport, ο ιατρός – παθολόγος Διευθυντής ΤΕΠ Θοδωρής Δαλαδήμος, ο ένας εκ των ουσιαστικά τριών γιατρών, που έχουν αναλάβει στους ώμους τους την περίθαλψη των δεκάδων ασθενών covid. Όπως τονίζει, αυτό είναι σημαντικό γιατί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την πρότερη εμπειρία τους με την πορεία της νόσου και να έχουν στενή και συνεχή παρακολούθηση (24 ώρες το 24ωρο) της κλινικής πορείας των ασθενών.

«Ειδικά εγώ είχα την τύχη ή την ατυχία, όπως το βλέπει κανείς, εξαιτίας κάποιων συγκυριών, να μείνω μόνος μου στην κλινική Covid στο προηγούμενο κύμα, κάτι που μου έδωσε πολύτιμη εμπειρία που μπόρεσα να αξιοποιήσω στην πορεία», προσθέτει ο κ. Δαλαδήμος.

HFNO και Ιντερλευκίνη 6

«Η εμπειρία από την νόσο Covid δείχνει ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οξυγόνου που οφείλεται στο ότι οι πνεύμονες πάσχουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτών, χρειάζονται έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο από την απλή μάσκα οξυγόνου ώστε να υποστηριχτεί η οξυγόνωσή τους, μέχρι να περάσει η οξεία φάση», τονίζει ο κ. Δαλαδήμος, για να βάλουμε στην κουβέντα μας και τον επίσης ιατρό – παθολόγο Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Γιάννη Πέτρου.

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που έχουμε στην διάθεσή μας αυτή την στιγμή είναι το High Flow Nasal Oxygen μία συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που βελτιώνει σημαντικά την οξυγόνωση και είναι πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή. Υπάρχει πληθώρα μελετών που δείχνουν ότι η χρήση HFNO στους ασθενείς αυτούς μειώνει τις διασωληνώσεις και κατ´ επέκταση τις εισαγωγές σε ΜΕΘ από 50% μέχρι και σε κάποιες μελέτες 75%».

Όπως στα περισσότερα πλέον Νοσοκομεία της χώρας, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου εδώ και αρκετό καιρό, στους ασθενείς με βαριά συμπτώματα χορηγούμε επίσης αγωγή με ιντερλευκίνη 6, η οποία σε συνδυασμό με τα πολύ αποτελεσματικά μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου, πετυχαίνει να περιορίσει τη φλεγμονώδη νόσο που προκαλείται στους πνεύμονες και να γλυτώσουμε δεκάδες διασωληνώσεις».

Σε αυτό το σημείο δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν νομό στο «βαθύ κόκκινο» με μόνο 50 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (10 με 16 Απριλίου) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όταν και την προηγούμενη εβδομάδα (3 με 9/4) τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 40! Με ευκολία μπορεί να προσθέσει κανείς κάποια δεκάδες ακόμη κρούσματα που δεν μπορεί να έχουν ανιχνευθεί από τεστ και τα οποία φανερώνονται όταν φτάνουν σε κάποιο ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας, το οποίο δυστυχώς θα καταλήξει με σοβαρά συμπτώματα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.

«Έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 70 άτομα και όπως είδαμε από το τέλος του 2ου κύματος όταν καταφέραμε να φέρουμε τα συγκεκριμένα μηχανήματα, σε συνδυασμό με τη νέα αγωγή είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι η μέχρι τώρα επιτυχημένη μας πορεία δεν σημαίνει ότι εξαλείψαμε τον κίνδυνο για τους ασθενείς μας, ούτε ότι δεν θα χρειαστεί κανένας ασθενής διασωλήνωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε σχέση με το προηγούμενο κύμα, στατιστικά έχουμε πάει εντυπωσιακά καλά», υπογραμμίζει ο κ. Δαλαδήμος.

Δραματική μείωση των διασωληνώσεων

Την αποτελεσματικότητα των μηχανημάτων HFNO και κυρίως την αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών από τους ανωτέρω συναδέλφους της ιατρούς παθολόγους και τον πνευμονολόγο Βαγγέλη Καλογηράτο, επιβεβαιώνει η αναισθησιολόγος Λήδα Κατσάνου, που μαζί με τους συναδέλφους της στο αναισθησιολογικό τμήμα, είχαν στο προηγούμενο κύμα -που ήταν πολύ πιο ήπιο για την Ευρυτανία – 10 διασωληνώσεις.

«Η πρότερη εμπειρία μας, στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, με τις 10 διασωληνώσεις που είχαμε, μας προβλημάτισε ως προς το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών που διασωληνώθηκαν είχανε δραματική βελτίωση της οξυγόνωσης άμεσα και μικρής διάρκειας νοσηλεία στην ΜΕΘ. Αυτό μας έδειξε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζονταν ήταν μία πιο επιθετική υποστήριξη της οξυγόνωσης τους μέχρι να ανακάμψει ο πνεύμονας.

Προβληματιστήκαμε λοιπόν, γιατί όσο μπορούμε να αποφύγουμε την μεταφορά ενός ασθενή σε ΜΕΘ οφείλουμε να το κάνουμε. Κοιτάζοντας λοιπόν όλα τα δεδομένα σχετικά με τα HFNO και πως μειώνουν τα ποσοστά διασωλήνωσης στους ασθενείς αυτούς, κινητοποιηθήκαμε για να τα πάρουμε στο νοσοκομείο μας», λέει στο LamiaReport η κα Κατσάνου και το εξηγεί με αριθμούς: «Από την στιγμή που ήρθαν οι πρώτες συσκευές HFNO από το προηγούμενο κιόλας κύμα, 2 ασθενείς που ήταν έτοιμοι για διασωλήνωση, βελτιώθηκαν άμεσα και απέφυγαν την διασωλήνωση. Κι από τότε και μέχρι σήμερα που μιλάμε, μόνο ένας ασθενής χρειάστηκε να διασωληνωθεί».

Μπροστά τους υπάρχει πολύς ακόμη δρόμος, όχι μόνο σε αυτό το 3ο κύμα, αλλά όσο η covid-19 θα παραμένει χωρίς ουσιαστικά φάρμακο να την αντιμετωπίζει και όσο η εμβολιαστική κάλυψη θα είναι κάτω από το 60%. Έδειξαν όμως ότι τιμούν τον όρκο τους και δεν αποθαρρύνονται που αφήνουν το σύστημα να τους «εκμεταλλεύεται» δουλεύοντας 24ωρα, που βάσει νόμου δεν μπορούν να πληρωθούν!

Τους ενδιαφέρει όμως να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείο Καρπενησίου κα ειδικά στο Ακτινολογικό Τμήμα και τους Νοσηλευτές.

Επίσης θέλουν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα την κοινωνία της Ευρυτανίας, που με την κινητοποίηση και ευαισθητοποίησή της πρόσφερε 6 συσκευές High Flow Nasal Oxygen που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών.

Ειδικότερα ευχαριστούν θερμά:

  • την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι»
  • την Ιερά Μονή Προυσσιώτισας
  • την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ
  • την Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας
  • και το Ίδρυμα Γαζή
  • για τις πολύτιμες δωρεές των συσκευών HFNO.

Και επίσης:

την κα Παπακωνσταντίνου Κατερίνα Διευθύντρια Χ/κης κλινικής του Γ.Ν. Καρπενησίου,

τους ορθοπεδικούς του νοσοκομείου,

τον κο Ζδρένια Χρήστο Συντονιστή Διευθυντή

τον κο Τσάκνη Ρίζο Διευθυντή

τον κο Σταυρόπουλο Νίκο Επιμελητή Β’

την κα Παυλίδου Μαρία Διευθύντρια Παιδιατρικής Γ.Ν. Καρπενησίου

και την κα Χαλκιά Νεκταριά μαιευτήρα/γυναικολόγο και πρόεδρο ΙΣΕ

που ξεκίνησαν πολύ δυναμικά όλη την κινητοποίηση για την απόκτηση των HFNO, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία της Ευρυτανίας και τους δωρητές των συσκευών.

Φωτογραφία: Γιατροί και Νοσηλευτές του Τμήματος Covid: Από αριστερά Κάππα Σοφία, Σκιαδοπούλου Πολυξένη, Πέτρου Ιωάννης, Λαμπράκη Σταματία, Παναγιώτου Αθηνά, Μπαλάφα Βασιλική, Λούπα Μαρία, Δαλαδήμος Θεόδωρος, Αρμάγος Παναγιώτης, Φύκα Αθηνά, Μασγάλα Άννα)

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων