19/05/2021 19/05/2021 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό σε δράση που συνδιοργάνωσαν στον Εθνικό Κήπο, στην Αθήνα, ο Όμιλος Unesco Ζακύνθου και ο Δήμος Ζακυνθίων, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την επέτειο της Επανένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Η δράση με τίτλο «Διαβάζοντας Σολωμό από τον λόφο...
19 Μαΐου, 2021 - 19:14
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2021 - 17:16

“O Δ. Σολωμός μετουσίωσε σε λαγαρή, δημοτική γλώσσα, το εθνικό ιδεώδες”

Διαδώστε:
“O Δ. Σολωμός μετουσίωσε σε λαγαρή, δημοτική γλώσσα, το εθνικό ιδεώδες”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό σε δράση που συνδιοργάνωσαν στον Εθνικό Κήπο, στην Αθήνα, ο Όμιλος Unesco Ζακύνθου και ο Δήμος Ζακυνθίων, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την επέτειο της Επανένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Η δράση με τίτλο «Διαβάζοντας Σολωμό από τον λόφο του Στράνη στον Εθνικό Κήπο: «Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη» τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και πραγματοποιήθηκε στον χώρο που περιβάλλει την προτομή του Διονυσίου Σολωμού στον Εθνικό Κήπο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Με χαρά παρίσταμαι σήμερα εδώ, παραμονές της επετείου της ενσωμάτωσης της Επτανήσου στην Ελλάδα. Με χαρά, που μετατρέπεται σε συγκίνηση μπροστά στην προτομή του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Τον φαντάζομαι, νεότατο, να γράφει πυρετωδώς τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν στον λόφο Στράνη της Ζακύνθου, ενώ ο αντίλαλος από τα κανόνια στην απέναντι ακτή ζωντάνευε στα μάτια του το δράμα του αγώνα των Μεσολογγιτών. Και να μετατρέπει τη θύελλα των συναισθημάτων του στον μοναδικό διάλογο φωτός και σκότους, τραγικότητας και γαλήνης, που χαρακτηρίζει την ποίησή του.

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την ωραία ιδέα να τιμήσουμε και εμείς εδώ, στην Αθήνα, τον ποιητή που σε όλο το έργο του υποστήριξε και υπερασπίστηκε το υψηλό ιδανικό της εθνικής, ηθικής και πνευματικής ελευθερίας ως το υπέρτατο αγαθό που νοηματοδοτεί τη ζωή και κατανικά τον θάνατο. Τον ποιητή, που έχοντας «πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής του», μετουσίωσε σε λαγαρή, δημοτική γλώσσα, το εθνικό ιδεώδες.»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων