25/08/2022 25/08/2022 «Αναμφίβολα, οι σταυροφορίες και η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 αποδυνάμωσε το Βυζάντιο και προετοίμασε τη δεύτερη άλωση από τους Οθωμανούς το 1453. Ωστόσο, η έλευση των λογίων, όλων αυτών των πεφωτισμένων Βυζαντινών, που ήλθαν εδώ στη Βενετία, στη Δύση, συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό που ονομάζεται Αναγέννηση. Και εσείς εδώ φυλάτε...
25 Αυγούστου, 2022 - 14:07
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2022 - 14:18

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Δημαρχείο Βενετίας και το Ελληνικό Ινστιτούτο

Διαδώστε:
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Δημαρχείο Βενετίας και το Ελληνικό Ινστιτούτο

«Αναμφίβολα, οι σταυροφορίες και η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 αποδυνάμωσε το Βυζάντιο και προετοίμασε τη δεύτερη άλωση από τους Οθωμανούς το 1453. Ωστόσο, η έλευση των λογίων, όλων αυτών των πεφωτισμένων Βυζαντινών, που ήλθαν εδώ στη Βενετία, στη Δύση, συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό που ονομάζεται Αναγέννηση. Και εσείς εδώ φυλάτε ένα σημαντικό κομμάτι των τεκμηρίων της συμβολής των Βυζαντινών Ελλήνων στην Αναγέννηση της Δύσης. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη στενή συνεργασία που μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε εδώ στην Βενετία τον Τόμο για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο. Κι όπως έγραψα στο βιβλίο του Ινστιτούτου είμαστε πραγματικά ευγνώμονες προς το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας γιατί είναι και σήμερα ένας φάρος της Βυζαντινής Ανατολής εδώ στην Καθολική Δύση».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ευχαριστώντας τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, καθηγητή κ. Βασίλειο Κουκουσά, μετά την ξενάγηση της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στους χώρους του Ινστιτούτου, που στεγάζεται στο κτήριο του περίφημου παλαιού Κολλεγίου Φλαγγίνη. Σε αυτό περιλαμβάνεται το Μουσείο Εικόνων με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, όπως αυτές που έφερε από την Κωνσταντινούπολη, τον 15ο αιώνα, η Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά, αλλά και πολύτιμα χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων, ένα περγαμηνό ευαγγελιστάριο του 13ου αιώνα, και το μοναδικό Μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τις 250 μικρογραφίες και την περίληψη των κειμένων σε παλαιοθωμανική γραφή. Επίσης, λειτουργεί βιβλιοθήκη, ενώ διαθέτει και συλλογή 3.500 παλαιτύπων. Το Ινστιτούτο συνιστά το μοναδικό ερευνητικό Ίδρυμα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στην οποία εκτός του κ. Χαρακόπουλου συμμετέχουν οι βουλευτές της Κυπριακής Βουλής κ.κ. Πανίκος Λεωνίδου και Ηλίας Μυριάνθους, οι σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Αλεξάντερ Φομένκο, καθώς και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, η οποία είναι και η επιμελήτρια του Τόμου που εξέδωσε η ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», βρίσκεται στην Βενετία με σκοπό την παρουσίαση του Τόμου, στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών, που πραγματοποιείται στην Βενετία και στην Πάδοβα, από τις 22-27 Αυγούστου, με πάνω από 2.500 βυζαντινολόγους από όλον τον κόσμο.

Υποδοχή στο Δημαρχείο Βενετίας

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έτυχε επίσης θερμής υποδοχής στο δημαρχείο της Βενετίας από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Paola Mar, την οποία ενημέρωσε για τον σκοπό της επίσκεψης, και της δώρισε τον Τόμο για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παραδίδοντας τον Τόμο στην Αντιδήμαρχο της Βενετίας σημείωσε ότι «η Βενετία είναι πόλη-γέφυρα Ανατολής και Δύσης, με έντονο βυζαντινό αποτύπωμα που συνέβαλε καθοριστικά στην Αναγέννηση. Παντού υπάρχουν επιβλητικά χριστιανικά μνημεία, ιδίως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου που φανερώνουν τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης. Σε αυτή την τόνωση των αξιών προσβλέπει και η ΔΣΟ. Όπως γνωρίζετε, πριν δύο χρόνια η τουρκική ηγεσία μετέτρεψε την Αγία Σοφία, που ήταν ως τότε μουσείο, σε τζαμί. Δυστυχώς, μέχρι τώρα η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν η αναμενόμενη. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε και εκδώσαμε τον Τόμο με τους 37 Ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Σοφία, μεταξύ αυτών και καθολικοί Ναοί, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται στην Βενετία».

Από την πλευρά της, η κα PaolaMar απάντησε ότι «ζούμε σε καιρούς δύσκολους αλλά μέσω τέτοιων εκδηλώσεων δίνεται η ευκαιρία να συγκρίνουμε πράγματα. Η πόλη της Βενετίας ήταν πεδίο αντιπαραθέσεων αλλά και ανάπτυξης. Όπου δεν αρκεί η πολιτική τα καταφέρνει ο πολιτισμός και οι προσωπικές σχέσεις. Η Βενετία είναι αδελφή-πόλη με διάφορες πόλεις του κόσμου και μας ενδιαφέρει η προώθηση της ειρήνης, κάτι που κάνει και η ΔΣΟ».

Η κα Αντιδήμαρχος προσέφερε στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ το σύμβολο της πόλης.

Φωτ. 1-5. Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής έτυχε η υπό τον Μάξιμο Χαρακόπουλο αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στον δήμο Βενετίας.

Φωτ. 6-10. Επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας.

Φωτ. 11-15. Στο Μουσείο του Ινστιτούτου της Βενετίας φυλάσσονται μοναδικά έργα τέχνης της βυζαντινής περιόδου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων