28/10/2021 28/10/2021 Ημέρα τιμής και μνήμη για τους όπου γης Έλληνες η σημερινή καθώς συμπληρώνονται 81 χρόνια από την ημέρα που ξεκινούσε να γράφεται μία ακόμη ένδοξη σελίδα στη μακραίωνη ελληνική ιστορία. Λίγο πριν χαράξει η μέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς, μέσα σε λίγα λεπτά κλήθηκε, να δώσει μια απάντηση στο τετελεσμένο τελεσίγραφο...
28 Οκτωβρίου, 2021 - 8:09
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2021 - 10:24

Ο Ελληνισμός τιμά σήμερα το ιστορικό “ΟΧΙ” που σήμανε το “ΝΑΙ” στην ελευθερία – Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις – Μηνύματα προς την ομογένεια

Διαδώστε:
Ο Ελληνισμός τιμά σήμερα το ιστορικό “ΟΧΙ” που σήμανε το “ΝΑΙ” στην ελευθερία – Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις – Μηνύματα προς την ομογένεια

Ημέρα τιμής και μνήμη για τους όπου γης Έλληνες η σημερινή καθώς συμπληρώνονται 81 χρόνια από την ημέρα που ξεκινούσε να γράφεται μία ακόμη ένδοξη σελίδα στη μακραίωνη ελληνική ιστορία.

Λίγο πριν χαράξει η μέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς, μέσα σε λίγα λεπτά κλήθηκε, να δώσει μια απάντηση στο τετελεσμένο τελεσίγραφο της Ιταλίας το οποίο έλεγε: “Παραδίνεστε εντός ολίγον ωρών ή πόλεμος”. Η ιστορία δεν του άφηνε περιθώρια. Ο Ελληνικός λαός δεν ξέρει τι θα πει παραδίδω την πατρίδα μου. Και τότε μια φράση βγαίνει από το στόμα του Μεταξά. «Ώστε λοιπόν έχουμε πόλεμο». Αυτή τη φράση η κοινή γνώμη τη μετέφρασε στο περίφημο ΟΧΙ που έμεινε στην ιστορία και ύστερα από αιματηρούς αγώνες και θυσίες σε λίγα χρόνια θα μετουσιωνόταν σε ένα ένδοξο «ΝΑΙ» στην ελευθερία.

Σήμερα μπορείτε να δείτε εκτενή αφιερώματα για τον πόλεμο του 1940 στην τηλεόραση της PEMPTOUSIA TV.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Οι εορτασμοί της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου κορυφώνονται πάντα με τη διεξαγωγή μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα από τον υψηλό δείκτη κρουσμάτων κορωνοϊού δεν θα επιτρέψουν την διεξαγωγή μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων σε ορισμένες πόλεις. Παράλληλα τα μέτρα για τις περιοχές που οι παρελάσεις θα διεξαχθούν θα είναι αυστηρή με τη χρήση μάσκας να καθίσταται υποχρεωτική.

Πώς και που θα γίνουν παρελάσεις

Ειδικότερα, οι παρελάσεις ματαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς. Στις Σέρρες θα παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Στην ίδια λογική και οι παρελάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης όπου θα παρελάσουν μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστου Μέτιου, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα γίνει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου σ

Ματαιώθηκαν οι παρελάσεις μαθητικές και στρατιωτικές, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας. Παρελάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε στα Καλάβρυτα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας αλλά ούτε και στο Μέτσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, λόγω ανησυχίας για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν μόνο στρατιωτικά τμήματα, ενώ η διάρκειά της θα είναι μία ώρα. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη η μαθητική παρέλαση εξαιτίας του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε για την κηδεία της Φώφης Γεννηματά. Στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ.

Στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας οι παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά με την τήρηση των μέτρων που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μηνύματα προς την ομογένεια

Κάλεσμα για εθνική ιστορική επισκόπηση και πατριωτική ανάταση απευθύνει προς την ομογένεια μέσα από το μήνυμα του για την 28η Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ο κ. Κτσανιώτης τονίζει ότι η 28η Οκτώβριου του 1940 αποτελεί για τον απανταχού Ελληνισμό ημέρα μνήμης και τιμής και στέκεται ιδιαίτερα στον εφετινό εορτασμό ο οποίος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας. “Η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση της Πατρίδας, το σθένος που υπερνικά το φόβο και τροφοδοτεί την ελπίδα. Όλα τούτα αποτελούν οδηγό μας και φωτίζουν το μονοπάτι που καλούμαστε να διαβούμε, όλοι μαζί, ως Έθνος και μας εμπνέουν να προοδεύουμε, με το βλέμμα στις επόμενες γενεές Ελλήνων”. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Από τη πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην Εγκύκλιο για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου αναφέρει ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τον ηρωισμό και τη θυσία όσων έζησαν τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Ακριβώς γι΄αυτό παρακαλεί όλες τις κοινότητες της ομογένειας να πραγματοποιήσουν Δοξολογία για την ημέρα, ενώ ειδική μνεία κάνει για το γεγονός ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα βρίσκεται μαζί του κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ημέρα του «ΟΧΙ».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 

«Τα παιδιά μας επιβάλλεται να έχουν γνώση και επίγνωση του ποιοι είναι, από πού προέρχονται και για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους. Όπως επίσης επιβάλλεται να γνωρίζουν ότι η ορθόδοξη πίστη ενίσχυε πάντοτε το Γένος των Ελλήνων, σε κάθε αντίξοη καμπή της ιστορικής του διαδρομής». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο μήνυμά του για τη σημερινή, 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει ότι «ο φτωχός λαός μας γνώριζε εξαρχής ότι το τίμημα του “ΟΧΙ” θα ήταν βαρύ», επισημαίνοντας ότι, παρά ταύτα, με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση οι Έλληνες στρατιώτες βάδισαν προς το μέτωπο και με αξιοθαύμαστη ομοψυχία όλος ο υπόλοιπος λαός συμπορεύτηκε σε αυτόν τον ιερό αγώνα. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους ήρωες προγόνους μας, προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν είναι άλλος από το να αναστοχαστούμε το μεγαλειώδες ”ΟΧΙ” το οποίο βροντοφώναξαν και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες που τα τρία αυτά γράμματα συμπύκνωναν: την αγάπη για την πατρίδα, την προσήλωση στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία, την υπεράσπιση των ιερών και οσίων του Γένους και της Πίστεώς μας».

Από το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου δεν απουσιάζει η αναφορά στον κοινό αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό», αναφέρει, «που μας αξιώνει να εορτάζουμε την εθνική μας επέτειο σε μια χώρα που ο λαός της συναντήθηκε με τον ελληνικό λαό σε κοινές αξίες και ιδανικά, και αγωνίστηκαν αντάμα για την υπεράσπισή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 

“Οι αγώνες σε κάθε εποχή για την κατάκτηση της ελευθερίας είναι η απάντηση σε κάθε αλλότρια δύναμη που προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τα ιδανικά του Γένους, τη μνήμη και τις θυσίες των προγόνων”, τονίζει, μεταξύ άλλων, στην Εγκύκλιό του για την διπλή εορτή του Ελληνισμού σήμερα, της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στην βαθιά πίστη των προγόνων μας οι οποίοι με την ευχή της μάνας, μ᾽ ένα σταυρό και την εικόνα της Παναγίας στον κόρφο τους, ξεχύθηκαν στης Πίνδου τις κορφές και κατάφεραν το ακατόρθωτο, εμπρός στον πάνοπλο εχθρό, χωρίς μέσα κι εξοπλισμό, παρά μόνο με την πίστη τους στο Θεό και την αγάπη τους για την ελευθερία, προσφέροντας και τις τελευταίες ρανίδες του αίματός τους για τη δική μας ελευθερία.

Επίσης, τονίζει προς το ποίμνιο ότι “στην ευλογημένη και φιλόξενη Σκανδιναυϊκή Γη, οφείλουμε έτι περισσότερο, να διατηρήσουμε τα ιδανικά μας, υπερασπιζόμενοι την ταυτότητά μας έναντι των σύγχρονων κινδύνων, όπως αυτός της παγκοσμιοποίησης, που αλλοιώνει τις κοινωνίες και καθιστά τον άνθρωπο ανελεύθερο, δίχως όραμα, δίχως προοπτική”.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων