16/03/2020 16/03/2020 Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης αναφορικά με την πανδημία του COVID-19 και τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πρώτο Θέμα και τον Γρηγόρη Τζιοβάρα. Λίγες  ώρες πριν από τη έκτακτη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αναφερόμενος στη στάση της Εκκλησίας τόνισε: . «Μίλησα ανοιχτά», λέει, ενώ ερωτηθείς γιατί...
16 Μαρτίου, 2020 - 10:39

Ο Κ. Μητσοτάκης για την Εκκλησία λίγο πριν τη ΔΙΣ

Διαδώστε:
Ο Κ. Μητσοτάκης για την Εκκλησία λίγο πριν τη ΔΙΣ

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης αναφορικά με την πανδημία του COVID-19 και τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πρώτο Θέμα και τον Γρηγόρη Τζιοβάρα.

Λίγες  ώρες πριν από τη έκτακτη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αναφερόμενος στη στάση της Εκκλησίας τόνισε: . «Μίλησα ανοιχτά», λέει, ενώ ερωτηθείς γιατί έπρεπε να περιμένουμε τη δική του τοποθέτηση και όχι συνεργατών του για το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τον εκκλησιασμό, είναι κατηγορηματικός: «Είναι ένα θέμα που κατεξοχήν πρέπει να πάει στον πρωθυπουργό». Και συμπληρώνει: «Κοιτάξτε, εμείς ήμασταν σε ένα διάλογο με την Εκκλησία και καταλαβαίνω τη θεολογική διάσταση του θέματος. Το αντιλαμβάνομαι. Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα δεν έχει λυθεί το ζήτημα αυτό και δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε μία εβδομάδα…».
«Περιμένω όμως τη συνεργασία της Εκκλησίας», προσθέτει: «Και θα είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα τον σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Και γι’ αυτό θέλω τη συνεργασία και τη βοήθεια της Εκκλησίας ώστε, στον βαθμό που είναι εφικτό, να έχουμε κι εκεί ένα διαχωρισμό».
Στην επισήμανση ότι κάποιοι ιεράρχες φάνηκαν συγκριτικά πιο ανοιχτόμυαλοι από άλλους, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να κάνει διαχωρισμό: «Δεν έχω την απαίτηση, ξέρετε, πάντα η Εκκλησία να κινείται με τους ρυθμούς που κινείται η Πολιτεία. Αλλά νομίζω ότι οι παροτρύνσεις έχουν γίνει και πιστεύω ότι αν το δει κανείς και από την πλευρά ενός πιστού δεν θα εκληφθεί ως αμαρτία αν δεν παρακολουθήσει τους Χαιρετισμούς ή αν την Κυριακή δεν πάει στην εκκλησία. Μπορεί κάποια στιγμή να περάσει μέσα στην εβδομάδα να ανάψει ένα κεράκι».
«Τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της Εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι – και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι’ αυτό τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων