14/10/2019 14/10/2019 Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται οι πολυήμερες ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019’” (9η ημέρα) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου. Μετά τις ακολουθίες των παρακλητικών κανόνων προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νεκταρίου, ακολούθησε ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, με θέμα: “Η...
14 Οκτωβρίου, 2019 - 22:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2019 - 22:18

Ο Καθηγούμενος π. Μάξιμος στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019

Διαδώστε:
Ο Καθηγούμενος π. Μάξιμος στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται οι πολυήμερες ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019’” (9η ημέρα) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Μετά τις ακολουθίες των παρακλητικών κανόνων προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νεκταρίου, ακολούθησε ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, με θέμα: “Η δημιουργία του Θεού και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας”, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών.

 

 

 

 

 

Στην αρχή ο π. Μάξιμος είπε:

“Είναι γεγονός ότι η ορθόδοξη Εκκλησία μας, δεν ακολουθεί τη σκέψη της Δυτικής Θεολογίας, η οποία χωρίζει τη φυσική δημιουργία από τη χάρη που παρέχει ο Θεός στους ανθρώπους δια των μυστηρίων. Οι μεν Ρωμαιοκαθολικοί με το να θεωρούν τη φυσική Δημιουργία ικανή να επιτελέσει τους σκοπούς της, δηλαδή την ένωση του ανθρώπου με το Θεό και την πλήρη γνώση του Θεού δια των δημιουργημάτων και χωρίς την χαρά. Οι δε Προτεστάντες με το να διδάσκουν ότι είναι αδύνατος κάποιος σύνδεσμος της πίστεως με την ανθρώπινη φύση, λόγω της καταστροφής που υπέστη δια της πτώσεως. Ούτε πάλι μέσω της πίστεως κάποια βελτίωση της φυσικής Δημιουργίας.

Η διδασκαλία της Ορθοδοξίας, που είναι η γνήσια διδασκαλία των Γραφών και των Πατέρων της Εκκλησίας, είναι ότι ο Θεός, είναι ο Δημιουργός όλων των ορατών και αόρατων πλασμάτων, που με τις θεουργικές του παντοδύναμες ενέργειες παρήγαγε εκ του μηδενός τα σύμπαντα”.

Στη συνέχεια τόνισε: “Ο σκοπός της δημιουργίας των όντων ήταν να δώσει ο Θεός τη δυνατότητα στον άνθρωπο να μετάσχει στα αγαθά της αγάπης του και να μην μείνει σε αυτά, αλλά δι’ αυτών αναγόμενος και μεταμορφούμενος να φτάσει να μετάσχει και στα αιώνια αγαθά Του που είναι η δόξα Του, το εκπορευόμενο εκ της θείας φύσεως της Αγίας Τριάδος άκτιστο και υπερουράνιο θείο φως το παρέχων αιώνια ζωή στην ανθρώπινη φύση διατηρώντας την στην ομοιότητα με το Θεό.

Ο Χριστός για να επαναφέρει πάλι την αρχική σχέση του με τον άνθρωπο μέσω της Δημιουργίας και να την τελειοποιήσει, εσαρκώθει. Γενόμενος άνθρωπος, δημιουργώντας δηλαδή για τον εαυτό Του, από τα δημιουργήματά του τη Σάρκα Του, πλησιάζει μέσω αυτής, της ασύλληπτου νοήσεως, δημιουργίας Του τον άνθρωπο με έξοχο τρόπο και σε ύψιστο βαθμό. Γίνεται ο ίδιος δωρητής σε εμάς με σχήμα ανθρώπινο. Μπαίνει μέσα στη ζωή του ανθρώπου σαν Θεάνθρωπος χωρίς να παραβιάζει ούτε τη φύση του, ούτε την ελευθερία του, από υπερβολική αγάπη που δεν καταστρέφει παρά μόνο το κακό που λυμαίνεται το πλάσμα Του”.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: “Τα μυστήρια της Εκκλησίας είναι τα μέσα που μεταδίδεται αυτή η αιώνια ζωή του Χριστού. Είναι ο ίδιος ο Χριστός μέσα στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, είναι ειδικοί τρόποι ανοίγματος του Χριστού προς εμάς και της επικοινωνίας Του με εμάς. Τα μυστήρια σύμφωνα με ένα μεγάλο Ρουμάνο θεολόγο, είναι τα μέσα που διάλεξε απ’ τη δημιουργία ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός με τα οποία έρχονται σε εμάς οι ποταμοί της αιώνιας ζωής του αναστημένου σώματός Του. Αυτού του σώματος που από τη μία πλευρά έχει δημιουργηθεί από την κοσμική φύση και από την άλλη αναστήθηκε γιατί έχει ενωμένη την υπόσταση του θείου Λόγου”.

Ο π. Μάξιμος κατέληξε ότι: “Ζώντας στο ουράνιο περιβάλλον οι πιστοί και κατανοώντας βαθιά την αγαθή αλλοίωση που υφίσταται η ανθρώπινη φύση από τις ευχαριστιακές συνάξεις των μυστηρίων, όχι μόνο προσφέρουν τα υπάρχοντά τους στο Θεό και στους ανθρώπους ως δώρα, “τα σα εκ των σων σοι προσφέρουμε κατά πάντα και δια πάντα” και επομένως τα κτίσματα λαβαίνουν νόημα θείας προσφοράς και δίδονται σώματι και ψυχή, ως ζύμη θείου δυναμισμού για την ανακαίνιση της πεπτωκυΐας φύσεως. Οι άγιοι της Ορθοδοξίας απομακρυνόμενοι από τις εμπαθείς και ιδιοτελείς προσκολλήσεις, συνάντησαν στο σώμα του Χριστού την θεία ενέργεια και προσφέρθηκαν ουσία ζώσα, όπως ο Χριστός, σε όλους τους αιώνες, δείχνοντας, σαν σηματοδότες το δρόμο προς τον ανοιχθέντα Παράδεισο. Κατανόησαν την προέλευση, τον σκοπό και το τέλος της Δημιουργίας όχι με επιστημονικό τρόπο που οδηγεί πολλές φορές στην φανταστική και πλανεμένη θεώρηση των όντων, αλλά με μυστική αποκαλυπτική γνώση που υπερβαίνει όλες τις γνώσεις”.

 

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον π. Μάξιμο και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.

 

 

 

Η 9η ημέρα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019”, ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αρώνης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων.

Έψαλαν ο Λαμπαδάριος κ. Παναγιώτης Κατσικερός και ο κ. Νικόλαος Κρουστάλλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων