27/12/2020 27/12/2020 Γραπτή δήλωση με αφορμή την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην εφημερίδα «Πολίτης», κατά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, εξέδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αφορμή η δήλωση του Μακαριώτατου, όπου ανέφερε ότι: «Ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του». Σε άλλο σημείο ο κ. Αναστασιάδης...
27 Δεκεμβρίου, 2020 - 14:27
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2020 - 17:48

Ο Ν. Αναστασιάδης “απαντά” στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Διαδώστε:
Ο Ν. Αναστασιάδης “απαντά” στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Γραπτή δήλωση με αφορμή την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην εφημερίδα «Πολίτης», κατά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, εξέδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αφορμή η δήλωση του Μακαριώτατου, όπου ανέφερε ότι: «Ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αναστασιάδης τονίζει πως παραμένει σταθερός στις προτάσεις που υπέβαλε από τον Σεπτέμβριο του 2017 προς τον ΓΓ των ΗΕ και έκτοτε έχει, σε σωρεία επιστολών του, επαναδιατυπώσει πως οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες, με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Βερολίνου, της 25ης Νοεμβρίου 2019.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη:

Αναφερόμενος στη σημερινή συνέντευξη του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην εφημερίδα «Πολίτης», επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Αποτελεί γεγονός πως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, είχα σειρά συναντήσεων μεταξύ των οποίων, όπως ήταν φυσικό, και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση ανέλυσα τους λόγους του ναυαγίου της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε αξιώσεις που άπτονταν της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων αλλά και της βιωσιμότητας μιας λύσης που με βάση τις εν λόγω αξιώσεις ανέτρεπαν στην ουσία την πολιτική ισότητα, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Στον διάλογο που ακολούθησε, αφού αναλύθηκαν οι στόχοι της Τουρκίας, κοινή ήταν η αντίληψη πως η λύση δύο κρατών δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή, διότι πέραν της μη αποδοχής ενός ανάλογου καθεστώτος από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, θα ήταν και εις βάρος της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού.

Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου.

Εξάλλου, στις πολυάριθμες συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως και ο ίδιος δηλώνει, διαπίστωσε πως δεν υποστήριζα ανάλογες θέσεις.

Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω πως παραμένω σταθερός στις προτάσεις που υπέβαλα από τον Σεπτέμβριο του 2017 προς τον ΓΓ των ΗΕ και έκτοτε έχω, σε σωρεία επιστολών μου, επαναδιατυπώσει πως οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες, με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Βερολίνου, της 25ης Νοεμβρίου 2019.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων