06/07/2020 06/07/2020 Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος εξέφρασε την υποστήριξή του για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της Αγίας Σοφίας και κάλεσε σε προσευχή για τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Στις 4 Ιουλίου 2020, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου...
06 Ιουλίου, 2020 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2020 - 13:46

O Μητροπολίτης Κιέβου για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
O Μητροπολίτης Κιέβου για την Αγιά Σοφιά

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος εξέφρασε την υποστήριξή του για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της Αγίας Σοφίας και κάλεσε σε προσευχή για τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως.

Στις 4 Ιουλίου 2020, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της Αγίας Σοφίας και προέτρεψε όλους να προσευχηθούν για τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως.

«Σήμερα θα ήθελα να παροτρύνω όλους να αναπέμψουν μια προσευχή για τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και προσωπικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο», είπε ο Μακαριώτατος. «Επειδή πολλοί από εσάς πιθανώς γνωρίζετε ότι στην Τουρκία υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, η οποία για σχεδόν έναν αιώνα είναι ένα ανοιχτό μέρος για να συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις απόψεις και τις θρησκείες στην ιερή ιστορία και ομορφιά του, λειτουργώντας ως ένα κοσμικό μουσείο. Αυτό το καθεστώς καθορίστηκε από τον ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και πρώτο Πρόεδρό της, Ατατούρκ, και συμμεριζόμαστε τις απόψεις και τις ανησυχίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σχετικά με τις επιπτώσεις της αναθεώρησης αυτής της απόφασης».

Ο Μακαριώτατος τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε η Αγία Σοφία στην ιστορία της πρόσληψης του Χριστιανισμού από τους Ρως της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου του Κιέβου: «Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για τον Ουκρανικό λαό, διότι, σύμφωνα με το χρονικό, ήταν εκεί ακριβώς, όπου οι πρεσβευτές του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ένιωσαν τη θεϊκή παρουσία». Ο Μακαριώτατος ανέφερε επίσης ένα απόσπασμα από το χρονικό με τη μαρτυρία τους: «Δεν ξέραμε, αν ήμασταν στον ουρανό ή στη γη. Επειδή δεν υπάρχει τέτοιο θέαμα ή τέτοια ομορφιά στη γη – δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε (γι’ αυτό)».

«Επομένως, είθε ο Κύριος να κατευθύνει όλα τα πράγματα προς το καλό, έτσι ώστε η Αγία Σοφία να συνεχίσει να υπηρετεί την αγάπη, την ειρήνη και το καλό για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή το έθνος στο οποίο ανήκουν», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Υπηρεσία Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβου
της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων