05/05/2021 05/05/2021 Του Αρχιμανδρίτου Αλεξίου Εγκλειστριώτη Τετάρτη Διακαινησίμου 05 Μαΐου 2021 Γενέθλιος ημέρα μνήμης του μαρτυρικού θανάτου Αγίου Εφραίμ Ν. Μάκρης Σήμερα αδελφοί μου “οι Ουρανοί ευφραίνονται συν τοις Αγγέλοις και η γη αγάλλεται συν τοις ανθρώποις”. Γιορτάζουμε τη γενέθλιο ημέρα της μνήμης του μαρτυρικού θανάτου, του Αγίου Ένδοξου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ, Όρους Αμώμων Νέας Μάκρης. Την ημέρα του...
05 Μαΐου, 2021 - 16:58
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2021 - 17:07

Ο Αρχιμ. Αλέξιος Εγκλειστριώτης για τον Άγιο Εφραίμ της Ν. Μάκρης

Διαδώστε:
Ο Αρχιμ. Αλέξιος Εγκλειστριώτης για τον Άγιο Εφραίμ της Ν. Μάκρης

Του Αρχιμανδρίτου Αλεξίου Εγκλειστριώτη

Τετάρτη Διακαινησίμου

05 Μαΐου 2021

Γενέθλιος ημέρα μνήμης του μαρτυρικού θανάτου

Αγίου Εφραίμ Ν. Μάκρης

Σήμερα αδελφοί μου “οι Ουρανοί ευφραίνονται συν τοις Αγγέλοις και η γη αγάλλεται συν τοις ανθρώποις”. Γιορτάζουμε τη γενέθλιο ημέρα της μνήμης του μαρτυρικού θανάτου, του Αγίου Ένδοξου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ, Όρους Αμώμων Νέας Μάκρης. Την ημέρα του μαρτυρικού του θανάτου, υπό των βάρβαρων Τούρκων, το 1426 μ.Χ.

Η συνήθεια των Χριστιανών να τιμούν την γενέθλιο ημέρα του θανάτου των μαρτύρων της Εκκλησίας μας, ξεκίνησε ήδη από τον Β’ αιώνα και εδραιώθηκε τον Γ’ αιώνα. Ο εορτασμός της μνήμης των μαρτύρων συνδεόταν με ολονυκτία ακολουθία, την λεγόμενη Παννυχίδα, αλλά και με συμπόσια των πιστών, τις λεγόμενες αγάπες (Βλασίου Φειδά, Εκκλησ. Ιστορία, τομ. Α’, σελ. 286).

Οι άγιοι μάρτυρες μας, αποτελούν τη δόξα και το καύχημα της Εκκλησίας μας, δια μεσώ των αιώνων. Οι άγιοι και οι μάρτυρες μας, ως οι πολύφωτοι αστέρες του ουρανού, υποδεικνύουν σε όλους εμάς, που ζούμε μέσα στην αμαρτία, το σωστό δρόμο που οδηγεί προς την θέωση. Οι άγιοι και οι μάρτυρες της πίστεως μας, με την επίγεια ευαγγελική και ασκητική ζωή τους, τους πνευματικούς αγώνες, τις νηστείες και προσευχές τους, αλλά και το μαρτύριο του αίματος τους κατόρθωσαν με την άνωθεν Θεία Χάρη και δύναμη του Τριαδικού Θεού, να γίνουν “δοχεία του Παναγίου Πνεύματος”. Ευαρέστησαν τον Θεό με την άγια ζωή τους και ο Θεός τους αγάπησε και τους εδόξασε.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας καλεί όχι απλά να γιορτάζουμε την μνήμη των μαρτύρων της Εκκλησίας μας, αλλά μας προτρέπει και να μιμούμαστε το ζήλο και το παράδειγμα τους, αλλά και τις αρετές τους.

Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ Νέας Μάκρης, με ψαλμούς, ύμνους και ωδές πνευματικές, για να του ζητήσουμε, με τις πρεσβείες Του, την άνωθεν θεία βοήθεια, έτσι ώστε όλοι οι δοκιμαζόμενοι από θλίψεις, συμφορές και ποικίλες αρρώστιες, αδελφοί μας Χριστιανοί, να τύχουν τους ελέους, της αγάπης και της φιλευσπλαχνίας του Θεού.

Ο Άγιος Εφραίμ καταγόταν από τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1384 μ.Χ. Από μικρή ηλικία (14 χρονών) η πρόνοια του Θεού οδήγησε τα βήματα του στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού, στη Νέα Μάκρη.

Είναι γνωστό ότι μετά την κατάληψη της Αττικής το 1416μ.Χ. από τους Τούρκους εισέβαλαν και στη Μονή του Ευαγγελισμού και σφαγίασαν όλους τους μοναχούς της Μονής το 1424 μ.Χ. Ο Άγιος Εφραίμ απουσίαζε στο σπήλαιο, οπού αποσυρόταν συχνά και προσευχόταν. Όταν επέστρεψε και είδε την τραγωδία, που άφησαν πίσω τους οι εισβολείς Τούρκοι, θρήνησε γοερά το θάνατο των συμμοναστών του. Έθαψε τα πτώματα τους με τις ανάλογες τιμές.

Ένα χρόνο μετά στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 είχε και ο ίδιος την ίδια τύχη. Για οκτώμισι μήνες υπέστη φρικτά και ανήκουστα βασανιστήρια, έως ότου παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, σαν σήμερα, στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ. κρεμμάζοντας τον ανάποδα σε μια μουριά και τρυπώντας την κοιλιά του με αναμμένο ξύλο.

Τα λείψανα του βρέθηκαν με θαυματουργικό τρόπο από το την μακαριστή Οσία μοναχή και ηγουμένη, Μακαρία, στις 3 Ιανουαρίου 1950. Το σκήνωμα του διασώζεται σε ειδική ασημένια λάρνακα, στην Ιερά Μονή του, πρόξενα αγιασμού και θαυμάτων, σε όσους με αληθινή και ζωντανή πίστη προσέρχονται ευλαβικά να προσκυνήσουν.

Αυτή η Αγία μορφή, του Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ Ν. Μάκρης, που τιμούμε σήμερα, καταξιώθηκε με τους σκληρούς του πνευματικούς αγώνες και το μαρτύριο του αίματος του να μορφωθεί μέσα του ο Χριστός, να γίνει δοχείο του Παναγίου Πνεύματος, δοξάζοντας και ευαρεστώντας τον Θεό. Ο Τριαδικός Θεός όμως τον αντιδόξασε και του δώρισε τη δύναμη και τη θεία χάρη να επιτελεί θαύματα, θεραπεύοντας εκατοντάδες συνανθρώπους μας που πάσχουν και υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, προς δόξαν Θεού και πνευματική ωφέλεια των ανθρώπων.

Τα θαύματα που επιτελούν οι Άγιοι μας να γνωρίζουμε όλοι ότι προϋποθέτουν από πλευράς μας ριζική αλλαγή της ζωής μας, μετάνοια, ταπείνωση και ακλόνητη πίστη. Χρειάζεται εμείς να μιμούμαστε τη ζωή των Αγίων μας, τηρώντας τις εντολές του Θεού. Για να οικειοποιηθούμε τη χάρη του Θεού πρέπει να αποδεσμευθούμε από την αμαρτία, έχοντας ως έξοχα πρότυπα τη ζωή των Αγίων μας. Οι Άγιοι μας με τα θαύματα που επιτελούν, μας ελκύουν κοντά στο Θεό, αποδεικνύοντας ότι ο Ιησούς Χριστός είναι “χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας” (Εβρ. 18,8).

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Εφραίμ που τιμούμε σήμερα τη μνήμη του, μας καλεί όλους να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε κοντά στο Θεό. Να αποδεσμευθούμε από τις δαιμονικές δυνάμεις του κόσμου τούτου. Μας καλεί να κρατήσουμε την πίστη μας στο Θεό, στην Παναγιά μας και στους Αγίους Του. Μόνο έτσι θα τύχουμε του ελέους και της αγάπης του Θεού. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από την πανδημία του Κορωνοϊού, που ανάτρεψε τη ζωή μας, προκαλώντας φόβο, πόνο και θλίψη, γι’ αυτούς που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους.

Επιστροφή στο Θεό από όλους, πολιτικούς άρχοντες, κληρικούς και όλον το λαό μας. Αυτό είναι που περιμένει από μας ο Θεός, μετάνοια και επιστροφή, για να δείξει το έλεος Του. «Τα αδύνατα παρά άνθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν» (Λουκ. 18,27).

Ας έχουμε, λοιπόν, όλοι ως πρότυπα ζωής τους Αγίους μας κι ας προσπαθούμε να μιμούμαστε τις αρετές Τους, εναρμονίζοντας τη ζωή μας με τις εντολές και το θέλημα του Θεού.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, Αρχιμ. Αλέξιος Εγκλειστριώτης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων