04/11/2023 04/11/2023 Ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Political» αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λάρισα, καθώς και στο πώς μπορεί να επηρεάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή την Ελλάδα. Παρακάτω ολόκληρη η συνέντευξη: Πώς μπορεί να επηρεάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή την Ελλάδα;...
04 Νοεμβρίου, 2023 - 12:59
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2023 - 13:13

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα στη Λάρισα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Διαδώστε:
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα στη Λάρισα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Political» αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λάρισα, καθώς και στο πώς μπορεί να επηρεάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή την Ελλάδα.

Παρακάτω ολόκληρη η συνέντευξη:

Πώς μπορεί να επηρεάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή την Ελλάδα; Ανησυχείτε για περαιτέρω ανάφλεξη που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κρίση;

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή εύλογα προκαλούν τεράστια ανησυχία και στην Ελλάδα, που ανήκει στην ευρύτερη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου. Η επέκταση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνιστά εφιαλτικό σενάριο, που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς με θύματα αθώους πολίτες και αναγνώρισε το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ πάντα, όμως, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα ζητούμε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και την προστασία των αμάχων ώστε να μην προκληθεί ανθρωπιστική κρίση. Ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας εξέφρασα, επίσης, την θλίψη μου για τον βομβαρδισμό του χώρου του ιστορικού Ναού του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου είχαν βρει καταφύγιο χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολίτες. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, έχοντας καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, μπορούμε να παράσχουμε ουσιαστικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε συνεργασία και με την Κύπρο, που γειτνιάζει με την εμπόλεμη περιοχή.

 Στις περιοχές σας στη Θεσσαλία που επλήγησαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει;

Για όποιον δεν έχει δει από κοντά τις πληγείσες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου περιοχές της Θεσσαλίας, είναι αδύνατο να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής. Οι κάτοικοι δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα να ορθοποδήσουν, να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους, τις επιχειρήσεις τους, που πνίγηκαν στη λάσπη. Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στον αγώνα της επούλωσης των μεγάλων πληγών. Με εντολή του πρωθυπουργού, που βρέθηκε κατ’ επανάληψη στον κάμπο, δόθηκαν σημαντικές οικονομικές προκαταβολές για τις ζημιές. Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν πολίτες που πνίγηκαν στη λάσπη και δεν έλαβαν την πρώτη αρωγή των 6.600 ευρώ. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα. Όπως, επίσης, θα πρέπει το συντομότερο να αρχίσει να υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο θα αποτρέψει μια μαζική φυγή, κυρίως νέων, από τον τόπο τους.

Η φοροδιαφυγή είναι μείζον θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Πώς θα παταχθεί; Είναι το νέο νομοσχέδιο σε σωστή κατεύθυνση;

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι μια διαχρονική πληγή για την οικονομία μας. Το ζήτημα έχει αναδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποια πράγματα στην πατρίδα μας δύσκολα αλλάζουν. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο δεκάδων χιλιάδων ευρώ εμφανίζουν μηδενικά έσοδα. Αυτό το φαινόμενο, που στερεί από το κράτος πολύτιμους πόρους και δημιουργεί κοινωνικές αδικίες, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Προφανώς, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη δεν θα πατάξουν ολοκληρωτικά τη φοροδιαφυγή. Φιλοδοξούν, όμως, να αλλάξουν ριζικά το τοπίο της φορολόγηση σε μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Βεβαίως, παράλληλα, με την εντατικοποίηση των ελέγχων για την φοροδιαφυγή πρέπει και ο φορολογούμενος να βλέπει ότι οι φόροι του πιάνουν τόπο, και αυτό θα φανεί πρωτίστως με την βελτίωση των υπηρεσιών της υγείας, της εκπαίδευσης, του κοινωνικού κράτους, αλλά και την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών.

Η ακρίβεια επιμένει και ταλαιπωρεί πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Αρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Πράγματι, όποιος πηγαίνει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ βρίσκεται αντιμέτωπος με τσιμπημένες τιμές σε βασικά καταναλωτικά είδη. Σε μερικά τρόφιμα, μάλιστα, όπως το ελαιόλαδο, οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη. Συνεπώς, εύλογο είναι η ακρίβεια να καταγράφεται ως βασικό πρόβλημα σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Ο πληθωρισμός ως ένα βαθμό είναι εισαγόμενος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της γενικότερης αστάθειας. Ωστόσο, εκείνο που είναι απαράδεκτο είναι η εκδήλωση φαινομένων αισχροκέρδειας, αυτό που διεθνώς ονομάζεται «πληθωρισμός της απληστίας».

Αναμφίβολα, η μάχη κατά της ακρίβειας συνιστά το δυσκολότερο μέτωπο για την κυβέρνηση. Πέραν της βελτίωσης της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη της τιθάσευσης των τιμών, με εργαλεία όπως το «καλάθι της νοικοκυράς» και η μόνιμη έκπτωση τουλάχιστον 5% σε πολλά βασικά προϊόντα. Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Προφανώς, εδώ χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη επιμονή. Είναι, όμως, σημαντικό ότι επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα σε δύο πολυεθνικές. Η απόφαση αυτή του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι η αγορά δεν είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων