08/11/2023 09/11/2023 Ο επίσημος εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και εκπροσώπου της Κυβέρνησης, κ. Νικόλαου-Γεώργιου Δένδια, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου...
08 Νοεμβρίου, 2023 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2023 - 0:59

O εορτασμός του Αρχαγγέλου Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σχολή Ικάρων

Διαδώστε:
O εορτασμός του Αρχαγγέλου Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σχολή Ικάρων

Ο επίσημος εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και εκπροσώπου της Κυβέρνησης, κ. Νικόλαου-Γεώργιου Δένδια, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Λοβέρδος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄, Αρχηγοί και Εκπρόσωποι Κομμάτων της Βουλής, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), Αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Π.Σ., Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, ο Υπαρχηγός Β’ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αριστείδης Πανταζόγλου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη, Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΠΑ, επίτιμοι Αρχηγοί, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών στην Αθήνα, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες Ενώσεων Αποστράτων, Πρόεδροι Συνδέσμων, καθώς και πολιτικό προσωπικό της ΠΑ.

Ο κ. Δένδιας κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εορτασμού ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, κύριε συνάδελφε εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων, Σεβασμιώτατε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής ομάδας «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», κυρία και κύριοι συνάδελφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Σχολή Ικάρων για να γιορτάσουμε τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η Πολεμική μας Αεροπορία υπηρετεί έναν διττό ρόλο. Αποτελεί βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά όπως ορθότατα ανέφερε και ο Αρχηγός πριν από εμένα, έναν παράγοντα επίσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Η ικανότητα, η αποτελεσματικότητα, αποτελούν εγγύηση εκπλήρωσης αυτών των ρόλων, για την ασφάλεια της πατρίδας μας, για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού.

Στην καθημερινότητα τα ελληνικά φτερά δηλώνουν παρουσία, όπου απαιτηθεί, τόσο στον επικράτεια όσο και εκτός αυτής.

Κυρίες και κύριοι, η Πολιτεία συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα. 18 ετοιμοπόλεμα Rafale βρίσκονται στη βάση της Τανάγρας, συνεχίζονται οι παραλαβές των υπολοίπων 6 αεροσκαφών. Τα F-16 στην έκδοση Viper ενισχύουν τα σμήνη μας. Εκτελείται η σύμβαση υποστήριξης των Mirage 2000-5 για πρώτη φορά μετά το 2012. Υλοποιούνται προμήθειες επιλεγμένων οπλικών συστημάτων.

Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων πιλότων μας.

Η καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης στην Ανδραβίδα αποδεικνύει ότι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον.

Πρέπει όμως να μη σταθώ απλώς σε έναν επετειακό λόγο, αλλά να σας μιλήσω καθαρά και ειλικρινά για το υπαρκτό σημερινό διακύβευμα. Αναφέρομαι στη δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που χτίσθηκε και χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού

Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην απολύτως προβληματική επί δεκαετίες Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Οφείλω να σας πω κυρίες και κύριοι ότι δεν έχω καθόλου την πρόθεση να παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής της σημερνής κατάστασης. Όπως θα έλεγε και ο Νομπελίστας ποιητής μας δεν προτίθεμαι να καταστώ «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών». Η Κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης.

Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας το ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων.

Το ισχυρό, το ισχυρότατο τολμώ να πω, μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας χρειάζεται τη ραχοκοκαλιά που μπορεί να του παρέξει μια σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία λοιπόν, από τούδε θα εποπτεύεται και πάλι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οφείλει να εξυγιανθεί.

Στις προσευχές μας στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προστάτη μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και του μικρού μου χωριού, των κάτω Δενδιάτικων στους Παξούς, στις προσευχές μας αυτές λοιπόν, πρέπει να προσθέσουμε την επιμελή και επίπονη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Αυτό συνιστά εθνική υπόθεση και εθνικό στόχο. Υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα. Για αυτό και θα ενημερώσω όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν αρωγοί στην εθνική προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Η νέα γενιά των Ελλήνων, το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, μπορεί να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια. Δεν χρειάζεται οι νέοι Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται τα ελληνικά μυαλά να υπηρετούν ξένες πατρίδες και ξένες σημαίες.

Η δημιουργία οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων που θα παράξει ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα υποστηρίξει – αν όχι θα εκτινάξει – την αμυντική μας δυνατότητα, δεν είναι πέραν των δυνατοτήτων της κοινωνίας μας.

Το κατόρθωσαν άλλες χώρες στην περιοχή μας. Μπορούμε και εμείς. Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα, το σχετικό νομοθέτημα για την καινοτομία συντάσσεται ήδη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και μεγάλο μέρος της εσωτερικής προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί.

Οφείλω ολοκληρώνοντας να αποκαλυφθώ νοερά, αποτίοντας φόρο τιμής, στους πιλότους που έχουν φύγει. Αναφέρομαι πιο ειδικά στους 166 πεσόντες πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Έπεσαν την ώρα του ύψιστου καθήκοντος.

Έχω προσωπική ηθική υποχρέωση να αναφερθώ και θα το κάνω πάντα, ονομαστικά σε αυτούς που έπεσαν επί Υπουργίας μου. Στο Σμηναγό Παναγιώτη Λάσκαρη, στις 26/1/2015, στο Σμηναγό Αθανάσιο Ζάγκα, επίσης στις 26/1/2015, στον Σμηναγό Χρήστο Μουλά, στις 25/7/2023, και στον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, στις 25/7/2023.

Κυρίες και κύριοι, έχω υποχρέωση να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για την άριστη ανταπόκριση στα καθήκοντά του.

Στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σας εκφράζω από καρδιάς την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη συμβολή σας στην προάσπιση των Εθνικών Δικαίων, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, της κυριαρχίας μας, των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Χρόνια πολλά στην Πολεμική Αεροπορία, χρόνια πολλά σε όλους.

Σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Χρέος μας και διαρκής μας στόχος αποτελεί η διατήρηση της Αεροπορίας μας στην κορυφή της παγκόσμιας αεροπορικής ελίτ, πιστοί στον όρκο που δώσαμε στη γαλανόλευκη και στο σύμβολο της πίστης μας, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των αθάνατων νεκρών μας, επιβεβαιώνοντας ότι η θυσία τους δεν ήταν ούτε άδικη ούτε ανώφελη».

«Ζούμε σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή όπου οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η ανάγκη για μία ισχυρή Πολεμική Αεροπορία προβάλει πιο επιτακτική από ποτέ, πόσο μάλλον σήμερα, όπου οι συνεχείς ανακατατάξεις και προκλήσεις που εμφανίζονται στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, επιβάλλουν σχεδιασμό, εγρήγορση, ετοιμότητα και τελικά εξασφάλιση της υπεροχής» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας σημείωσε: «Σε λιγότερο από δύο χρόνια από την παραλαβή των πρώτων υπερσύγχρονων Rafale, η Μοίρα είναι πλήρως επιχειρησιακή και έτοιμη να αναλάβει το σύνολο των αποστολών της, ενώ τα πιο εξελιγμένα διεθνώς F-16, τα Viper, έχουν ήδη παραδοθεί στην πρώτη Μοίρα και συνεχίζεται ολοταχώς ο εξοπλισμός της δεύτερης».

«Παράλληλα», συμπλήρωσε, «στην αεροπορική βάση Καλαμάτας υλοποιείται η μεγαλύτερη αναβάθμιση στον τομέα πτητικής εκπαίδευσης των Ικάρων, με τη δημιουργία του Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης».

«Στόχος», είπε, «στο άμεσο μέλλον ο εκσυγχρονισμός των F-16 BLK50, με το βλέμμα στη μέγιστη δυνατή ομογενοποίηση του στόλου, που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα υποστήριξης, τόσο ποσοτικά και ποιοτικά, όσο και οικονομικά. Και βέβαια, στο άμεσο μέλλον αναμένουμε την είσοδο στην 5η γενιά μαχητικών, με την επικείμενη πρόσκτηση των αεροσκαφών F-35, ένα άλμα στο μέλλον τεράστιο, με την απόκτηση του πιο προηγμένου μαχητικού πολλαπλών ρόλων που κατασκευάστηκε και διατίθεται στον δυτικό κόσμο».

«Η Πολεμική Αεροπορία, ως ισχυρός πυλώνας ασφάλειας και αποτροπής, είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση παρουσιαστεί για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων. Το προσωπικό της, που εργάζεται καθημερινά με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό, υψηλό ηθικό, αίσθημα ευθύνης και αφοσίωση, σας διαβεβαιώνω ότι έχει απόλυτη επίγνωση του καθήκοντος και του χρέους του, αλλά και την ικανότητα να φέρει σε πέρας την αποστολή του, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής, και αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων στην υποστήριξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΑ.

Το 2024, συμπλήρωσε, ο Αρχηγός ΓΕΑ η Πολεμική Αεροπορία «θα αποτελέσει το κέντρο ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας ίσως την πιο φιλόδοξη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας, τη RAMSTEIN FLAG, η οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη».

«Την ίδια περίοδο θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς όλων των Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης στο πλαίσιο υλοποίησης της ετήσιας European Air Chiefs Conference (EURAC 24), αναδεικνύοντας τον ηγετικό ρόλο της πατρίδας μας στο διεθνές αεροπορικό γίγνεσθαι, αλλά και προβάλλοντας παράλληλα την πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά» κατέληξε ο Αρχηγός ΓΕΑ.

Tέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας (Υ/Γ Λέρος), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων