11/11/2023 12/11/2023 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε σήμερα, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Χίου, για την 111η επέτειο της Απελευθέρωσης της νήσου. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Χίου Παναγιώτης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου του...
11 Νοεμβρίου, 2023 - 17:04
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2023 - 8:12

Ο Νίκος Δένδιας στις επετειακές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Χίου

Διαδώστε:
Ο Νίκος Δένδιας στις επετειακές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Χίου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε σήμερα, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Χίου, για την 111η επέτειο της Απελευθέρωσης της νήσου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Χίου Παναγιώτης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης

Παρέστησαν επίσης ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Χαράλαμπος Αμπατζίδης, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Χίου Αντιπλοίαρχος Ηλίας Ρεβίνθης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου του ΠΣ, Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Αραμπατζής, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Παντελεήμων Βατούσης και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρευρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι κομμάτων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ενώσεων Αποστράτων, Ενώσεων Εφέδρων και τοπικών αρχών.

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου Πεσόντων και η κατάθεση στεφάνου από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στην συνέχεια, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την παρέλαση τμημάτων της 96 ΑΔΤΕ, όπως και της Στρατιωτικής Μπάντας της, Εθνοφυλάκων, μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου, μελών συλλόγων κ.ά.

 

 

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Σήμερα εορτάζουμε μία σημαντική στιγμή στην εθνική μας ιστορία, την επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά μπορώ να πω και ομόφωνα την ελληνική κοινωνία, σε αυτήν τη μεγάλη επέτειο. Επέτειο που γιορτάζουν και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, που μαζί με τα νιάτα της Χίου παρέλασαν προηγουμένως μπροστά μας.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους κατοίκους αυτού του όμορφου νησιού για την απόλυτη πρόθεση στήριξης της Χίου από την Ελληνική Κυβέρνηση. Και όταν αναφέρομαι στη στήριξη, αναφέρομαι όχι μόνο στην οικονομική στήριξη, αλλά βεβαίως, πρώτιστα και μέγιστα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία να πω ότι είναι νομικά παράδοξοι, περίεργοι, οι ισχυρισμοί ότι δήθεν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επικάθηνται επί ασιατικής υφαλοκρηπίδας.

Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά μας, έχουν τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και χωρικά ύδατα μέχρι 12 μίλια.

θα ήθελα να πω δε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει συνταγματικό καθήκον προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα γιορτάζουμε και μία άλλη μεγάλη επέτειο, την επέτειο της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Και θα μου επιτρέψετε να πω με αυτήν την ευκαιρία ότι και σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο, σε αυτή τη μεγάλη σύρραξη, η Ελλάδα στάθηκε με την πλευρά του Δικαίου και με την πλευρά των νικητών.

Χρόνια πολλά στη Χίο όπου γιορτάζουν οι τρεις προστάτες της Άγιοι!

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Να είστε πάντα καλά».

 

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε στο Λιμάνι της Χίου την Κ/Φ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, όπου ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη, Πλωτάρχη Ροδάμανθυ Βασκάκη ΠΝ, για την αποστολή της.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων