24/11/2020 24/11/2020 Αν και έχουν περάσει ημέρες από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη,  η απόφασή του να συναντηθεί μόνο με την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και με κανέναν Τούρκο αξιωματούχο, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στον τουρκικό τύπο. Με άρθρο του που τιτλοφορείται «Ποιος είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης Πομπέο...
24 Νοεμβρίου, 2020 - 9:21
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2020 - 8:41

Ο απόηχος της επίσκεψης Πομπέο στο Φανάρι – Οργή στην Τουρκία

Διαδώστε:
Ο απόηχος της επίσκεψης Πομπέο στο Φανάρι – Οργή στην Τουρκία

Αν και έχουν περάσει ημέρες από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη,  η απόφασή του να συναντηθεί μόνο με την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και με κανέναν Τούρκο αξιωματούχο, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στον τουρκικό τύπο.

Με άρθρο του που τιτλοφορείται «Ποιος είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης Πομπέο στο Πατριαρχείο;» ο Μπαρίς Ντοστέρ στην εφημερίδα Cumhuriyet, γράφει πως η θρησκεία είναι συνδεδεμένη στην ιστορία με πολιτικούς, διπλωμάτες και κατασκόπους και πολλές φορές χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στο πλαίσιο αυτό.
«Απόδειξη αυτών είναι η επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία. Με την αναιδή του στάση έθιξε την ελευθερία, την ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα και απέδειξε για ακόμη μια φορά πως αγνοεί την ύπαρξη του τουρκικού δικαίου, θίγοντας την εθνική μας υπερηφάνεια».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στόχος του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ήταν να υποστηρίξει τον Πατριάρχη “που αυτοαποκαλείται οικουμενικός”.

Όπως αναφέρει ο Ντοστέρ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ασκούν πιέσεις στην Άγκυρα να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Υποστηρίζει δε, ότι στις πολιτικές φιλοδοξίες του Πομπέο είναι να διεκδικήσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2024.

“Η Τουρκία δεν πρέπει να επιτρέψει στον Πατριάρχη να συμπεριφέρεται ως κυβερνητικός αξιωματούχος και όχι ως θρησκευτικός λειτουργός», τονίζεται στο άρθρο.

Στο θέμα αναφέρεται και η φιλοκυβερνητική Yeni Safak, με άρθρο του Ταμέρ Κορκμάζ , ο οποίος πολύ συχνά καταφέρεται εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείο.


Με τίτλο «Η επίσημη παρέλαση των σιχαμένων» τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αναμένει «διπλωματική ευγένεια» από αυτόν τον “Γιάνκη”, όπως αποκαλεί τον Μάικ Πομπέο.
Ο Κορκμάζ μάλιστα, υπενθυμίζει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε αντιταχθεί στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και χαρακτηρίζει για μία ακόμα φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως “κολλητό” του Fethullah Gülen.
«Αυτός που επισκέφθηκε ο Πομπέο, το φιλαράκι του Fethullah, τι σκάρωσε στις 15 Ιουλίου; Το Πατριαρχείο (μαζί με την CIA) στην απόπειρα της 15ης Ιουλίου, βοήθησε το FETÖ;» γράφει ο δημοσιογράφος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων