25/12/2021 25/12/2021 Από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Αυστραλία, και από την Βρετανία έως την Τουρκία τη Γερμανία και το Βέλγιο, ο ελληνισμός εορτάζει με λαμπρότητα τα Χριστούγεννα για μία ακόμα χρονιά… Της Δέσποινας Σωτηρίου Μακριά από την πατρίδα αποτελούν τους θεματοφύλακες του ελληνισμού και τη πίστης, με την Ορθόδοξη εκκλησία να αναδεικνύεται σε στυλοβάτη και «αγκαλιά...
25 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:32
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2021 - 10:16

Ο Ελληνισμός στέλνει μηνύματα ενότητας από όλον τον κόσμο

Διαδώστε:
Ο Ελληνισμός στέλνει μηνύματα ενότητας από όλον τον κόσμο

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Αυστραλία, και από την Βρετανία έως την Τουρκία τη Γερμανία και το Βέλγιο, ο ελληνισμός εορτάζει με λαμπρότητα τα Χριστούγεννα για μία ακόμα χρονιά…

Της Δέσποινας Σωτηρίου

Μακριά από την πατρίδα αποτελούν τους θεματοφύλακες του ελληνισμού και τη πίστης, με την Ορθόδοξη εκκλησία να αναδεικνύεται σε στυλοβάτη και «αγκαλιά παρηγοριάς» για κάθε έναν. Με μια μόνο ματιά στα ομογενειακά μέσα θα διαπιστώσει κανείς ότι οι ομογενείς μας φυλάττουν τις παραδόσεις ως «κόρην οφθαλμού». Ακόμα και Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς που δεν μιλούν καλά ελληνικά σιγοψιθυρίζουν το «Χριστός γεννάται σήμερον…». 

Η οικονομική κρίση την περίοδο των μνημονίων, αλλά και η πανδημία έχει ενισχύσει σημαντικά τις ενορίες μας στο εξωτερικό, όπου Ιερείς και Ιεράρχες δίνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα των ημερών.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να λάβουμε το Δώρο

«Eυτυχισμένα Χριστούγεννα! Και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους! Χριστός Γεννάται! Δοξάσατε!», εύχεται από την Αμερική στο εόρτιο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Αναλυτικά, το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

«Αγαπημένοι μου εν Χριστώ αδερφοί, αυτά τα Χριστούγεννα είναι αληθινά μια εποχή δώρων. Με το μεγαλύτερο να είναι το Θείο Βρέφος της Βηθλεέμ που γεννήθηκε σε μια σπηλιά και εναποτέθηκε σε μια Φάτνη. Ανάμεσα στα πολλά πολύτιμα δώρα Του προς εμάς, ευλογηθήκαμε με την παρουσία του μεγάλου Πνευματικού μας Πατέρα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ήρθε στην Αμερική για να μας δηλώσει την αγάπη και το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως προς κάθε μέλος του ποιμνίου Του.
Μοιραζόμενος μαζί μας την τριακοστή επέτειο από την ενθρόνισή Του στην Έδρα του Αγίου Ανδρέα, ο Παναγιώτατος εγκαινίασε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Εθνικό μας Προσκύνημα καθώς και την εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, την οποία θα γιορτάσουμε στην επερχόμενη Πρωτοχρονιά του 2022. Επομένως, αυτά τα Χριστούγεννα ας γιορτάσουμε αυτά τα δώρα μαζί με όλα τα άλλα πνευματικά δώρα που λαμβάνουμε από τον Επουράνιο Πατέρα μας. Που μας έστειλε τον Μονογενή Του Υιό για να είναι μαζί μας ξεκινώντας από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ αλλά βρίσκεται και στο σπήλαιο κάθε ανθρώπινης καρδιάς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να λάβουμε ταπεινά αυτό το δώρο και με τη σειρά μας να το μοιραστούμε και να το χαρίζουμε σε άλλους δωρεάν. Και έτσι, τα Χριστούγεννά μας θα είναι γεμάτα με πολλή χαρά και αγαλλίαση διατρανώνοντας συνεχώς την αγάπη για το Θείο Βρέφος της Βηθλεέμ.

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα! Και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους! Χριστός Γεννάται! Δοξάσατε!».
Ταπεινά και αθόρυβα

«Μέσα στην ανθρώπινη ιστορία υπάρχουν αφηγήσεις για υπερφυσικές γεννήσεις ανθρωποθεών, όμως αυτό που έζησε η ανθρωπότητα με τη γέννηση του Χριστού είναι απολύτως νέο και μοναδικό», υπογραμμίζει στο Χριστουγεννιάτικο Μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Επισημαίνοντας ότι ο Χριστός ήρθε ταπεινά και αθόρυβα, διακρίνει πως με τη Γέννησή του τελικά καθαγιάζεται η αδυναμία, μια αδυναμία που αποδεικνύει την παντοδυναμία του αληθινού Θεού. Μια αδυναμία, που όπως τονίζει σε άλλο σημείο, αποτελεί τελικά επιτυχία του ανθρώπου αν την αποδεχτεί ως τρόπο ζωής. «Αρκεί να αποδεχτούμε τα λάθη μας», σημειώνει, «να παραιτηθούμε από τις αυταπάτες του «ωραίου», να σπάσουμε το φράγμα του «εγώ» και να συμφιλιωθούμε με την «αδυναμία» του παντοδύναμου Θεού».

Καθώς γράφω αυτές τις λέξεις….

«Καθώς γράφω αυτές τις λίγες λέξεις προς εσάς, τον λαό τον αγαπητό του Θεού, σας μιλώ όπως ένας πατέρας θα μιλούσε στα παιδιά του εν μέσω μιας τρομακτικής θύελλας, αλλά, την ίδια στιγμή, και ως ένας συνάνθρωπος, φοβερώς και θαυμασίως πλασθείς, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Δημιουργού μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας και συνεχίζει:

«Μαζί διαπλέουμε την κυματώδη θάλασσα αυτής της παρατεταμένης πανδημίας, με την ελπίδα να καταστεί σύντομα και πάλι ακύμαντη η βιωτή μας. Καθώς θρηνούμε για εκείνους που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας και δοξολογούμε τον Θεό για την αντοχή και το θάρρος που επέδειξε η ανθρωπότητα τα δύο τελευταία χρόνια, συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο διαφοροποιημένο, συναισθανόμενοι το εύθραυστο και το τρωτό της φύσης μας, την αλληλοπεριχώρηση και την αλληλοεξάρτηση των υπάρξεών μας. Προσευχόμαστε για την ειρήνη του κόσμου, με επίγνωση ότι η πιθανότητα της αναστάτωσης αχνοφαίνεται απειλητικά στον ορίζοντα, είτε πρόκειται για την επόμενη πανδημία, από την οποία θα σπεύσουμε να προφυλαχθούμε, είτε πρόκειται για τις καταστροφές που προκαλεί η ανθρώπινη βεβήλωση του φυσικού περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για την απόγνωση και τη βία που πυροδοτούν η εντεινόμενη οικονομική ανισότητα και η εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής.

Τέτοια προβλήματα και προκλήσεις φαντάζουν άνευ προηγουμένου ιδωμένα από την δική μας ιστορικά οπτική γωνία, ωστόσο, εάν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα αντικρίσουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις αμφιβολίας και φόβου. Η προσευχή για λύτρωση και σωτηρία φωλιάζει στα μύχια κάθε ανθρώπινης ύπαρξης και, πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ο λαός ο εκλεκτός του Ισραήλ, με την καρδιά και το μυαλό στραμμένα προς τον Θεό, άρθρωσε με λέξεις την παράκληση αυτή, «καθήμενος ἐν σκότει καὶσκιᾷ θανάτου», εν αναμονή της γεννήσεως του Μεσσία, εν αναμονή της σωτηρίας. Ο λαός του Ισραήλ επικαλέστηκε τον Παντοδύναμο Θεό για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της αμαρτίας και «ὅτε δέ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸνόμον», προκειμένου να εκπληρώσει την υπόσχεσή Του ότι δεν θα μας εγκαταλείψει. Ο Λόγος του Θεού σάρξ ἐγένετο για να λυτρώσει και να σώσει τον κόσμο. Ο Χριστός γεννήθηκε ώστε το φως της Αλήθειας να διαλύσει το σκότος που κρατούσε σε αιχμαλωσία όχι μόνο τον Ισραήλ, αλλά και ολάκερη την ανθρωπότητα.

Σας γράφω αυτά τα λόγια, αγαπητοί μου εν Κυρίω, για να ομολογήσω προς εσάς και μαζί με εσάς ότι η γέννηση του Χριστού υπήρξε η γέννηση της ελπίδας στον κόσμο μας. Οι υποσχέσεις του παρελθόντος εκπληρώθηκαν και η αλήθεια νίκησε την απάτη. Η Γέννηση του Κυρίου έθεσε τον κόσμο μας σε νέα τροχιά, καθώς ο Ήλιος της Δικαιοσύνης έφερε το φως και τη σωτηρία σε όσους εναγκαλίστηκαν Εκείνον και εγκολπώθηκαν το μήνυμα Του. Μαζί υπομένουμε τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και τις περιπλοκές της ιστορίας, αλλά στη θαλπωρή της αγκάλης του Χριστού κατανοούμε μυστικώς ότι ο θάνατος νικήθηκε.

Αυτή η πεποίθηση μάς δίνει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να πορευθούμε με πίστη και ελπίδα στο χαρμόσυνο μονοπάτι της σωτηρίας που ετοιμάστηκε για εμάς. Ο Χριστός είναι Εκείνος που μας κράτησε όρθιους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Χριστός είναι Εκείνος που μας οδηγεί σε καλύτερες ημέρες, όταν πλέον η πρόκληση της πανδημίας θα έχει γίνει ανάμνηση του παρελθόντος. Στον Χριστό οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας, καθώς Εκείνος είναι ο μόνος Αγαπών την ανθρωπότητα και η μόνη μας σωτηρία, οτιδήποτε και αν ελλοχεύει στο μέλλον.

Αγαπητοί μου, σας ενθαρρύνω όλους να συμμετάσχετε στις ακολουθίες της Εκκλησίας μας και να προσευχηθείτε από καρδίας, αλλά προπάντων να ετοιμαστείτε και να λάβετε τη Θεία Κοινωνία, η οποία συνιστά αιώνια εορτή δοξολογίας και χαράς, μυστική εμπειρία της Αναστάσεως και μεταμορφωτική βεβαίωση της θείας αγάπης. Ας ενώσουμε τις φωνές μας προς τον Κύριο, ο Οποίος γεννήθηκε για εμάς ἐνσπηλαίῳ, αιτούμενοι τη θεραπεία και την αποκατάσταση του κόσμου μας. Όταν ανάψετε τα κεριά σας, θυμηθείτε το σπήλαιο, το άστρο της Βηθλεέμ και τον Υιό του Ανθρώπου, ο Οποίος γεννήθηκε ως αθώο Βρέφος και ήρθε να ζήσει μαζί μας. Θυμηθείτε ότι έφερε την ελπίδα σε ένα κόσμο σκοτεινό και μη λησμονείτε ότι ήταν και είναι η εκπλήρωση κάθε προφητείας. Επικαλεστείτε τη θεραπευτική χάρη του Θεού και αφήστε το σωτηριώδες μήνυμά Του να χαραχτεί στις καρδιές σας. Ας είναι αυτά τα Χριστούγεννα ακόμη περισσότερο όμορφα και ξεχωριστά με τον Χριστό Παρόντα στο επίκεντρο κάθε εορταστικής εκδήλωσης.
Ας είναι η ευλογία, η ειρήνη, η χαρά και η αγάπη, που ο Χριστός απλόχερα χαρίζει στον κόσμο, με όλους εσάς και με τους οικείους σας. Με πατρική αγάπη και ευλογίες, εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα!

«Ας προσευχηθούμε στον νεογέννητο Κύριο»

«Κατά την διάρκεια των Αγίων Εορτών ας βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που ασθενούν και υποφέρουν. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας τους συμπαρασταθούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηνάγορας στην Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιο του.
Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Ας προσευχηθούμε στον νεογέννητο Κύριο και Σωτήρά μας για όλο τον κόσμο που βασανίζεται από την πανδημία, για τους ασθενείς, τους κλινήρεις, τους αστέγους, τους φυλακισμένους, τους αναγκεμένους, όσους πάσχουν από μοναξιά, και τους ευρισκόμενους σε εμπόλεμες ζώνες και σε φυγή. Ας προσευχηθούμε επίσης για όλους τους απελπισμένους, που αγνοούν την ύπαρξη του αληθινού Θεού και παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι».

Τα φετινά Χριστούγεννα αυτή είναι η ευχή μου:

«Εκείνος που μας αγιάζει, κι εμείς που αγιαζόμαστε από Αυτόν, ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Τα φετινά Χριστούγεννα αυτή είναι η ευχή μου: ο σύνδεσμός μας με τον Χριστό να είναι συνειδητά αδελφικός, ώστε ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα να μπορούν να τον διασπάσουν» αναφέρει μεταξύ άλλων το Μήνυμα Χριστουγέννων του Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου και προσθέτει: «Σε αυτή την εμπειρία της σχέσης μας με τον Θεό, στη διαρκή αναζήτησή Του, στη σιγουριά της παρουσίας Του, πλαταίνει η καρδιά και γίνεται η ίδια φάτνη που ακτινοβολεί το φως και την ελπίδα που τόσο ανάγκη έχουμε. Ευλογημένα Χριστούγεννα!»

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο: 
Στὴν Ἀκολουθία τῆς παραμονῆς τῶν Χριστουγέννων ἀκοῦμε τὸν ἀπόστολο Παῦλο νὰ λέει γιὰτὸν Χριστό: «Ἔπρεπε λοιπὸν νὰ γίνει σ᾽ ὅλα ὅμοιος μὲ τ᾽ ἀδέλφια του, ὥστε νὰ γίνει σπλαχνικὸς καὶ πιστὸς ἀρχιερέας στὴν ὑπηρεσία τοῦ Θεοῦ, γιὰτὴ συγχώρηση τῶν ἁμαρτιῶν τοῦ λαοῦ»[1]. Ὁ ἀπόστολος τῶν Ἐθνῶν ἑρμηνεύει τὴν ἀπέραντη εὐσπλαχνία τοῦ Θεοῦ γιὰτὸν ἄνθρωπο. Μὲἁπλὰ λόγια, μᾶς κατηχεῖ πὼς ὁ ἄσαρκος Θεὸς θέλησε νὰὁμοιάσει σὲὅλα μὲτοὺς ἀδελφούς Του, λαμβάνοντας τὴν ἀνθρώπινη φύση γιὰνὰτὴν θεώσει, ὥστε νὰ ἀπαλλάξει τὸν ἄνθρωπο ἀπὸτὴν σκλαβιὰτῆς ἁμαρτίας. Μέσα ἀπὸαὐτὸτὸπρῖσμα κατανοοῦμε καλύτερα ὅλα τὰ παράδοξα γεγονότα γύρω ἀπὸτὴ Γέννηση τοῦΧριστοῦ, ποὺμᾶς εἶναι τελικὰ τόσο οἰκεία καὶμὲ λαχτάρα προσμένουμε κάθε χρόνο νὰἑορτάσουμε.
Ὁ Χριστὸς προβάλλει τὸν ἑαυτό Του ὡς συγγενῆ μας καὶμᾶς ὀνομάζει ἀδελφούς. Δὲνεἶναι ὁ ξένος, ὁ ἄγνωστος, ὁ παντοδύναμος καὶἀκατανόητος Θεός, μὲτὸνὁποῖονσυνομιλοῦσε ὁ ΜωυσῆςστὴνΠαλαιὰ Διαθήκη. Ὡςἀδελφός μας, κινούμενος ἀπὸὑπερβολικὴἀγάπη, μπαίνει μέσα στὴν ἀνθρώπινη ἱστορία ἁπλὰκαὶ ταπεινά, ὅμοια μὲμᾶς, σύμφωνα μὲτὸκατ᾽ εἰκόνα ποὺμᾶς ἔπλασε[2], καὶὡς ὁ τελευταῖος τῶν ἀνθρώπων γεννιέται σ᾽ ἕναν στάβλο.
Ὁ ἄναρχος Θεός, ὅπως τόσο εὔστοχα μᾶς περιγράφει ὁ ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος, γίνεται τὰ πάντα γιὰτὸνἄνθρωπο: «Ἐγὼεἶμαι πατέρας, ἐγὼἀδελφός, ἐγὼ νυμφίος, ἐγὼοἰκία, ἐγὼ τροφή, ἐγὼἔνδυμα, ἐγὼ ρίζα, ἐγὼ θεμέλιο, κάθε τι τὸὁποῖο θέλεις ἐγώ• νὰμὴἔχεις ἀνάγκη ἀπὸ τίποτε. Ἐγὼ καὶθὰσὲὑπηρετήσω• διότι ἦλθα νὰὑπηρετήσω, ὄχι νὰὑπηρετηθῶ. Ἐγὼεἶμαι καὶ φίλος, καὶ μέλος τοῦ σώματος καὶκεφαλὴκαὶἀδελφός, καὶἀδελφὴκαὶ μητέρα, ὅλαἐγώ• ἀρκεῖνὰεἶσαι φιλικὰ διατεθειμένος πρὸς ἐμένα. Ἐγὼἔγινα φτωχὸς γιὰ σένα• ἔγινα καὶἐπαίτης γιὰ σένα• ἀνέβηκαἐπάνωστὸνΣταυρὸγιὰ σένα• τάφη κα γιὰ σένα• στὸνοὐρανὸ πάνω γιὰ σένα παρακαλῶ τὸν Πατέρα• κάτω στὴν γῆ στάλθηκα ἀπὸτὸν Πατέρα ὡς μεσολαβητὴς γιὰ σένα. Ὅλα γιὰ μένα εἶσαι σύ• καὶἀδελφὸς καὶ συγκληρονόμος καὶ φίλος καὶ μέλος τοῦ σώματος. Τί περισσότερο θέλεις;»[3].

Μὲτὴν ἀποδοχὴαὐτῆς τῆς τιμῆς, νὰὀνομαζόμαστε ἀδελφοὶτοῦ Κυρίου, καλούμαστε νὰμιμηθοῦμε τὸν Χριστὸκαὶνὰὁμοιάσουμε στὸν Πρωτότοκο Ἀδελφό μας. Ὄχι στὴν παναγιότητα καὶτὴν παντοδυναμία, ποὺεἶναι ἡ ἀπρόσιτη οὐσία Του, ἀλλὰστὴν εὐσπλαχνία, στὴ δικαιοσύνη καὶστὴν ἀγάπη, ποὺ βρίσκουν τὴν ἐφαρμογή τους στὸἀγκάλιασμα ὅλης τῆς κτίσης καὶστὴν προσέγγιση τοῦ πλησίον. Τότε ὑψώνεται ὁ ἄνθρωπος καὶ πραγματώνεται ὁ ἑόρτιος ἐκεῖνος ὕμνος ποὺμᾶς καλεῖ, μὲἀφορμὴτὴ γέννηση τοῦΧριστοῦ, νὰὑψωθοῦμε, λαμβάνοντας ὡς θεϊκὰδῶρα τὴχαρὰτῆς λύτρωσης, τὴν ἐλπίδα τῆς σωτηρίας, τὸμεγαλεῖο τῆς ταπείνωσης, τὴν τελείωση τῆς ἀγάπης.

Ἡ Βηθλεὲμ ἔρχεται αἰῶνες τώρα ἐνώπιον μας ὡς εὐκαιρία συναίσθησης τῆς προσωπικῆς μας φτώχειας καὶὡς δυνατότητα γιὰτὸν πνευματικὸ πλουτισμό μας. Μὲτὴν ἐπίγνωση ὅτι ὁ Θεὸς μᾶς ἔπλασε κατὰτὴν εἰκόνα Του, μᾶς ἔδωσε ἱκανότητες καὶ χαρίσματα μοναδικά, μᾶς χάρισε τὴ δύναμη τοῦ δικοῦ Του Λόγου[4], ὁ Χριστὸς γίνεται ἀδελφὸς ποὺμᾶς δίνει τὴν ἐξουσία νὰεἴμαστε παιδιὰτοῦ Θεοῦ, μὲἀποτέλεσμα νὰἁπλοποιοῦνται οἱ δικοί μας πειρασμοί. Εἶναι ἀλλιῶς νὰ δυσκολεύεσαι, νὰἀσθενεῖς, νὰμετρᾶς πάθη καὶἀστοχίες, νὰλυπᾶσαι γιὰτὴ μοναξιά σου, τὶς ἀδυναμίες καὶτὴν ἀδικία τοῦ κόσμου, γνωρίζοντας πὼς ἀδελφό σου ἔχεις τὸν Χριστό. Τοῦ παραδίνουμε τὰ δικά μας βάσανα καὶἐκεῖνος ὡς ἀδελφός, ὡς ἐλεήμων καὶπιστὸς Ἀρχιερέας, προσφέρεται ὁ ἴδιος θυσία γιὰνὰἀναπαύσει ἐμᾶς τοὺς κουρασμένους ἀπὸτὰ φορτία μας [5]. Ὁ Χριστὸς προσφέρεται μέσα στὴζωὴτῆςἘκκλησίας, στὸ λόγο καὶτὰ μυστήρια της, ἐνισχύοντάς μας στὸν καθημερινό μας ἀγώναμὲτὴν χωρὶς ὅρια ἀγάπη Του. Αὐτὸμᾶς δείχνει ἡ ἐμπειρία καὶ ἡ ζωὴτῶν ἁγίων, ποὺἔνιωσαν τὴν συνεχῆ κίνηση τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸν ἄνθρωπο καὶὅλα ὅσα προσφέρει ἡ συνύπαρξη καὶ ἡ εἰλικρινὴς σχέση μαζί Του.

Ἀγαπητοί μου,
Ἐκεῖνος ποὺμᾶς ἁγιάζει, κι ἐμεῖς ποὺἁγιαζόμαστε ἀπὸΑὐτόν, ἀνήκουμε στὴν ἴδια οἰκογένεια. Τὰφετινὰ Χριστούγεννα αὐτὴεἶναι ἡ εὐχή μου: ὁ σύνδεσμός μας μὲτὸν Χριστὸνὰεἶναι συνειδητὰἀδελφικός, ὥστε οὔτε παρόντα οὔτε μέλλοντα[6] νὰμποροῦν νὰτὸν διασπάσουν. Σὲαὐτὴτὴν ἐμπειρία τῆς σχέσης μας μὲτὸν Θεό, στὴδιαρκῆ ἀναζήτησή Του, στὴσιγουριὰτῆς παρουσίας Του, πλαταίνει ἡ καρδιὰκαὶ γίνεται ἡ ἴδια φάτνη ποὺἀκτινοβολεῖ τὸφῶς καὶτὴν ἐλπίδα ποὺ τόσο ἀνάγκη ἔχουμε. Εὐλογημένα Χριστούγεννα!

Χριστούγεννα γεμάτα Χριστό

Χριστούγεννα γεμάτα Χριστό εύχεται μέσα από την Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι “Ο Θεός Λόγος, γίνεται άνθρωπος, χωρίς να μεταβληθεί. Χωρίς να πάψει να είναι αυτό που πάντοτε ήταν. Θεός αληθινός! Πήρε κάτι που δεν είχε, χωρίς να αφήσει αυτό που πάντοτε είχε” και συμπληρώνει πως “Ο εγωισμός του ανθρώπου, τον οδήγησε στην αποστασία από τον Θεό, με αποτέλεσμα να χαθεί η Ειρήνη από την ζωή του και η εκ νέου απόκτησή της, απαιτεί, να προηγηθεί η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό. Η Ειρήνη του Θεού δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά ταυτίζεται απόλυτα με το πρόσωπο του Θεού Λόγου”.

Ο Μητροπολίτης αναρωτιέται: “Μήπως τα φετινά Χριστούγεννα που βρίσκουν την πατρίδα μας, την Ευρώπη και γενικά ολόκληρο τον κόσμο απελπιστικά ανίκανο να φέρει την Ειρήνη, αποτελούν μία πρόκληση – πρόσκληση να δεχθούμε την Ειρήνη του Χριστού;” και καταλήγει “η ελπίδα μας είναι μόνον ο Χριστός”.

«Πολλοί αυτόκλητοι σωτήρες υπόσχονται ζωή χωρίς Χριστό»

Αναφορές στον σύγχρονο τρόπο ζωής, που συχνά παραλύει τις πνευματικές μας δυνάμεις, αλλά και στους αυτόκλητους σωτήρες που υπόσχονται έναν νέο παράδεισο χωρίς Χριστό περιέχει η επισκοπική εγκύκλιος που συνέγραψε και δημοσιοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας για τα φετινά Χριστούγεννα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος
Σήμερα, Αδελφοί μου, γεννιέται από την Παρθένο Μαρία Αυτός, που στη χούφτα Του κρατάει ολόκληρη την κτίση. Ο ιερός υμνογράφος μάς υπενθυμίζει ότι το κεφάλαιο της σωτηρίας μας είναι μοναδικό και επαναλαμβανόμενο, με τη χρήση του όρου “σήμερον”. Ενός, δηλαδή, ενεστώτα διαρκείας, αφού το ιστορικό γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού δεν εξαφανίζεται στο απομακρυσμένο παρελθόν, αλλά βιώνεται μέσα στην Εκκλησία ως πάντοτε παρούσα χάρη και αναβιώνεται στη ζωή κάθε πιστού. Έτσι, γίνεται ένα ζωτικό γεγονός που σφραγίζει και μεταμορφώνει τη ζωή μας. Η Εκκλησία, εορτάζοντας σήμερα τη Γέννηση του Σωτήρος, που έγινε “ἐνἡμέραιςἩρῴδουτοῦ βασιλέως” (Ματθ. β΄,1), προσκαλεί όλους μας να γίνουμε και πάλι αυτόπτες μάρτυρες και κοινωνοί του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας.

Αυτή, λοιπόν, η χάρη και ύψιστη τιμή που μάς δόθηκε, δεν είναι μόνο προνόμιο πνευματικό, αλλά και υπενθύμιση ότι πρέπει να ανανεωνόμαστε στο υπερφυσικό γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως και να προσφέρουμε στον Κτίστη και Δημιουργό μας την όλη ύπαρξή μας, για να γίνει φάτνη και χώρα του αχωρήτου.

Συναισθανόμενοι το μεγαλείο της άκρας συγκατάβασης του Θεού προς όλους μας, θα πρέπει παράλληλα να ομολογήσουμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες που ζούμε, συχνά παραλύουν τις πνευματικές μας δυνάμεις. Η σύγχρονη ζωή, αγνοώντας το Θεό, αγνοεί κατά συνέπεια και τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και πολλοί αυτόκλητοι “σωτήρες”, εκμεταλλευόμενοι την πνευματική αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου, του υπόσχονται μια νέα ζωή κι ένα νέο παράδεισο, χωρίς Χριστό!

Έτσι, ο άνθρωπος αποδεικνύεται συχνά πτωχός στα πλούτη του και αδύναμος στην υποτιθέμενη δύναμή του. Άλλωστε, αυτό μάς υπενθυμίζει και η δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ολάκερη η ανθρωπότητα τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς ταλανίζεται από την πανδημία του Covid-19, που επιβεβαιώνει σε όλους μας καθημερινά, πόσο μικροί και αδύναμοι είμαστε μπροστά σ᾽ ένα θανατηφόρο ιό.

Η Εκκλησία μας, συναισθανόμενη και πάλι τις θλίψεις, τη δοκιμασία και την ταλαιπωρία του σύγχρονου ανθρώπου, απευθύνει προς όλους ανεξαιρέτως την αισιοδοξία του Ευαγγελίου, το προσκλητήριο του Ενανθρωπήσαντος Λόγου, σε κάθε “κοπιώντα και πεφορτισμένο” άνθρωπο, “ἵναζωήνἔχωσινκαίπερισσόνἔχωσιν” (Ἰωάν. 10,10).

Προσκαλώντας όλους σας, να βιώσουμε μαζί και φέτος το παράδοξο θαύμα της Γεννήσεως, με ταπείνωση και συντριβή καρδιάς, ας δοξολογήσουμε μ᾽ ένα στόμα και με μια καρδιά το όνομα του Τεχθέντος Χριστού, μαζί με τις ουράνιες δυνάμεις, ψάλλοντας τον ύμνο: “Ἅγιοςεἶ Χριστός ὁ Θεός, ὁ δι’ ἡμᾶςἐνανθρωπήσας, δόξα σοι.”

Εύχομαι ολόψυχα όπως το επί θύραις νέον έτος της χρηστότητος του Κυρίου είναι υγιεινό κατ᾽ άμφω και πνευματικά καρποφόρο!

† ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων