28/12/2020 28/12/2020 Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή ημέρα καθώς ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν υπήρξε και εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Με τον συμβολικό αυτό τρόπο η Εκκλησία έδιεξε έμπρακτα τη στήριξή της σε αυτήν την εκστρατεία...
28 Δεκεμβρίου, 2020 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2020 - 12:58

Ο εμβολιασμός, η συμβολική κίνηση και η έμπρακτη στήριξη της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Ο εμβολιασμός, η συμβολική κίνηση και η έμπρακτη στήριξη της Εκκλησίας

Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή ημέρα καθώς ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν υπήρξε και εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Με τον συμβολικό αυτό τρόπο η Εκκλησία έδιεξε έμπρακτα τη στήριξή της σε αυτήν την εκστρατεία την οποία όπως έχουν δηλώσει θα στηρίξουν και άλλοι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για δεύτερη μέρα, θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί επαγγελματιών υγείας κατά της covid-19 σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Σήμερα γίνεται εξάλλου η διανομή εμβολίων προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Γιατί εμβολιάστηκα

Λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου με κείμενο του έκανε γνωστό τον λόγο για τον οποίο εμβολιάστηκε πρώτος.

“Η κάθε πανδημία είναι ένας πόλεμος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με φάρμακα, εμβόλια, ιατρική παρακολούθηση. Όλα πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία της προστασίας της σωματικής υγείας, που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για την ανάπτυξη του ανθρώπου, για την εκπλήρωση των σκοπών του και κυρίως την ένωσή του με τον Θεό. Σε αυτόν τον πόλεμο ένα όπλο είναι το εμβόλιο, όπως βέβαια γίνεται και σε άλλες ασθένειες. Με το εμβόλιο ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας, για να αντιμετωπίση κάθε ξένο σώμα –αντιγόνο– που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Στις ημέρες μας γίνεται πολύς λόγος για το νέο εμβόλιο και γίνεται προετοιμασία για τον εμβολιασμό των ανθρώπων. Επειδή ζούμε σε έναν ιδιότυπο αόρατο πόλεμο και μάλιστα παγκόσμιο, που γίνεται κυρίως στα Νοσοκομεία, αλλά και στις κοινωνίες και τα σπίτια, δεν πρέπει να μένουμε απαθείς, ούτε να παραμένουμε στις κερκίδες ως θεατές, αλλά να συμμετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος. 

Στη συνέχεια αναφέρεται στην συνομιλία του με τον υπουργό Υγείας και τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, γράφοντας: “Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλειος Κικίλιας μου τηλεφώνησε μου πρότεινε να είμαι εκείνος από πλευράς Εκκλησίας που θα λάβω μέρος στους πρώτους εμβολιασμούς. Τον ευχαρίστησα, αλλά αμέσως του είπα ότι αυτό είναι θέμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου. Εγώ πάντοτε σέβομαι τους θεσμούς και δεν μπορώ να προτρέξω. Όταν έρθη η σειρά της Ναυπάκτου, θα το κάνω εδώ στην Ναύπακτο, μαζί με τον Δήμαρχο και τους κατοίκους της Ναυπάκτου. Μου είπε ότι είχε κλείσει συνάντηση με τον Μακαριώτατο και εκεί θα συνεζητείτο και αυτό το θέμα”.

(ΦΩΤΟ: IN.GR / ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ)

Ύστερα από την επικοινωνία που είχε ο Μητροπολίτης με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ.κ. Ιερώνυμος του ζήτησε να του γράψει τις απόψεις του για το εμβόλιο. Κατόπιν τούτου ο Σεβασμιώτατος του απέστειλε γράμμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει για τα εμβόλια:

“Γίνεται διάλογος κατά πόσον η Εκκλησία μπορεί να συστήση τον εμβολιασμό του ανθρώπου για την ασθένεια covid-19.

Υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις, από πλευράς μερικών ιατρών, και η συζήτηση αυτή πρέπει να εξαντληθή μεταξύ των επιστημόνων ιατρών, για το καλό της ιατρικής επιστήμης και γενικότερα του ανθρώπου. Άλλωστε, με τον επιστημονικό διάλογο η ιατρική επιστήμη αφ’ ενός μεν διασφαλίζεται, αφ’ ετέρου δε αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο.

Επίσης, υπάρχουν άλλοι που ισχυρίζονται ότι οι διεθνείς και Ευρωπαικοί οργανισμοί, που ενέκριναν το νέο εμβόλιο, πιέστηκαν από διάφορα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Αυτό, όμως, αν όντως εξασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις, γίνεται και για άλλες περιπτώσεις παραγωγής προιόντων που χρησιμοποιούμε στον βίο μας, όπως την τεχνολογία, αλλά και τα άλλα φάρμακα.

Για την βιοτεχνολογία αναπτύχθηκαν διάφορες μορφές της, ήτοι η «λευκή βιοτεχνολογία», όπως χαρακτηρίζονται οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην βιομηχανία, η «πράσινη βιοτεχνολογία», όπως χαρακτηρίζονται οι εφαρμογές της στον αγροτικό τομέα, και η «κόκκινη βιοτεχνολογία», όπως χαρακτηρίζονται οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην υγεία και την ιατρική, που γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθούν και να προληφθούν οι ασθένειες στους ανθρώπους. Όμως όλοι χρειαζόμαστε κατά βαθμούς και τρόπους τα επιτεύγματα της σύγχρονης βιοτεχνολογίας και στα φάρμακα.

Υπάρχουν, βέβαια, και μερικοί συνωμοσιολόγοι, που βλέπουν και στο θέμα αυτό διάφορες συνωμοσίες. Νομίζω, όμως, ότι το θέμα αυτό δεν είναι αυστηρά θεολογικό, είναι καθαρά θέμα σωματικής υγείας του ανθρώπου, και τον πρώτο λόγο έχει η ιατρική επιστήμη και ο θεράπων ιατρός κάθε ανθρώπου, ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του. Αν θελήση κανείς να βρη συνωμοσίες, σε όλα τα θέματα, τότε πρέπει να κλειστή σε μια «προστατευτική γυάλα», να μη χρησιμοποιή καθόλου την σύγχρονη τεχνολογία ή να αναχωρήση στην έρημο και να μη χρησιμοποιή τα επιτεύγματα της συγχρόνου επιστήμης σε όλες τις πτυχές της ζωής μας”.

Αναφορικά με την στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Εκκλησίας στο ζήτημα αυτό, ο Σεβασμιώτατος γράφει:

“Το ερώτημα που τίθεται είναι, τι πρέπει να κάνη η Εκκλησία στο θέμα αυτό. Νομίζω, κατ’ αρχήν θα πρέπει να ακούγονται οι εισηγήσεις της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Έπειτα, είναι ένα θέμα ελευθερίας του ανθρώπου, ο οποίος άνθρωπος έχει επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς του. Όπως σε όλα τα άλλα εμβόλια και τις ιατρικές θεραπείες δεν αποφαίνεται η Ιερά Σύνοδος, έτσι δεν μπορεί να αποφανθή και στο θέμα αυτό.

Επί πλέον, σε προσωπικό επίπεδο των ποιμένων, θα πρέπει να διευκρινισθή ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη παγκόσμια πανδημία, κατά την οποία καθημερινώς πεθαίνουν άνθρωποι. Είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Και όπως ο πόλεμος είναι μια περιπέτεια για τους ανθρώπους, το ίδιο συμβαίνει και σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο. Οι Ποιμένες δεν μπορούν να μένουν απαθείς μπροστά στα καθημερινά θύματα του covid-19, που εκφράζονται είτε ως «κρούσματα» είτε ως «θάνατοι» είτε ως οικονομική κρίση είτε ως ψυχολογική κρίση από τον εγκλεισμό και τον φόβο του θανάτου.

Η Εκκλησία, καίτοι είναι εναντίον του πολέμου, που απειλεί την ζωή των ανθρώπων, εν τούτοις συμμετέχει ποικιλοτρόπως στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής για την διαφύλαξη «βωμών και εστιών». Το ίδιο πρέπει να συμβαίνη και στην παρούσα κατάσταση. Πρέπει να βοηθήσουμε, σεβόμενοι την ελευθερία κάθε ανθρώπου, στο να δημιουργηθή «ανοσία» στον πληθυσμό, δηλαδή να δημιουργηθή άμυνα και «οχυρό» στον άνθρωπο και την κοινωνία, που σημαίνει, να ενισχυθή το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του ανθρώπου και της κοινωνίας, για να προστατευθούν «ανθρώπινες ζωές», αφού η ανθρώπινη ζωή είναι ευλογία Θεού και δίνεται για να δοξάζεται ο Θεός, να υπηρετήται ο συνάνθρωπος και να σωθή ο ίδιος ο άνθρωπος αιωνίως.

Και αν υπάρχουν μερικές παρενέργειες, όπως γίνεται σε όλα τα φάρμακα, θα είναι λιγότερες από τα καθημερινά κρούσματα και τους θανάτους, και θα βοηθήση να αποβληθή ο φόβος του θανάτου και να επανέλθη η κανονικότητα στην κοινωνία μας και το Κράτος, αλλά και στην Εκκλησία για να τελούμε ελεύθερα τα Μυστήρια και τις ακολουθίες”.

Ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας

Μετά την συζήτηση που έγινε μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Υγείας ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε «στην ανάγκη συνεργασίας με την Πολιτεία για τον εμβολιασμό και υπογράμμισε ότι ενώ θα ήθελε να είναι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί οι θεράποντες ιατροί του δεν του το επιτρέπουν ακόμη λόγω της περιπέτειας με την υγεία του. Επεσήμανε, όμως, ότι συμβολικά κάποιος από τους Αρχιερείς θα είναι εκεί από την πρώτη μέρα για να εμβολιαστεί. «Αυτή η κίνηση εκδηλώνει την συμπαράσταση σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Στο απαντητικό του γράμμα προς τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

“Ήταν φυσικό ο πλούτος των γνώσεών σας – πέρα από την Θεολογία- και μάλιστα στο κεφάλαιο της ιατρικής επιστήμης, να σας βοηθάει άνετα ώστε να κρατάτε τα όρια της Εκκλησίας και της Επιστήμης. Γίνεσθε έτσι λειτουργός της συνεργασίας της Εκκλησίας και Επιστήμης για την βοήθεια του ανθρώπου στον βαθμό που υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ ψυχής και σώματος…… Η περιπέτειά μου δεν επιτρέπει προς το παρόν τον εμβολιασμό μου, διαφορετικά θα προσερχόμουν μαζί με τους πρώτους. Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα σας, διαβάζοντας το σχετικό κείμενό σας σας προτρέπω να πάρετε την θέση μου στην πρώτη ομάδα εκείνων που θα προσέλθουν προς εμβολιασμόν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Η σταδιακή παραλαβή των εμβολίων

Σήμερα, συνεχίζονται οι συμβολικοί εμβολιασμοί πολιτικών προσώπων. Ειδικότερα, εμβολιάστηκαν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Η Ελλάδα παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου, την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων