29/09/2023 30/09/2023 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στις εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Σφαγής από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, στη Δράμα, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση. Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο και εν συνεχεία μετέβη στο...
29 Σεπτεμβρίου, 2023 - 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2023 - 2:32

Ο Νίκος Δένδιας στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή του δραμινού λαού από τα βουλγαρικά στρατεύματα

Διαδώστε:
Ο Νίκος Δένδιας στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή του δραμινού λαού από τα βουλγαρικά στρατεύματα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στις εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Σφαγής από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, στη Δράμα, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση.

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο και εν συνεχεία μετέβη στο Μνημείο Σφαγιασθέντων όπου κατέθεσε στέφανο.

Στον χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε:

«Κύριοι συνάδελφοι,
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,
Κύριε Δήμαρχε,
Στρατηγέ, Διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού,
εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
κυρίες και κύριοι,

Είμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι εδώ για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων της τραγικής εκείνης περιόδου. Περισσότερο όμως από αυτό, να διασφαλίσουμε ότι η μνήμη αυτών που χάθηκαν δεν θα ξεχαστεί.

Η εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στη βουλγαρική Κατοχή που ξεκίνησε το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 1941 διήρκησε μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου.

Χωρίς την κήρυξη πολέμου και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πατρίδας μας βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, οι Βούλγαροι υπό τις ευλογίες των Γερμανών ναζί, εισέβαλαν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και επιχείρησαν, όπως καλά γνωρίζετε, βίαιο εκβουλγαρισμού.

Όπως ήταν φυσικό, ο ελληνικός πληθυσμός αντέδρασε. Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου κάτοικοι των χωριών Δοξάτου και Χωριστής επιτέθηκαν εναντίον του τοπικού σταθμού.

Επίσης, μέσα στην πόλη της Δράμας ανατινάχθηκε το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού και έγινε επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό. Από το πρωί της επόμενης μέρας, της 29ης Σεπτεμβρίου, στην πόλη της Δράμας ξεκίνησαν οι δολοφονίες στους δρόμους, οι συλλήψεις, οι βασανισμοί, οι μαζικές εκτελέσεις

Έως την 6η Οκτωβρίου εκτελέστηκαν 1.614 κάτοικοι σε 50 οικισμούς του Νομού Δράμας. Μόνο στην πόλη έλαβαν χώρα 562 εκτελέσεις. Ακολούθησε η εκτέλεση 350 αρένων στο Δοξάτο, 114 στα Κύργια, 135 στη Χωριστή, ενώ εκτελέσεις έγιναν και σε διάφορα άλλα χωριά. Η εξέγερση της Δράμας αποτέλεσε την πρώτη μαζική λαϊκή εξέγερση στον ελλαδικό χώρο, αλλά ένα και από τα πρώτα σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, μαζικά κινήματα εναντίον του άξονα. Η σφαγή αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση μαζικών αντιποίνων.

Κυρίες και κύριοι, οι Έλληνες διαθέτουν ιστορική μνήμη. Ενθυμούμαστε τη συμπεριφορά κατακτητών απέναντί μας στον μακρύ ρου της ελληνικής ιστορίας. Άλλωστε η λέξη «αλήθεια» σημαίνει την άρνηση της λήθης, την επιβίωση του χθες στο σήμερα, ως πραγματικότητας.

Για να είναι κατανοητή η αντίστιξη που προκύπτει από την ετυμολογία, στα λατινικά η λέξη «veritas» που μεταφράζεται ως αλήθεια, σημαίνει το τώρα. Για μας η μνήμη είναι επίσης ζωντανή πραγματικότητα.

Όμως, η πατρίδα μας δεν εγκλωβίζεται φοβικά στο χθες, οι νεκροί μας δεν είναι παγωμένες μαρμάρινες πλάκες που εγκιβωτίζουν και δεσμεύουν την πορεία του έθνους. Είναι πέρα από στοιχείο της καθημερινότητας και ζωοποιό στοιχείο του αύριο της πατρίδας μας, της κοινωνίας και του λαού μας. Η μνήμη τους ζει και πορεύεται μαζί μας.

Η σύγχρονη Ελλάδα, δημιούργημα του μόχθου και της θυσίας τους, αποτελεί σήμερα την ισχυρή ευρωπαϊκή βαλκανική μητρόπολη, έναν πυλώνα σταθερότητας, μια γέφυρα διασύνδεσης με την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Απέφυγε την ιστορική παγίδα να γίνει η βαλκανική χώρα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα, με επίγνωση του παρελθόντος όλων, έχει επιλέξει να ενθαρρύνει την συνεργασία και την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών. Έχει επιλέξει να είναι πρότυπο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Η διαρκής δέσμευσή της για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα όλων να εξυπηρετήσουν τον εθνικό στόχο. Την σταθερότητα δηλαδή και την ευημερία στα Βαλκάνια του 21ου αιώνα.

Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, δεν αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως ένα ακροτελεύτιο φυλάκιο των ευρωπαϊκών ιδεών προς ανατολάς. Θεωρούμε τη χώρα μας ως πολύτιμη γέφυρα συνένωσης της Ευρώπης με την ευρύτερη περιοχή μας, της ιστορικής αστάθειας.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι τα βαλκανικά κράτη να κινούνται σταθερά στο δρόμο για την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να αποδεχθούν την ευθύνη για τα σφάλματα και τις αγριότητες του χθες.

Κυρίες και κύριοι, τα διδάγματα επετείων σαν τη σημερινή ξεπερνούν τα σύνορα της πατρίδας μας. Είναι όμως κρίμα, πραγματικό κρίμα, που στην Ευρώπη του 21ου αιώνα βλέπουμε πάλι σκηνές αγριότητας, αθλιότητας, εισβολής, βαρβαρότητας εναντίον αμάχων και μάλιστα σε έναν κόσμο στον οποίο έπρεπε πια, από την ωριμότητα του παρελθόντος να έχει επικρατήσει η πρόοδος και η ευημερία. Είναι βαθιά αποκαρδιωτικό να βλέπουμε στην Ευρώπη την επανάληψη σκοτεινών κεφαλαίων της Ιστορίας.

Οι θυσίες όμως αυτών που στάθηκαν απέναντι στην καταπίεση το 1941 αποτελούν σοβαρή υπενθύμιση ότι η διαφύλαξη της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αν μου επιτρέπεται να πω και της δημοκρατίας, παραμένει μια συνεχής προσπάθεια για όλα τα έθνη του πλανήτη μας.

Καθώς λοιπόν ατενίζουμε το μέλλον, οφείλουμε να αντλήσουμε δύναμη από το παράδειγμα και την αποφασιστικότητα αυτών που στο παρελθόν αντιστάθηκαν στην τυραννία. Η ζωντανή μνήμη της γενναιότητάς τους συνιστά πρόσκληση και πρόκληση να αγωνιστούμε όλοι για μια Ευρώπη που η φρίκη του πολέμου και της βαρβαρότητας εναντίον ανθρώπων θα μείνει στα τεύχη της ιστορικής μνήμης και δεν θα αποτελεί στοιχείο των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων του σήμερα.

Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι οι αγώνες των προγόνων μας θα λειτουργήσουν ως στοιχείο έμπνευσης ενός καλύτερου και πιο ανθρώπινου κόσμου. Ενός κόσμου που τα διδάγματα της Ιστορίας ενσωματωμένα στο γενετικό υλικό θα αποτελούν ασπίδα εναντίον της επανάληψής τους.

Αιωνία τους η μνήμη».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε μετά το πέρας των τελετών στη Δράμα για την 82η επέτειο της Σφαγής του δραμινού λαού. απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την «επίθεση φιλίας» από την Τουρκία:

«Κατ’ αρχάς πρέπει να μιλήσουμε με πολύ μεγάλο σεβασμό για τη σημερινή ημέρα, γιατί είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την ελληνική Κυβέρνηση στις τελετές μνήμης για τα θύματα των βουλγαρικών θηριωδιών εναντίον του πληθυσμού της Δράμας, το 1941.

Και θέλω να πω ότι είναι μια πολύ σημαντική επέτειος, γιατί είναι η πρώτη ή μια από τις πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον δυνάμεων του Άξονα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Ελλάδα, όμως, δεν έμεινε εγκλωβισμένη στην διάσωση απλώς της μνήμης των νεκρών μας. Νοηματοδότησε την πορεία της στον 21ο αιώνα ως μια πορεία ενσωμάτωσης όλων των γειτονικών χωρών και της Βουλγαρίας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ένα ιδεώδες δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού. Νομίζω ότι έτσι τιμάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη των νεκρών μας.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα με κάθε τρόπο προάγει τη φιλία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Προσλαμβάνει με θετικό τρόπο κάθε στάση και δήλωση αποκλιμάκωσης. Παραμένει όμως στέρεα προσανατολισμένη στην προστασία της ανεξαρτησίας, της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή, υπό το κράτος του Διεθνούς Δικαίου και υπό το κράτους του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή αυτών που ισχύουν για όλες τις χώρες του πλανήτη. Και αναμένει από όλες τις χώρες και της ευρύτερης περιοχής αλλά και του πλανήτη, ανάλογη στάση και ανάλογη συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Επίσης σε μήνυμα του με αφορή την 82η επέτειο της Σφαγής από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, στη Δράμα, ο Νίκος Δένδιας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «πιο επίκαιρες από ποτέ, οι θυσίες εκείνων που στάθηκαν ενάντια στην καταπίεση το 1941 αποτελούν σήμερα σοβαρή υπενθύμιση ότι η διαφύλαξη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης παραμένει μια συνεχής προσπάθεια – για όλα τα έθνη».

Αναλυτικά το μήνυμα του Νίκου Δένδια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Δεν μπορεί να θεωρείται ατείχιστη μια πόλη που στεφανώνεται με τους πολίτες της, όπως η Δράμα. Αυτό συνέβη με την πρώτη μαζική εξέγερση στον ελλαδικό χώρο και ένα από τα πρώτα, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, κινήματα εναντίον του Άξονα: την εξέγερση και σφαγή της Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα Κατοχής, τον Σεπτέμβριο του 1941.

Οι νεκροί μας του χθες δεν είναι παγωμένες μαρμάρινες πλάκες που εγκιβωτίζουν το έθνος. Αντίθετα, είναι ζωοποιό στοιχείο του αύριο της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα διαθέτει ιστορική μνήμη – όμως συγχωρεί, δεν εγκλωβίζεται στο χθες. Με απόλυτη επίγνωση του παρελθόντος, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία και την Ευρωπαϊκή προοπτική για τις γειτονικές χώρες ως μια ισχυρή και σύγχρονη Ευρωπαϊκή Βαλκανική Μητρόπολη, πυλώνας σταθερότητας και πολύτιμη γέφυρα διασύνδεσης με την Ευρώπη.

Ο Τσώρτσιλ είχε πει πως «όσο πιο πίσω πάμε στο παρελθόν, τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε». Ακριβώς για αυτό είναι και δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι αγώνες του παρελθόντος θα συνεχίσουν να εμπνέουν έναν καλύτερο κόσμο, όπου τα διδάγματα της ιστορίας θα χρησιμεύουν ως ασπίδα ενάντια στην επανάληψη μαύρων σελίδων της.

Πιο επίκαιρες από ποτέ, οι θυσίες εκείνων που στάθηκαν ενάντια στην καταπίεση το 1941 αποτελούν σήμερα σοβαρή υπενθύμιση ότι η διαφύλαξη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης παραμένει μια συνεχής προσπάθεια – για όλα τα έθνη.

Και, για να επιστρέψω σε εκείνους με τους οποίους στεφανώθηκε η πόλη: Αναπνέουμε αέρα ελευθερίας. Είστε πάντα μέρος της ασπίδας μας και για το μέλλον. Αιωνία σας η μνήμη. Όπως και η ευγνωμοσύνη μας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα το 1941: Η σφαγή της Δράμας και του Δοξάτου

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων