01/04/2021 01/04/2021 Το θαύμα του Αγίου Δημητρίου, το οποίο επιτελέσθηκε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821 στον παλαιό Ιερό Ναό εόρτασε το διήμερο Τετάρτη 31 Μαρτίου και Πέμπτη 1 Απριλίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου των Όπλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Συγκεκριμένα, χθες πραγματοποιήθηκαν οι Ακολουθίες του Όρθρου της εορτής του θαύματος του Αγίου Δημητρίου και...
01 Απριλίου, 2021 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2021 - 12:57

Ο Άγιος Δημήτριος σώζει την Αθήνα από τους Τούρκους (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Άγιος Δημήτριος σώζει την Αθήνα από τους Τούρκους (ΒΙΝΤΕΟ)

Το θαύμα του Αγίου Δημητρίου, το οποίο επιτελέσθηκε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821 στον παλαιό Ιερό Ναό εόρτασε το διήμερο Τετάρτη 31 Μαρτίου και Πέμπτη 1 Απριλίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου των Όπλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Συγκεκριμένα, χθες πραγματοποιήθηκαν οι Ακολουθίες του Όρθρου της εορτής του θαύματος του Αγίου Δημητρίου και των Ωρών, ενώ στη συνέχεια θα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία πιστών εξαιτίας των υφιστάμενων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σήμερα τελέστηκε Δοξολογία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, σε ανάμνηση του τελεσθέντος θαύματος και της ενάρξεως της Επαναστάσεως στην Αττική.

Το δια των όπλων θαύμα το οποίο συντελέστηκε το 1821 και αποτέλεσε σταθμό για την απελευθέρωση της Αττικής γης, από τον τουρκικό ζυγό μας περιγράφει ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλούμενος Ρούμπης, Προϊστάμενος Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Όπλων, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ope.gr. Ακούστε την ιστορία που έχει σφραγίσει τον Ιερό Ναό με τις πρεσβείες του Αγίου Δημητρίου:

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Ο Άγιος Δημήτριος σώζει την Αθήνα από τους Τούρκους

Ο οπλαρχηγός Μελέτης (Χατζή) Βασιλείου με τη συνοδεία του, φορτωμένος με οπλισμό, τον οποίο θα μετέφερε στη Χασιά (Φυλή), για τον εξοπλισμό των Χασιωτών επαναστατών, το βράδυ της 31ης Μαρτίου διανυκτέρευσε μέσα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Εκεί άκουσε μια φωνή, προερχόμενη από την εικόνα του Αγίου, να τον προστάζει: – «Στα όπλα!». Αναστατωμένος ξύπνησε και, πιστεύοντας ότι ήταν θαύμα και προειδοποίηση, πρόσταξε τα παλικάρια του να φορτώσουν αμέσως τον οπλισμό στα υποζύγια και να φύγουν, όπως και έγινε, χωρίς να τους προλάβουν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν σκοπό να κατάσχουν τα όπλα. (Από τότε ο Ναός ονομάσθηκε «Άγιος Δημήτριος των Όπλων».)

Η παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου στον χώρο του παλαιού Ιερού Ναού υπήρξε καταλυτική για την απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων