12/05/2022 12/05/2022 Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Ολομέλειας, αναφέρθηκε στις “απαράδεκτες υπερπτήσεις και τουρκικές παραβιάσεις” οι οποίες “αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεών τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών”. Κατά τη συζήτηση της κύρωσης, της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος- ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας...
12 Μαΐου, 2022 - 17:13

Ο Νίκος Δένδιας για τις τουρκικές παραβιάσεις

Διαδώστε:
Ο Νίκος Δένδιας για τις τουρκικές παραβιάσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Ολομέλειας, αναφέρθηκε στις “απαράδεκτες υπερπτήσεις και τουρκικές παραβιάσεις” οι οποίες “αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεών τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών”.

Κατά τη συζήτηση της κύρωσης, της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος- ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι σαφή θέση της Ελλάδος είναι ότι η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 συνιστά πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η θέση της Ελλάδας για τα αεροσκάφη “F-16”

«Για τα αεροσκάφη “F-16” θα πω τι ξέρω γιατί δεν είμαι εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που έχουμε και η ενημέρωση, είναι ότι δεν αφορά νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους. Αν με ρωτάτε ως Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Όμως, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας.

Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι, όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Όχι, όχι. Αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και στηριζόμαστε, είμαι σίγουρος γι αυτό, ότι θα το κάνουμε με την στήριξη όλης της ελληνικής Βουλής πάνω σε αυτή τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην αντιπολίτευση που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση της χώρας μας απέναντι στο κρίσιμο αυτό θέμα σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Απαράδεκτες οι υπερπτήσεις και οι τουρκικές παραβιάσεις

«Είναι απολύτως απαράδεκτες οι υπερπτήσεις και οι τουρκικές παραβιάσεις και έχουν μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεων τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Την επιθετικότητα της Τουρκίας που εκδηλώθηκε με τις υπερπτήσεις και τον απαράδεκτο όψιμο τουρκικό ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, το Στέητ Ντιπάρτμεντ την καταδίκασε. Και σαφέστατα, και η επιστολή Μπλίνκεν και τα αμερικανικά νομοθετήματα και οι ανακοινώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ, πήραν θέση για το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Η αναβάθμιση της Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας

Ο υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της αναβάθμισης της Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας, τονίζοντας ότι διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη χρονική συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάλεσε όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.

«Δεν νομίζω ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον αν η Βουλή απέρριπτε την Συμφωνία. Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι αν δεν την ψηφίσετε αλλά πιο ανίσχυροι. Είναι μια Συμφωνία που ισχυροποιεί την ελληνική θέση και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε να στηρίξει την πολιτική του «ουδέτερου». Δεν είναι αυτή η πολιτική μας, η πολιτική που άσκησαν οι μεγάλοι εθνικοί μας ηγέτες οι οποίοι δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα», τόνισε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Θα ευχόμουν να μην ερχόταν η Συμφωνία σε μία χρονική στιγμή με άκρως επικίνδυνες καταστάσεις και συνθήκες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο.

Τα σχέδια ψηφίσματος που καταθέτει η Τουρκία υπέρ ισλαμικών κρατών είναι απειλή. Η αδόκιμη προσπάθεια της Τουρκίας να ηγηθεί είναι απειλή για την Ελλάδα. Η ανατροπή κάθε σεβασμού των εδαφικών δικαιωμάτων είναι υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύτερος, όπως τα ζητήματα του θερμοκηπίου και της περιβαλλοντικής ασφάλειας. Επιβάλλεται να υποστηρίξουμε αυτές τις θέσεις στη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα», επισήμανε.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει αρνηθεί «την ενημέρωση με κλειστή την πόρτα και ανοιχτά χαρτιά», όμως, όπως αποσαφήνισε, «η συζήτηση στη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας έχει όρια και πρέπει τα επιχειρήματα να μην αδυνατίζουν τις ελληνικές εθνικές θέσεις». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απρόσεκτοι. Τιμώ τον πατριωτισμό όλων, όπως παρακαλώ να υπάρχει προσοχή. Αν θέλετε ενημέρωση είμαι πάντα εδώ», σημείωσε.

Η θέση της Ελλάδος απέναντι στη ρωσική εισβολή

Απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη ρωσική εισβολή, ο κ. Δένδιας, αντέτεινε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς περισσότερους λόγους να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους και να μην είναι ουδέτερη γιατί υπάρχει το τραγικό παράδειγμα της εξέλιξης του κυπριακού. «Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβασμό για την τεράστια ρωσική πολιτιστική παράδοση.

Τη σέβεται απεριόριστα. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ευθεία αντιπαράθεση μας για την εισβολή της Ρωσίας σε ανεξάρτητο κράτος. Και η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα διαφορετικής πορείας γιατί είναι θέμα προάσπισης όχι μόνο των δικών μας συνόρων αλλά όλου του πλανήτη.

Υπερασπιζόμαστε με τις θέσεις μας όχι μόνο τα σύνορα όλου του πλανήτη αλλά και τα δικά μας σύνορα. Και αυτό δεν διασφαλίζεται μόνο με τις επικλήσεις του διεθνούς δικαίου. Και παράδειγμα τραγικό είναι η εξέλιξη του κυπριακού», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί μια καθαρή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις καταφέρνοντας να υπογραφούν πάνω από 210 επωφελείς συμφωνίες, θωρακίζοντας την ασφάλεια της χώρας.

«Αυτή η κυβέρνηση επίλυσε, σε μεγάλο βαθμό, τις θαλάσσιες διαφορές υπογράφοντας συμφωνίες με Αίγυπτο, Αλβανία και Ισραήλ. Έχουμε θωρακίσει την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας με σειρά συμφωνιών συνεισφέροντας για τη δημιουργία ενός ευρύτατου πλαισίου ασφαλείας στη βάση του διεθνούς δίκαιου και του δίκαιου της θάλασσας.

Ακολουθούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων που φθάνει από την Ινδία και την Ιαπωνία στη Λατινική Αμερική. Στις δεκάδες επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σε άλλα κράτη συζητήσαμε 100άδες συμφωνίες. Υπογράψαμε συμφωνίες που υπερβαίνουν τις 210. Και αυτό δεν έχει προηγούμενο. Υποστηρίζουμε πάντα τις διεθνείς αρχές δικαίου μέσα από μια ενεργητική πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο είναι και αυτή η Συμφωνία», ανέφερε.

Απαντώντας στο «αναμενόμενο», όπως το χαρακτήρισε, επιχείρημα τι παίρνει η Ελλάδα από τη Συμφωνία και ότι δεν είναι επωφελής η Συμφωνία, ο κ. Δένδιας παρέπεμψε στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τις επίσημες αμερικανικές επιστολές και ανακοινώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ με τις οποίες, όπως είπε, αποδεικνύεται η θέση τους απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα.

«Στο ερώτημα εμείς τι παίρνουμε αντί απάντησης σας παραπέμπω να διαβάσετε το τροποποιητικό πρωτόκολλο σε συνδυασμό με την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που αφορά στα πέντε κεφάλαια συν ένα. Πέρα από τη παραχώρηση υλικού και δανείων, τη συμμετοχή μας στα F-15, διαβάστε και την αντίληψη του αμερικανικού Κογκρέσου γιατί καταλήγει σε αυτό το νομοθέτημα- σε αυτό το Κογκρέσο, που σε ελάχιστα 24ωρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί για να μιλήσει.

Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Δεν έχει ξαναγίνει αυτή η τιμή σε πρωθυπουργό της Ελλάδος. Και δεν φαντάζομαι κανείς να μην θέλει να γίνει. Φαντάζεται κανείς, αν το αμερικάνικο Κογκρέσο επιφύλασσε αυτή τη τιμή στον κ. Ερντογάν; Δεν είναι, λοιπόν, καλό για τη χώρα να υποβαθμίζεται η Συμφωνία σε μια οιονεί εκλογική περίοδο».

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Περεταίρω, ο κ. Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η αμερικανική παρουσία. «Αν δεν υπήρχε αυτή η Συμφωνία και δεν ήταν διαθέσιμη η Αλεξανδρούπολη προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη φαντάζεστε τι σημασία θα είχαν τα στενά και πόσο δυσχερέστερη θα ήταν η θέση μας για τη δική μας ασφάλεια και το μέλλον της χώρας μας;

Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε εμπορικό λιμάνι και γεωπολιτικό κόμβο υπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον της χώρας. Με αυτή τη Συμφωνία θέλουμε και την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού», είπε και προσέθεσε:

«Το είπα ξεκάθαρα και επαναλαμβάνω. Η κυβέρνηση θέλει την αμερικανική παρουσία δεν την απεύχεται. Η πενταετής Συμφωνία είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος και της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιθυμεί ενδεχόμενη απομάκρυνση των ΗΠΑ γιατί αυτό δεν θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία υπηρετεί την ανεξαρτησία της χώρας. Και δεν άκουσα κανένα άλλο πειστικό επιχείρημα. Δεν έχουμε να απολογηθούμε λοιπόν για την πενταετία γιατί το θεωρούμε ως μεγάλο κεφάλαιο για το συμφέρον της Ελλάδος. Η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι μονοδιάστατη»

Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν για παράλειψη του άρθρου 7 της προηγούμενης Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι οφείλεται στη μη αναγκαιότητά του τη δεδομένη στιγμή ενώ κάθε κεφάλαιο μπορεί η Ελλάδα να το επαναφέρει απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη η πρόκληση δεχτεί να αντιμετωπίσει.

«Η τροποποίηση του πρωτοκόλλου που έρχεται προς ψήφιση δεν σημαίνει κατάργηση του προηγούμενου κειμένου του 1990. Κατά συνέπεια είναι προϊόν νομικής άγνοιας να ισχυρίζεται κανείς ότι η μη επανάληψη στη προσήλωση του Χάρτη του ΟΗΕ σημαίνει κατάργηση του. Η Συμφωνία του 1990 ισχύει πέραν όσων τροποποιούνται, και αυτά είναι ελάχιστα», είπε.

«Μέσα σε αυτή τη δυσχερέστερη συγκυρία που ζούμε, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την κατανόηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου, εξόπλισε με διπλωματικά όπλα, την ασφάλεια της χώρας για το μέλλον, κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων