01/07/2020 01/07/2020 Με την φωτογραφία της Παναγίας Σουμελά να φιγουράρει στην πρώτη σελίδα, με αναφορές στον Ξενοφώντα και υπό τον τίτλο “Τραπεζούντα: Μία έμπνευση για τους ταξιδιώτες” η επίσημη ιστοσελίδα προώθησης του τουρκικού τουρισμού “πουλάει” τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό του Πόντου ως πόλο έλξης επισκεπτών. Την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Παναγία Σουμελά και σύμφωνα με δημοσιεύματα...
01 Ιουλίου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2020 - 7:59

Ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός του Πόντου στην ατζέντα του τουρκικού τουρισμού- Αποκαλύπτει το μεγαλείο της η “Εκκλησία του Βράχου”

Διαδώστε:
Ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός του Πόντου στην ατζέντα του τουρκικού τουρισμού- Αποκαλύπτει το μεγαλείο της η “Εκκλησία του Βράχου”

Με την φωτογραφία της Παναγίας Σουμελά να φιγουράρει στην πρώτη σελίδα, με αναφορές στον Ξενοφώντα και υπό τον τίτλο “Τραπεζούντα: Μία έμπνευση για τους ταξιδιώτες” η επίσημη ιστοσελίδα προώθησης του τουρκικού τουρισμού “πουλάει” τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό του Πόντου ως πόλο έλξης επισκεπτών.

Την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Παναγία Σουμελά και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το εμβληματικό μοναστήρι θα ανοίξει τις πύλες του την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
Το επίσημο άνοιγμα θα γίνει με την παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.


Τις ίδιες ημέρες ο υπουργός θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια στην Αγία Σοφία Τραπεζούντος, η οποία από το 2013 λειτουργεί ως τζαμί, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκύψει.
Υπενθυμίζεται ότι το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων Τραπεζούντας ζητά η Αγία Σοφία να λειτουργεί μόνο ως μουσείο και οι επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν τις αγιογραφίες και άλλα αριστουργήματα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής τέχνης.
Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να τελεστούν και τα εγκαίνια της Μονής Θεοσκεπάστου που βρίσκεται στην δυτική πλαγία του Μιθρίου όρους. ‘Ηταν το μοναδικό γυναικείο μοναστήρι στην επικράτεια των Μεγάλοκομνηνών.

Εργασίες ανάπλασης πραγματοποιούνται και στην λεγόμενη «Εκκλησία του Βράχου» που ανακαλύφθηκε το 2014 στα Ούρλα της Μικράς Ασίας. Λόγω της μεγάλης έκτασης των παρεμβάσεων η «Εκκλησία των Απίστων» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, θα είναι επισκέψιμη για το κοινό σε περίπου 6 χρόνια.
Πρόκειται για μια λαξευτή εκκλησία της πρωτοχριστιανικής περιόδου η ανακάλυψη της οποίας έγινε από την Φιλοσοφική Σχόλη του πανεπιστήμιου Dokuz Eulül Universitesi της Σμύρνης.

Οι εργασίες που τελούνται φέρνουν στο φως μοναδικής αξίας αγιογραφίες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων