23/10/2021 09/11/2021 «Η σημαντικότερη κληρονομιά μας είναι αυτή της πλούσιας ιστορίας μας και των σπουδαίων επιτευγμάτων που κατόρθωσαν οι πρόγονοί μας. Με αυτά συνεχίζουμε να πορευόμαστε και σε αυτά βασιζόμαστε για να δημιουργήσουμε το μέλλον. Και οι αλησμόνητες πατρίδες, για αιώνες τόποι ακμής του ελληνισμού, όπως είναι η Ανατολική Ρωμυλία, αποτελούν ανεκτίμητο κομμάτι αυτής της κληρονομιάς». Τα...
23 Οκτωβρίου, 2021 - 12:06
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2021 - 23:18

Ο Μ. Χαρακόπουλος για τους μάρτυρες προγόνους της Ανατολικής Ρωμυλίας

Διαδώστε:
Ο Μ. Χαρακόπουλος για τους μάρτυρες προγόνους της Ανατολικής Ρωμυλίας

«Η σημαντικότερη κληρονομιά μας είναι αυτή της πλούσιας ιστορίας μας και των σπουδαίων επιτευγμάτων που κατόρθωσαν οι πρόγονοί μας. Με αυτά συνεχίζουμε να πορευόμαστε και σε αυτά βασιζόμαστε για να δημιουργήσουμε το μέλλον. Και οι αλησμόνητες πατρίδες, για αιώνες τόποι ακμής του ελληνισμού, όπως είναι η Ανατολική Ρωμυλία, αποτελούν ανεκτίμητο κομμάτι αυτής της κληρονομιάς».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το Μνημόσυνο για τους μαρτυρικώς και ειρηνικώς τελευτήσαντες προγόνους από την Ανατολική Ρωμυλία, καθώς και για τα αποβιώσαντα μέλη των ΔΣ, αλλά και όλα τα εκλιπόντα μέλη της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης, κατά την καθιερωμένη “Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Προγόνων”, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στη συνοικία της Φιλιππούπολης Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός και ιστορικός ερευνητής συνεχάρη για την πρωτοβουλία τον πρόεδρο κ. Σιδέρη Δελαρούδη, τον Γραμματέα κ. Λάζαρο Μακαριάδη και όλη τη διοίκηση της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «στην Ανατολική Ρωμυλία, και σε πόλεις όπως η Φιλιππούπολη, η Βάρνα, ο Πύργος, η Σωζόπολη, η Αγχίαλος, ο ελληνισμός μεγαλούργησε για αιώνες, τόσο στο εμπόριο, όσο και στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση. Οι Έλληνες αυτών των περιοχών αποτέλεσαν παράγοντα εκπολιτιστικό και μορφωτικό για όλους τους λαούς, αλλά, δυστυχώς, η παρουσία τους εκεί έληξε με βίαιο τρόπο, λόγω των μεγάλων ιστορικών αναστατώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την πικρή προσφυγιά. Οι παραδόσεις τους, ωστόσο, συνεχίζουν να ζουν μέχρι και σήμερα μέσω των απογόνων τους -όπως στη Φιλιππούπολη της Λάρισας- οι οποίοι επιμένουν, ίσως κόντρα στις τάσεις των καιρών, να τις τιμούν όπως τις αξίζει. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να επαναλάβω ότι όσο θα υπάρχει ισχυρή ιστορική μνήμη, θα υπάρχει και ισχυρή εθνική ταυτότητα, που συνιστά ανάχωμα, ένα απόρθητο τείχος απέναντι σε κάθε είδους επιβουλή».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων