21/02/2022 21/02/2022 Το ταξίδι του στις κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού αλλά και τα διεθνή φεστιβάλ συνεχίζει η πολυβραβευμένη ταινία “Ο Άνθρωπος του Θεού”, η οποία περιγράφει τον βίο του Αγίου Νεκταρίου – Η ταινία προβλήθηκε στο 11ο Φεστιβάλ Νέων Βαλκανικών Ταινιών – Συνεχίζει το ταξίδι σε Γαλλία και ΗΠΑ – Διθυραμβικά σχόλια από τον Εμιρ Κοστουρίτσα Η...
21 Φεβρουαρίου, 2022 - 8:24
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2022 - 10:49

“Ο Άνθρωπος του Θεού” στο 11ο Φεστιβάλ Νέων Βαλκανικών Ταινιών στη Στοκχόλμη – Συνεχίζει το “ταξίδι” στις κινηματογραφικές αίθουσες

Διαδώστε:
“Ο Άνθρωπος του Θεού” στο 11ο Φεστιβάλ Νέων Βαλκανικών Ταινιών στη Στοκχόλμη – Συνεχίζει το “ταξίδι” στις κινηματογραφικές αίθουσες

Το ταξίδι του στις κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού αλλά και τα διεθνή φεστιβάλ συνεχίζει η πολυβραβευμένη ταινία “Ο Άνθρωπος του Θεού”, η οποία περιγράφει τον βίο του Αγίου Νεκταρίου – Η ταινία προβλήθηκε στο 11ο Φεστιβάλ Νέων Βαλκανικών Ταινιών – Συνεχίζει το ταξίδι σε Γαλλία και ΗΠΑ – Διθυραμβικά σχόλια από τον Εμιρ Κοστουρίτσα

Η νούμερο 1 ελληνική ταινία από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς και από τις 3 εμπορικότερες ταινίες του 2021, με 286.257 εισιτήρια, η οποία γέμισε τις κινηματογραφικές αίθουσες, εν μέσω πανδημίας, με χιλιάδες θεατές όλων των ηλικιών ταξίδεψε και στην Σουηδία.

Η ταινία στο 11ο Φεστιβάλ Νέων Βαλκανικών Ταινιών στη Στοκχόλμη

Σταθμός υπήρξε η έναρξη του 11ου Φεστιβάλ Νέων Βαλκανικών Ταινιών στη Στοκχόλμη όπου το Σάββατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε ομιλία αφιερωμένη στην ταινία της Yelena Popovic.

Είναι γεγονός ότι, αρκετούς μήνες πριν την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας, η σκηνοθέτης κ. Yelena Popovic είχε επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη κ. Κλεόπα, για να προμηθευτεί το δίτομο έργο του για τον Άγιο Νεκτάριο στην αγγλική γλώσσα, σε μετάφραση του Ελλογ. Καθηγητού κ. Χριστοφόρου Τριπουλά, των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επιμελήθηκε προσωπικώς ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, για να έχει ικανό υλικό για τη σύνταξη του σεναρίου της ταινίας της.

“Η σιωπή του ήταν μια μορφή ηρωϊκής συμπεριφοράς”

Στην ομιλία του στην αγγλική γλώσσα, η οποία προηγήθηκε της προβολής της ταινίας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Jelena Mila, Διευθύντρια του Φεστιβάλ, για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθυνε, όταν τον επισκέφθηκε στην έδρα της Επαρχίας του, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στις 16 Φεβρουαρίου 2022, καθώς και την σκηνοθέτη και παραγωγό της ταινίας κ. Yelena Popovic, για την προβολή της εκκλησιαστικής δράσεως και πνευματικότητος του Αγίου Νεκταρίου στους φίλους του κινηματογράφου.

Ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας αναφέρθηκε στην ομιλία του, στη γνωριμία του με την κ. Popovic, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Είχα την τιμή, να συναντήσω την κ. Popovic στην Αθήνα. Από τις συζητήσεις που κάναμε, συνειδητοποίησα ότι αυτό που την ενδιέφερε ήταν η μετοχή των θεατών στα παθήματα του Αγίου Νεκταρίου, σε μια ταινία με περιορισμένους ή ανύπαρκτους διαλόγους, οι οποίοι αντικαθίστανται από τη βοώσα σιωπή της επικοινωνίας του αγίου. Η κραυγή του αγίου στις αδικίες σωπαίνει και η σιωπή του κραυγάζει! Η σιωπή που δεν ήταν μια παθητική και ανενεργός στάση δειλίας, αλλά μια αρετή, αλλότρια προς τη σύγχρονη κοινωνία μας. Ο άγιος ακολούθησε τη σιωπή, που είχε τη δύναμη να μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων, να μεταστρέφει συνειδήσεις, να θαυματουργεί, να οδηγεί στη μετάνοια και την προσευχή. Η σιωπή του ήταν μία μορφή ηρωϊκής συμπεριφοράς, ενάντια στην “τόλμη” του θράσους των συκοφαντών του. Την εγνωσμένη παραίτηση από το λόγο και τον αντίλογο, τη σιωπή και “το γνώθι σαυτόν” επέλεξε ο άγιος, “προς υπεράσπισιν” του εαυτού του, στη συκοφαντική δυσφήμιση που υπέστη σε όλη τη ζωή του, επαναπαυόμενος διαρκώς στην αμυντική ασφάλεια του Θεού!”

Συνεχίζει το ταξίδι σε Γαλλία και ΗΠΑ

Ήδη έχει ήδη βραβευτεί με το βραβείο κοινού στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, με το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, με το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σιένα στην Ιταλία, καθώς και με τα βραβεία κοινού και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σεντ Άντριους.

Μετά τη Ρωσία και τη Σερβία, η βραβευμένη ταινία κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας στις 10 Μαρτίου και ακολούθως, στις 21 Μαρτίου 2022, η ταινία θα προβληθεί σε 800 αίθουσες σε 46 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Κοστουρίτσα: “Η ταινία φωτίζει το εσωτερικό της ύπαρξης μας”

Η ταινία συνεχίζει το ταξίδι έχοντας στη φαρέτρα της και τα διθυραμβικά σχόλια του διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Εμιρ Κοστουρίτσα.

«Σε έναν κόσμο που έχει αποκηρύξει το Ευαγγέλιο και έχει εγκαταλείψει την ιδέα πως η ζωή είναι μια αέναη εξελικτική διαδικασία εμπνευσμένη από την πίστη σε κάτι Ανώτερο, η ταινία της Yelena Popovic λειτουργεί άκρως θεραπευτικά», δήλωσε ο διάσημος σκηνοθέτης. «Η ταινία “Ο Άνθρωπος του Θεού” μας καθοδηγεί να ξαναβρούμε το βηματισμό εκείνο που οδηγεί στη βασική οδό που έχουμε χάσει, σε εκείνη τη λεωφόρο της ζωής όπου το παραπάτημα δεν είναι στιλ, αλλά ενσαρκώνει την ιδέα ότι η ζωή συνυφαίνεται από αντίθετες δυνάμεις, των οποίων το βάρος μπορούμε να ξεπεράσουμε μόνο αν αναζητούμε τον Θεό. Η μετα-Χριστιανική Δύση πρόδωσε το Θεό, απομακρύνθηκε από τις ανώτερες αξίες και οδηγήθηκε σε πνευματική φτώχεια. Η ταινία της Yelena φωτίζει το εσωτερικό της ύπαρξής μας, αναδεικνύοντας πως το μόνο που μας έχει απομείνει είναι να ανακτήσουμε τη χαμένη αρμονία μας κάτω από τους ουρανούς της πίστης».

Η ταινία έχει κατακτήσει τις καρδιές του κόσμου

Η ταινία αναφέρεται στα τελευταία 30 χρόνια της επίγειας ζωής και δράσης του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως (1890-1920), αρχής γενομένης από την απομάκρυνσή του από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το διορισμό του ως σχολάρχη στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή των Αθηνών, την ίδρυση της μονής του στην Αίγινα και την οσιακή κοίμησή του.

«Ο Άνθρωπος του Θεού» είναι ένα διεθνές κινηματογραφικό φαινόμενο, καθώς εκτός από τις καρδιές του ελληνικού κοινού, κέρδισε επίσης τις καρδιές του κόσμου σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως στην Ρωσία και στην Σερβία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και σε κινηματογράφους της Νότιας Αμερικής, Αυστραλίας και των ΗΠΑ την περίοδο του Πάσχα.

Mέγας χορηγός της ταινίας είναι η Ιερά Μέγιστη Μονή Βατοπαιδίου και το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός.

Πρωταγωνιστού: Άρης Σερβετάλης, Alexander Petrov, Mickey Rourke, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος.

Μουσική: Zbigniew Preisner

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης

Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Παραγωγή: Simeon Entertainment, View Master Films

Mε την υποστήριξη των: Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Eurogroup Ltd, Deep Dream, Ingenuity-FO, NP Ασφαλιστική, Ασφάλειαι Μινέττα, ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας)

Facebook:@manofgodthemoviegreece

Instagram:@manofgodthemoviegreece

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων