10/11/2019 10/11/2019 Είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους Θεολόγους και χαρισματικούς γέροντες των ημερών μας. Επιμέλεια: Αντώνης Μακατούνης Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν αναφέρονται στα πολλά ανθρώπινα χαρίσματα του. Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι δεν απεδέχθη τις τρεις προτάσεις που του έγιναν να γίνει Επίσκοπος, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα ανθρώπινα “μέτρα”, ενώ επίσης...
10 Νοεμβρίου, 2019 - 9:22
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2019 - 11:04

Ο Μακαριστός Γέροντας που δεν απεδέχθη να γίνει Επίσκοπος!

Διαδώστε:
Ο Μακαριστός Γέροντας που δεν απεδέχθη να γίνει Επίσκοπος!

Είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους Θεολόγους και χαρισματικούς γέροντες των ημερών μας.

Επιμέλεια: Αντώνης Μακατούνης

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν αναφέρονται στα πολλά ανθρώπινα χαρίσματα του. Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι δεν απεδέχθη τις τρεις προτάσεις που του έγιναν να γίνει Επίσκοπος, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα ανθρώπινα “μέτρα”, ενώ επίσης ήταν άμισθος κληρικός.  Ο λόγος για τον Μακαριστό π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο. Φέτος συμπληρώνονται τριάντα ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που εκοιμήθη.

Πολλά χαρίσματα

“Τον γνώρισα πριν από περίπου πενήντα χρόνια, τότε που ήμουν μαθητής στην τρίτη λυκείου. Ήταν ένας σοβαρός κληρικός, πολύ καλός στο λόγο του και στις συμβουλές του. Οι απαντήσεις που σου έδινε ήταν ολιγόλογες και σωστές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση και έκτοτε μέχρι την εκδημία του ήταν ο πνευματικός μου” αναφέρει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και στον Αντώνη Μακατούνη ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ενώ συνεχίζει αναφέροντας τα χαρίσματα του Μακαριστού, “Ο νους του ήταν οξύτατος, σπάνια έχω γνωρίσει άνθρωπο με τέτοια χαρίσματα του νου. Μπορούσε από μία λέξη να βγάλει ολόκληρη υπόθεση και μπορούσε να αξιολογήσει σωστά διάφορα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας μας αλλά και των αρχαίων Ελλήνων. Ήξερε πάρα πολύ καλά τα ελληνικά γράμματα. Ήταν από τους ανθρώπους που ήξεραν πάρα πολύ καλά το συντακτικό και τη γραμματική. Ένα χάρισμά του που παρατήρησα είναι ότι ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε την αφάνεια, ήταν ταπεινότατος. Ήταν πολύ λιτός και απλός άνθρωπος. Δεν διορίσθηκε σε επίσημη θέση και ζούσε από τα έσοδα των βιβλίων του και από μία θεία του. Πάντα έδειχνε τη μεγάλη του αγάπη στα πνευματικά του παιδιά”.

Αρνήθηκε να γίνει Επίσκοπος

Όπως προαναφέρθηκε δεν απεδέχθη τις πολλαπλές προτάσεις να γίνει Επίσκοπος κάτι πολύ σπάνιο, “Δεν αγάπησε ποτέ τα εκκλησιαστικά αξιώματα, δεν ήθελε να γίνει Επίσκοπος. Του προτάθηκε δύο, τρεις φορές αλλά ούτε ήθελε να εγγραφεί στον ακτάλογο προς Αρχιερατεία εκλογίμων. Μάλιστα ήταν Αρχιμανδρίτης και υπέγραφε ως Πρεσβύτερος” προσθέτει ο Μητροπολίτης Εδέσσης, ενώ στην επισήμανση ότι αυτό που διαχωρίζει τον Μακαριστό από άλλους σύγχρονους Γέροντες είναι η κατοχή Πανεπιστημιακού διπλώματος συμπληρώνει, “Ήταν πολύ καλός Θεολόγος. Ήταν “δεινός” Θεολόγος και έχει γράψει και βιβλία στα οποία φαίνεται η “δεινότητά” του.Ερμήνευσε τον Ακάθιστο Ύμνο και τη Μεγάλη Εβδομάδα με τέτοιες ερμηνείες που θεωρούνται «κλασικές». Επίσης και άλλα βιβλία απολογητικού χαρακτήρα εναντίον της μασωνίας, εναντίον των Προτεσταντών και άλλα πολλά. Είχε γνώμη που ήταν σεβαστή από όλους. Πρέπει να πω ότι μετά την αποφοίτησή μου δεν έπαψα ποτέ να έχω σχέση μαζί του και εξομολογούμουν σε εκείνον αρκετές φορές το χρόνο».

«Καλή αντάμωση»

Ο Μακαριστός Γέροντας π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος άφησε πίσω του μία σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη αλλά και ένα δυσαναπλήρωτο κενό, «Την τελευταία φορά που τον είδα ήταν στο κρεβάτι, με ευλόγησε και μου είπε καλή αντάμωση, ή εδώ ή στο Μοναστήρι ή στον Παράδεισο. Ήταν περίπου ένας μήνας πριν από την εκδημία του. Όλα αυτά τα χρόνια τον έχω μνημονεύσει πολλές φορές. Δεχόταν όλο τον κόσμο σπίτι του και ενώ ήταν πάμπτωχος είχε ευεργετήσει πολύ κόσμο», καταλήγει με συγκίνηση ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

(Οι φωτογραφίες- Ντοκουμέντο είναι από το προσωπικό αρχείο του Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ όπου εμφανίζεται ως φοιτητής και νέος κληρικός με τον αλησμόνητο Μακαριστό Γέροντα π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων