20/06/2020 20/06/2020 «Η Ορθοδοξία σώζει τον Ελληνισμό και όχι ο Ελληνισμός την Ορθοδοξία» είχε αναφέρει ο αείμνηστος π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος κοιμήθηκε 19 Δεκεμβρίου 2019, 6 μήνες πριν. Η έκφραση αυτή του πατρός Γεωργίου φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ μετά τα νέα δεδομένα που ήρθαν στο φως. Πρακτορείο Ορθοδοξία – Ρωμανός Αλβέρτης Εξαιρετικά δυσοίωνες...
20 Ιουνίου, 2020 - 8:55
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2020 - 17:03

Ο Ελληνισμός περνάει κρίση αλλά κάποιοι φυλούν Θερμοπύλες

Διαδώστε:
Ο Ελληνισμός περνάει κρίση αλλά κάποιοι φυλούν Θερμοπύλες

«Η Ορθοδοξία σώζει τον Ελληνισμό και όχι ο Ελληνισμός την Ορθοδοξία» είχε αναφέρει ο αείμνηστος π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος κοιμήθηκε 19 Δεκεμβρίου 2019, 6 μήνες πριν. Η έκφραση αυτή του πατρός Γεωργίου φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ μετά τα νέα δεδομένα που ήρθαν στο φως.

Πρακτορείο Ορθοδοξία – Ρωμανός Αλβέρτης

Εξαιρετικά δυσοίωνες για τον ελληνισμό είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η χώρας μας συγκαταλέγεται σε αυτές που θα έχουν φθίνοντα πληθυσμό, ενώ το ποσοστό γεννήσεων παραμένει χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως διαβάσατε και χθες στο Πρακτορείο Ορθοδοξία, Ο πληθυσμός στο σύνολό του θα υποχωρήσει στα 8,5 εκατομμύρια το 2070, αλλά με μεγάλη αύξηση των ατόμων ηλικίας 65 ως 80+. Ταυτόχρονα, οι θάνατοι το 2070 θα είναι υπερδιπλάσιοι από τις γεννήσεις (130.000 με 65.000), και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1,5.

Αυτό έχει πολλές παραμέτρους και αποτελεί μεγάλη συζήτηση. Το θέμα που επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο είναι ότι αυτήν τη στιγμή, σε 100 εργαζόμενους αναλογούν περίπου 40 ηλικιωμένοι και ήδη το σύστημα δοκιμάζεται. Το 2070 η αναλογία θα έχει διαμορφωθεί στο 100/65 και οι επιπτώσεις είναι προφανείς.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα είχε απασχολήσει την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος πολλάκις και μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο είχε εκδοθεί σχετική Εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδο για την στήριξη των οικογενειών της Θράκης η οποία ανέφερε:

«Ἡ Ἱερά Σύνοδος κατά τό παρελθόν εἶχε ν ἀποφασίσει ὅπως κατ’ ἔτος, κατά τήν Ἑορτήν τῶν Χριστουγέννων, περι άγηται δίσκος ἐν τοῖς Ἱεροῖς Ναοῖς τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πρός περαιτέρω στήριξιν καί ἀνάπτυξιν τοῦ Προγράμματος διά τήν ἐπιδότησιν τῶν Χριστιανικῶν Οἰκογενειῶν τῆς Θράκης πρός ἀπόκτησιν τρίτου τέκνου.

Τάτελευταῖα ἔτη, λόγῳ τῆς οἰκονομικῆς κρίσεως, ἡ πρακτική αὐτή εἶχεν ἀτονίσει, ὅμως, πλέον κρίνεται ἀπολύτως ἀπαραίτητος ἡ συνέχισις αὐτῆς τῆς προσπαθείας.
Ὅθεν, ἐκ Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ληφθείσης ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 28ης Ἰουνίου 2019, κατόπιν εἰσηγήσεως τῆς Ὑποεπιτροπῆς τρίτου τέκνου, παρακαλοῦμεν ὅπως κατά τήν ἐπερχομένην μεγάλην Ἑορτήν τῆς τοῦ Χριστοῦ Γεννήσεως περιαχθῇ δίσκος ὑπέρ ἐνισχύσεως τοῦ ἀνωτέρω Προγράμματος, ἐξαρθῇ δέ δεόντως ἡ σημασία τῆς ὑπό τῆς Ἐκκλησίας ἀναληφθείσης ὡς ἄνω προσπαθείας καί τονισθῇ ἡ ἀνάγκη ἐνθέρμου ὑποστηρίξεως αὐτῆς”.

Η στήριξη της Εκκλησίας είναι έμπρακτη, χθες ολοκληρώθηκε η καταβολή του επιδόματος τρίτου παιδιού από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης σε όλες τις οικογένειες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Το ίδιο έπραξε και η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, η οποία παρείχε το επίδομα τρίτου τέκνου αυτή την εβδομάδα για τον μήνα Ιούνιο.

«Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι πρωτογενές. Προκύπτει από προβλήματα που σχετίζονται με την οικογένεια, αλλά και με βαθύτερες εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες τού αξιακού κώδικα ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας» είχε αναφέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σε Διεθνές Συνέδριο του Ekonomistτο Δεκέμβριο.

Τις βαθύτερες αυτές δυσλειτουργίες της Ελληνικής Κοινωνίας προσπαθεί μέσα από το έργο της να διορθώσει η Εκκλησία, δίνοντας το παράδειγμα ιδίως σε όλη αυτή την παρατεταμένη δοκιμασία από την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκοντας λύση να επικοινωνήσει με την οικογένεια μέσω του διαδικτύου όπου παρείχε πνευματική στήριξη. Εκπομπές, γραμμές στήριξης αλλά και οικονομικές βοήθειες για να προστατέψει την ελληνική οικογένεια και τον ελληνισμό γενικότερα και για αυτό ο μακαριστός π. Γεώργιος Μεταλληνός επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, και είναι κάθε φορά επίκαιρος ακόμα και αν κοιμήθηκε πριν ξεσπάσει στη χώρα μας η πανδημία.«Η Ορθοδοξία σώζει τον Ελληνισμό και όχι ο Ελληνισμός την Ορθοδοξία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων