27/10/2021 27/10/2021 Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και  πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η Εξόδιος Ακολουθία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία “έφυγε” από τη ζωή το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Στην εξόδιο ακολουθία συγχοροστατούσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελεφείας κ. Γαβριήλ και Φθιώτιδος...
27 Οκτωβρίου, 2021 - 14:26
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2021 - 23:26

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Εξόδιο Ακολουθία της Φώφης Γεννηματά

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος στην Εξόδιο Ακολουθία της Φώφης Γεννηματά

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και  πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η Εξόδιος Ακολουθία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία “έφυγε” από τη ζωή το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας.

Στην εξόδιο ακολουθία συγχοροστατούσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελεφείας κ. Γαβριήλ και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης και οι πατέρες του ναού, ενώ παρεβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Η Φώφη Γεννηματά κηδεύτηκε ως ενεργεία υπουργός. Νωρίτερα η σορός της είχε τεθεί σε  λαϊκό προσκύνημα το οποίο διήρκεσε ως τις 2 το μεσημέρι. Κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά οι επικήδειοι ήταν σύντομοι. Συγκεκριμένα εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας  την αποχαιρέτησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής  Κωνσταντίνος Τασούλας,  ενώ από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας της Κ.Ε. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η ταφή της Φώφης Γεννηματά τελείται στο Α΄ Νεκροταφείο όπου ο δήμος Αθηναίων , όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, παραχώρησε τον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς. Η σημερινή ημέρα με απόφαση του Πρωθυπουργού έχει κηρυχθεί ως ημέρα πένθους για τη χώρα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

«Ήσουν ο φάρος μας. Μας δίδαξες ανθρωπιά κι αξιοπρέπεια», είπαν τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά αποχαιρετώντας τη μητέρα τους στη Μητρόπολη.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας “Αθάνατη” συνοδεύσαν τη Φώφη Γεννηματά στην τελευταία της κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο, όπου ενταφιάστηκε στον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Μπροστά από τη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η νεκρώσιμη πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

ΒΙΝΤΕΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΡΟΒΟΣ / ΑΠΕ ΜΠΕ

Μηνύματα συμπαράστασης από Προκαθημένους

Με μηνύματά τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απώλεια της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

“Συμμετέχοντες εκ της πνευματικής κοιτίδος του ευσεβούς ημών Γένους, εκ του Φαναρίου του Φωτός και της ελπίδος, εις το πένθος επί τη εκδημία της μακαριστής Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ευχόμεθα πατρικώς όπως Κύριος ο Θεός αναπαύση την ψυχήν αυτής εν σκηναίς δικαίων και παραμυθήση τους οικείους, φίλους και συναδέλφους αυτής εκ της κατ’ άνθρωπον θλίψεως. Η αξιομνημόνευτος προσφορά της αειμνήστου πολιτικού τόσον εις το κυβερνητικόν έργον όσον και εις τον εν γένει πολιτικόν βίον της Ελλάδος καθώς και η αγάπη της διά το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και την περί αυτό Ομογένειαν θα αποτελούν διαχρονικώς στοιχεία πολύτιμα, σοβαρόν υπόδειγμα και παρακαταθήκην διά την νέαν γενεάν”, αναφέρει ο Παναγιώτατος στο τηλεγράφημά του.

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας σημειώνει από τη πλευρά του: “Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε σπουδαία γυναίκα που με γενναιότητα, θάρρος και καρτερικότητα αντιμετώπισε το μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρούσε. Υπήρξε έξοχη μητέρα μιας πολύτεκνης οικογένειας με αρχές και πίστη. Στην πολιτική της σταδιοδρομία και από την θέση της ως πρόεδρος του ΚΙΝ. ΑΛ. εργάστηκε με αυταπάρνηση για την πρόοδο της πατρίδας μας”.

Με πολύ ουσιαστικά λόγια μίλησε για την Φώφη Γεννηματά, πληροφορηθείς την αδόκητη απώλειά της, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Μία αληθινή αγωνίστρια της ζωής, μία γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στις δυσκολίες, έχασε την μάχη με τον καρκίνο παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή και παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας, δύναμης και ήθους. Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την πολιτική της διαδρομή, που διένυσε, ταυτόχρονα, με ακλόνητη πίστη σε αρχές και αξίες και στις ιδέες της για μία πιο δίκαιη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να χαρίζει παρηγορία στους οικείους της».

 

 

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Όπως τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου «Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Επισήμανε, επίσης, ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. «Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με την χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «Ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος».

Ωστόσο, τόνισε ότι «Ως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν και κατέληξε λέγοντας πως «Όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι!». (Δήμητρα Κατσιμεντέ – ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων