29/11/2021 29/11/2021 Ο Άγιος Φιλούμενος ο Νέος Ιερομάρτυς είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος μαρτύρησε τον 20ό αιώνα στα Ιεροσόλυμα για να κρατήσει το ιερό προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ σε Ελληνικά χέρια. Από το Μάϊο του 1979, οπότε και μετατέθηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα από φανατικούς Εβραίους που τον απειλούσαν, ότι, αν...
29 Νοεμβρίου, 2021 - 9:18
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2021 - 9:49

Ο Άγιος που κράτησε το Φρέαρ του Ιακώβ σε Ελληνικά χέρια

Διαδώστε:
Ο Άγιος που κράτησε το Φρέαρ του Ιακώβ σε Ελληνικά χέρια

Ο Άγιος Φιλούμενος ο Νέος Ιερομάρτυς είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος μαρτύρησε τον 20ό αιώνα στα Ιεροσόλυμα για να κρατήσει το ιερό προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ σε Ελληνικά χέρια. Από το Μάϊο του 1979, οπότε και μετατέθηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα από φανατικούς Εβραίους που τον απειλούσαν, ότι, αν δεν εγκαταλείψει το προσκύνημα και πάρει τις εικόνες και τον Εσταυρωμένο να φύγει, θα τον σκοτώσουν.

Το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου του 1979, φανατικοί σιωνιστές μπήκαν στο χώρο του Φρέατος του Ιακώβ και ενώ εκείνος τελούσε τον Εσπερινό, του επιτέθηκαν με τσεκούρι και τον κατακρεούργησαν. Οι δήμιοί του τον χτύπησαν αλύπητα στο πρόσωπο του όπου χάραξαν το σημείο του Σταυρού και του έκοψαν τα δάκτυλα του δεξιού του χεριού. Στη συνέχεια βεβήλωσαν την Εκκλησία και το Σταυρό και έριξαν μια χειροβομβίδα καταστρέφοντας το χώρο.

Η κηδεία έγινε στο ναό της Αγίας Θέκλας στις 4 Δεκεμβρίου του 1979, παρόντων των Αγιοταφιτών πατέρων, συγγενών του Αγίου και πλήθους κόσμου, όχι μόνο ορθοδόξων αλλά και ετεροδόξων και μουσουλμάνων.

Λίγο αργότερα έγινε και η ταφή του Μάρτυρος στο κοιμητήριο της Αγιοταφικής αδελφότητας στην Αγία Σιών. Τέσσερα χρόνια αργότερα ανοίχθηκε ο τάφος του π. Φιλουμένου, για να γίνει ανακομιδή των οστών. Όλοι τότε οι παρευρισκόμενοι αντίκρυσαν ένα εξαίρετο και θαυμαστό θέαμα. Το σώμα του ήταν ανέπαφο και ευωδίαζε. Ξανακλείσανε τον τάφο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1984, οπότε κατά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Πέλλης Κλαυδίου, ανοίχθηκε και πάλι. Το σώμα συνέχισε να είναι αναλλοίωτο και να ευωδιάζει.

Η Εκκλησία τον τιμά ως Άγιο και το ευωδιάζον και θαυματουργό σκήνωμά του βρίσκεται εντός του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού που χτίστηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ, επ’ ονόματι της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας, του Αγίου Φιλουμένου και του Αγίου Ιουστίνου.

Η τελευταία φωτογραφία του Αγίου Φιλουμένου στο Φρέαρ του Ιακώβ

Η φωτογραφία του κ. Κωνσταντίνου Μεϊμάρη που εικονίζει τον Άγιο νέο ιερομάρτυρα Φιλούμενο τον Κύπριο μπροστά από το Φρέαρ του Ιακώβ, πάρθηκε μια εβδομάδα πριν από το μαρτύριο του στις 22 Νοεμβρίου 1979, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τους αγίους Φιλήμονα, Απφία, Άρχιππο, Ονήσιμο και Ιάκωβο (Τσαλίκη) που τότε ακόμα ζούσε.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μεϊμάρης, τότε Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Έδρα Αρχαιολογίας. Εκείνη την εποχή διενεργούσε ανασκαφές στους Αγίους Τόπους και είχε σχετιστεί πνευματικώς με τον Άγιο τον οποίο είχε ως πνευματικό και εκείνη την ημέρα τον είχε επισκεφθεί με φίλο του θεολόγο για να δουν τον Γέροντα Φιλούμενο και να πάρουν την ευχή του. Μάλιστα ο Γέροντας τους είχε κεράσει καφέ και κατά τη διάρκεια της επισκέψεως ο κ. Μεϊμάρης ζήτησε από τον Γέροντα να τον φωτογραφίσει μπροστά στο Φρέαρ του Ιακώβ.

Ο άγιος Φιλούμενος προγευόμενος το μαρτύριό του, ήσυχος και χαρούμενος

Το πηγάδι από όπου ήπιε νερό ο Ιησούς

Η Σαμάρεια είναι μια πόλη από τις επαρχίες της Παλαιστίνης την οποία έχτισε το 880 π.χ. ο βασιλιάς Ομρί. Είναι η πρωτεύουσα του βόρειου Ισραήλ και βρίσκεται ανάμεσα από την περιοχή της Γαλιλαίας και της Ιουδαίας. Η Σαμάρεια είναι μια πόλη με ειδωλολατρικές συνήθειες η οποία πέρασε αρκετές καταστροφές και την περίοδο της βασιλείας του Ηρώδη πήρε το όνομα Σεβάστεια. Υπήρχε μεγάλο μίσος μεταξύ εβραίων και Σαμαρειτών το οποίο συνεχίσθηκε μέχρι τα χρόνια του Χριστού. Σε αντίθεση του Ιουδαϊκού ναού στα Ιεροσόλυμα οι Σαμαρείτες καθιέρωσαν σαν χώρο λατρείας το όρος Γαριζείν όπου έχτισαν ναό όμοιο με τον ναό στα Ιεροσόλυμα. Η Σαμάρεια ήταν μια πόλη που δεν πλησίαζαν οι εβραίοι και ο Χριστός είχε απαγορεύσει τους μαθητές του να την επισκέπτονται. Στην περιοχή αυτή συναντούμε μια φορά τον Χριστό ο οποίος πέρασε από την περιοχή αυτή και συνάντησε την Σαμαρείτιδα (Αγία Φωτεινή) στο πηγάδι του πατριάρχου Ιακώβ.

Σήμερα στη Σαμάρεια ή Νάμπλους όπως λέγεται στα αραβικά η περιοχή που βρίσκεται στο φρέαρ του Ιακώβ και το μοναστήρι, ηγούμενος είναι ο Γέροντας Ιουστίνος απο την Κέρκυρα.

Ακοίμητος φρουρός ο Γέροντας Ιουστίνος

Ο Γέροντας Ιουστίνος έχει περάσει πολλές κακουχίες στην περιοχή αφού οι φανατικοί μουσουλμάνοι και οι εξτρεμιστές Εβραίοι, θέλουν να τον εκδιώξουν από το μοναστήρι και να πάρουν το προσκήνυμα.

“Όσα χρόνια ζω εδώ, αμύνομαι, διότι μόλις βραδιάσει αρχίζουν τις επιθέσεις, μπαίνουν στο μοναστήρι από τη μάντρα και προσπαθούν να με σκοτώσουν,”λέει ο Γέροντας. Μέχρι βόμβες έχουν ρίξει, την πόρτα του μοναστηριού την έχουν κάνει σουρωτήρι από τις σφαίρες και την εκκλησία προσπαθούν να την καταστρέψουν επίσης. Εμένα τον ίδιο οι σφαίρες μου έχουν κατατρυπίσει το κεφάλι.”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων