11/09/2021 15/09/2021 Αργά το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου ο γέροντας Εφραίμ όπου τον υποδέχθηκε η αδελφότητα στο λιμάνι της Μονής με μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή. Μετά τη δοκιμασία του από την ασθένεια του κορωνοϊού και με απουσία τρισήμισι περίπου μηνών στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στο Κέντρο Αποκατάστασης Animus επέστρεψε υγιής κοντά στα πνευματικά...
11 Σεπτεμβρίου, 2021 - 21:34
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2021 - 1:40

Συγκινητική επιστροφή του Γέροντα Εφραίμ στη Μονή της μετανοίας του

Διαδώστε:
Συγκινητική επιστροφή του Γέροντα Εφραίμ στη Μονή της μετανοίας του

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου ο γέροντας Εφραίμ όπου τον υποδέχθηκε η αδελφότητα στο λιμάνι της Μονής με μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή.

Μετά τη δοκιμασία του από την ασθένεια του κορωνοϊού και με απουσία τρισήμισι περίπου μηνών στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στο Κέντρο Αποκατάστασης Animus επέστρεψε υγιής κοντά στα πνευματικά του παιδιά.

Στο λιμάνι και στην πύλη της Μονής αντίστοιχα, τον περίμενε η Σύναξη των Προϊσταμένων  και σύσσωμη η αδελφότητα όπου οι πατέρες, με εμφανή χαρά στα πρόσωπά τους, παραταγμένοι ένθεν και ένθεν έπαιρναν την ευχή του ασπαζόμενοι το χέρι του. Άλλωστε οι προσευχές τους και η ελπίδα τους στο Θεό ανταμείφθηκε με την επιστροφή του πνευματικού τους πατέρα.

Η επιστροφή του Γέροντα Εφραίμ στο μοναστήρι του, ήταν ένα γεγονός που το περίμεναν όλοι με πολλή ανυπομονησία. Οι πατέρες της Μονής μάλιστα τονίζουν ότι δεν ήταν τυχαίο που ήλθε ακριβώς μια μέρα πριν την πανήγυρη της Μονής για την Αγία Ζώνη της Παναγίας.

Παρακολουθήστε:

Βίντεο μοντάζ: Κώστας Καλπατζίδης

Στην πύλη της Μονής τον περίμεναν όλοι οι ιερείς και διάκονοι, φορώντας τα άμφιά τους και ένας από αυτούς κρατούσε την Αγία Ζώνη της Παναγίας για να προσκυνήσει ο Γέροντας.

Συγκινημένος προχώρησε μπαίνοντας στην είσοδο της Μονής, ενώ προπορεύονταν οι χοροί των μοναχών ψάλλοντας το Άξιον Εστί σε δεύτερο ήχο, το λεγόμενο «Αγιορείτικο». Η πομπή  (ψάλτες, ιερείς, διάκονοι, ο Γέροντας έχοντας φορέσει τον ηγουμενικό μανδύα, οι μοναχοί και λίγοι προσκυνητές) προχώρησε προς το Ναό

Στον ναό έψαλαν τροπάρια οι χοροί και την αργή δοξολογία και έγιναν δεήσεις από τους διακόνους. Ο Γέροντας συγκινημένος απηύθυνε προσευχή «Επάκουσον ημών ο Θεός…». Ακολούθως  όλοι οι ψάλτες  έψαλαν το πολυχρόνιο για τον Γέροντα.

Εν συνεχεία προσφώνησε τον Γέροντα, ο κατά την απουσία του αντικαταστάτης του π. Γερμανός, λέγοντας: «Πολυαγαπημένε και πολυσεβαστέ μας Γέροντα, με πολλή χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση σας υποδεχόμαστε σήμερα και δόξα τω Θεώ για την αίσια έκβαση και αυτής της θλίψεως και δοκιμασίας, ποὺ επήλθε πρωτίστως σ᾿ εσάς και κατ’ επέκταση σε όλη την αδελφότητα…».

Ακολούθως τόνισε ότι η αποκατάσταση της υγείας του Γέροντα αποτελεί ένα θαύμα που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στις προσευχές όχι μόνο της αδελφότητας αλλά και όλης της Εκκλησίας, αλλά που δείχνει ότι η παρουσία του είναι αναγκαία. Επίσης είπε ότι η αδελφότητα τον αισθάνεται ως πατέρα που επιστρέφει στα παιδιά του και που είναι Σίμωνας Κυρηναίος και φορέας ενότητος γι’ αυτούς.

Ο π. Γερμανός ευχαρίστησε τον κ. Αχιλλέα Νταβέλη, Πρόεδρο του Κέντρου Αποκαταστάσεως Animus –όπου ο Γέροντας νοσηλεύθηκε του τελευταίους μήνες μέχρι την αποθεραπεία του– ο οποίος συνόδευσε τον Γέροντα μέχρι την Μονή και βρισκόταν εκεί. Επίσης ευχαρίστησε τις καθηγήτριες ιατρούς Αναστασία Κοτανίδου και Ελένη Μάγειρα, στις οποίες, όπως είπε, μετὰ Θεὸν «οφείλουμε τα μέγιστα για την αποκατάσταση της υγείας του Γέροντος».

Ο Γέροντας αντιφώνησε τον π. Γερμανό και όλη την αδελφότητα ευχαριστώντας τον Θεό για το θαύμα αυτό που του επεφύλαξε, γιατί μέσα από την βίωση αυτής της εμπειρίας που έφθασε μέχρι τις πύλες του θανάτου, του χάρισε δυνατότητα να Τον ευχαριστεί με όλο του το είναι. Είπε στους αδελφούς ότι με την βοήθεια του Θεού θα είναι δίπλα τους σε κάθε πρόβλημα και δυσκολία τους και προέτρεψε όλους να έχουν εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού που φθάνει μέχρι και λεπτομέρειας της ζωής του κάθε ενός από εμάς.

Ανέβηκαν όλοι στο συνοδικό όπου παρατέθηκε κέρασμα και ο Γέροντας Εφραίμ μίλησε με λόγους παρηγορητικούς στους αδελφούς και στους προσκυνητές της Μονής. Οι πατέρες έψαλαν το Άξιον Εστί και τον καλοφωνικό ειρμό «Κύκλω της τραπέζης σου» προς τιμή του Γέροντα.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΝΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΠΑΤΖΊΔΗΣ PEMPTOUSIA.TV

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός στο Κέντρο Αποκατάστασης Animus

Με μια λιτή αλλά πλούσια από συναισθήματα και γεμάτη συγκίνηση τελετή, αποχαιρέτησαν γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus τον ηγούμενο της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου γέροντα Εφραίμ, αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποθεραπείας και αποκατάστασής του.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του κέντρου και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη αφού η παρουσία του Γέροντα στο Animus ήταν μια ευλογία για όλους τους εργαζόμενους όπως τόνισε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ομίλου Animus, κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Για 55 μέρες γιατροί και νοσηλευτές έδωσαν μεγάλη μάχη για την αποκατάσταση του Γέροντα αφού όταν μεταφέρθηκε στο κέντρο δεν μπορούσε καν να περπατήσει μετά την σχεδόν δίμηνη νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό και την διασωλήνωσή του στην ΜΕΘ.

 

 

«Όταν ήρθα εδώ δεν μπορούσα ούτε καν να σταθώ όρθιος και τώρα φεύγω περπατώντας» είπε ο γέροντας Εφραίμ στους εργαζόμενους του Κέντρου στην αποχαιρετηστήρια τελετή.

«Πέρασα πολύ δύσκολα, αντιμετώπισα τον θάνατο κατάματα, αλλά μου φαίνεται ότι πήρα αναβολή για τον θάνατο». Ο γέροντας εμφανώς συγκινημένος τόνισε και την πνευματική σχέση που αναπτύχθηκε με το προσωπικό λέγοντας «10 άτομα ήρθαν στο δωμάτιο μου και μου είπαν να μη φύγεις. Όταν τους απάντησα ότι πρέπει να φύγω γιατί πρέπει να πάω στην Μονή της Μετανοίας μου, μου είπαν ότι όταν είσαι εδώ αισθανόμαστε ασφάλεια. Όμως ο καθένας, συνέχισε ο γέροντας, πρέπει να πάει στην αποστολή του. Μετά από τρεισήμισι μήνες θα επιστρέψω στην αδελφότητα που έμεινε ορφανή. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τον κόπο σας, για την προσφορά σας, όλους σ’ αυτό εδώ το ίδρυμα που έζησα σχεδόν δύο μήνες και είδα ότι προσφέρει πολλά. Θα φύγω από εδώ, αλλά δεν θα ξεχάσω. Οι προσευχές μου την ώρα που κοιμάται ο λαός και ακούει ο Θεός, θα περνάνε κι από εδώ».

 

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ομίλου Animus, κ. Αχιλλέας Νταβέλης, σε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό χαιρετισμό του τόνισε πως: «Στις ημέρες νοσηλείας του ηγούμενου Εφραίμ δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα, για να μπορέσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή φροντίδα». Ο πρόεδρος μάλιστα αναφέρθηκε στην ταχεία και εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης του γέροντα Εφραίμ από την ημέρα που εισήχθη στο Animus μέχρι την ημέρα που φεύγει.

Συνέχισε ωστόσο λέγοντας «Είμαι διπλά ευτυχής γιατί σ’ αυτές τις 55 μέρες μάθαμε πολλά. Μάθαμε για τις πραγματικές αξίες, όπως η πίστη μας περιγράφει σε σχέση με το ποιοι είμαστε, ποια είναι η αποστολή μας, τι προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Μάθαμε για το ποια είναι η αξία της ίδιας της ζωής και της ίδιας της ύπαρξής μας. Βρεθήκαμε σε μια προσωπική αναζήτηση για θέματα που η καθημερινότητα μέχρι πρότινος δεν μας επέτρεπε να σκεφτούμε. Η παρουσία του στο Animus ήταν για μας επένδυση στην καρδιά και στην ψυχή μας».

Το Σάββατο το μεσημέρι ο γέροντας Εφραίμ αναχώρησε από το Animus με την συνοδεία του για το Άγιο Όρος.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων