10/12/2022 11/12/2022 Οι εκτεταμένοι διωγμοί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν πλήξει τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο. Οι μαζικές διώξεις που καταγράφονται και που συχνά λαμβάνουν τις διαστάσεις γενοκτονίας, έχουν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή να σκοτώνονται, να πέφτουν θύματα απαγωγής, να ξεριζώνονται από τον τόπο τους, να φυλακίζονται και να υφίστανται διακρίσεις. Κι αυτό...
10 Δεκεμβρίου, 2022 - 17:41
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2022 - 3:51

Ο μεγάλος διωγμός των Χριστιανών στα μέρη που γεννήθηκε η χριστιανική πίστη

Διαδώστε:
Ο μεγάλος διωγμός των Χριστιανών στα μέρη που γεννήθηκε η χριστιανική πίστη

Οι εκτεταμένοι διωγμοί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν πλήξει τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο. Οι μαζικές διώξεις που καταγράφονται και που συχνά λαμβάνουν τις διαστάσεις γενοκτονίας, έχουν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή να σκοτώνονται, να πέφτουν θύματα απαγωγής, να ξεριζώνονται από τον τόπο τους, να φυλακίζονται και να υφίστανται διακρίσεις. Κι αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά την επιβίωση των παλαιότερων χριστιανικών κοινοτήτων στον κόσμο, που βρίσκονται στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, στους Αγίους Τόπους, εκεί όπου έζησε ο Ιησούς.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Παλαιότερα, οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή ήταν η γέφυρα μεταξύ αντιμαχόμενων φατριών Σιιτών και Σουνιτών Μουσουλμάνων. Τα σχολεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες που διοικούνταν από Χριστιανούς συνέβαλαν στην κοινωνία γενικότερα υπηρετώντας ολόκληρη την κοινότητα, ανεξαρτήτως πίστης.

Οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή υπερασπίστηκαν την ανεκτικότητα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της θρησκείας. Πριν από έναν αιώνα, οι Χριστιανοί αποτελούσαν το 20 τοις εκατό του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή, αλλά επί του παρόντος, η περιοχή φιλοξενεί λιγότερο από 4 τοις εκατό ή περίπου 15 εκατομμύρια Χριστιανούς.

Μάλιστα, το Ιράκ που στέγασε την Εκκλησία για εκατοντάδες χρόνια, σύντομα θα είναι χωρίς τη χριστιανική πίστη. Περισσότεροι από 500.000 Χριστιανοί έφυγαν από το Ιράκ λόγω της σύγκρουσης που ξεκίνησε με το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του ISIS το 2013.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το Ιράκ κάποτε ήταν το σπίτι σε περισσότερους από ενάμιση εκατομμύριο Χριστιανούς. Επί του παρόντος, περίπου 20 χριστιανικές οικογένειες εγκαταλείπουν το Ιράκ κάθε μήνα. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η έλλειψη ευκαιριών εργασίας, η ευνοιοκρατία και η παρενόχληση στο χώρο εργασίας συνέβαλαν στη συρρίκνωση της χριστιανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Το Ιράκ είναι το μόνο κράτος της Μέσης Ανατολής που έχει αποκαλύψει ένα σημαντικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης για να βοηθήσει την επιστροφή των Χριστιανών. Η βελτίωση των χριστιανικών πόλεων και χωριών, σπιτιών, σχολείων, εκκλησιών και άλλων δημόσιων εγκαταστάσεων έχει αναληφθεί με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Όμως λίγοι Χριστιανοί επιστρέφουν. Η απειλή της αναβίωσης του τζιχαντισμού έχει κάνει εύθραυστη την εμπιστοσύνη στο να παραμείνουμε ως χριστιανοί στο Ιράκ. Η έκκληση να παραμείνουν στην πατρίδα τους εν μέσω της διαμάχης και της κοινωνικής αναταραχής από τις εκκλησιαστικές αρχές έχει πέσει στα κενά αυτιά των Χριστιανών.

Η πτώση είναι πιο ορατή στη Συρία, όπου η χριστιανική παρουσία έχει πέσει από 1,5 εκατομμύριο (10 τοις εκατό του πληθυσμού) το 2011 σε 300.000 σήμερα. Σεκταριστικές ισλαμιστικές ομάδες —η Συρία είναι το σπίτι πολλών ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων— παρενοχλούν τους Χριστιανούς και τους εμποδίζουν από την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας τους, απαγορεύοντας το χτύπημα των καμπάνων της εκκλησίας και τη διεξαγωγή συναθροίσεων προσευχής. Ο παγκόσμιος επιτηρητής των διώξεων Open Doors USA κατατάσσει τη Συρία ως το 15ο χειρότερο έθνος για τη δίωξη των Χριστιανών.

Αλλά και στην Παλαιστίνη η κατάσταση των χριστιανών παραμένει φρικτή. Πολλοί Χριστιανοί, ιδιαίτερα οι νέοι, δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να επιβιώσουν στο εχθρικό αυτό πολιτικό περιβάλλον. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι Χριστιανοί από την Παλαιστίνη αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και υφίστανται διακρίσεις στα σχολεία και στα γραφεία. Οι φτωχοί μισθοί και η ανεργία ωθούν πολλούς να αναζητήσουν ζωή εκτός της χώρας. Οι Χριστιανοί στη Δυτική Όχθη έχουν μειωθεί από 18 τοις εκατό σε λιγότερο από 1 τοις εκατό. Ο αριθμός των Παλαιστινίων Χριστιανών, που ανήκουν κυρίως στην Ελληνορθόδοξη και Καθολική, Ασσυριακή, Αρμενική Ορθόδοξη και Συρορθόδοξη εκκλησία, έχει μειωθεί από 15 τοις εκατό σε 2 τοις εκατό. Εκτός από την Ισραηλινή κυβέρνηση, οι Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει τώρα να επιτίθενται σε εκκλησίες στη Βηθλεέμ. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου, όταν μια ομάδα Παλαιστινίων έπληξε με πέτρες μια εκκλησία. Επί του παρόντος, η Βηθλεέμ, η γενέτειρα του Ιησού, είναι μια πόλη αποκλεισμένη από την κοντινή Ιερουσαλήμ από έναν τσιμεντένιο τοίχο που εκτείνεται εννέα μέτρα στον ουρανό. Η πρόσβαση σε αυτό είναι δυνατή μόνο με συγκεκριμένη άδεια. Ο τόπος δράσης του Ιησού – από την Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ μέχρι την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ – κυριαρχείται αυτή τη στιγμή από τοίχους, σημεία ελέγχου, φράχτες και περιορισμούς.

Η ζωή στον Λίβανο, το μόνο έθνος με χριστιανική πλειοψηφία στη Μέση Ανατολή, έγινε δύσκολη μετά τις εκρήξεις του 2020 στη Βηρυτό, που έπληξαν σκληρά τη χριστιανική συνοικία. Καθώς η χώρα υφίσταται μια οικονομική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε τη χειρότερη στον κόσμο, και λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, αμφισβητείται η μακροπρόθεσμη επιβίωση των Χριστιανών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων