28/04/2020 28/04/2020 Στις 18.00 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το σχέδιο επιστροφής στη “νέα κανονικότητα”. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι ιεροί ναοί θα ανοίξουν σε δύο φάσεις και σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις θα εορτασθεί πανηγυρικά (αλλά πάντα εν μέσω ειδικών περιορισμών) η Αναστάσιμη Παννυχίδα κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του...
28 Απριλίου, 2020 - 8:24
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2020 - 18:05

Ο οδικός χάρτης – Σε δύο φάσεις το άνοιγμα των εκκλησιών

Διαδώστε:
Ο οδικός χάρτης  – Σε δύο φάσεις το άνοιγμα των εκκλησιών

Στις 18.00 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το σχέδιο επιστροφής στη “νέα κανονικότητα”.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι ιεροί ναοί θα ανοίξουν σε δύο φάσεις και σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις θα εορτασθεί πανηγυρικά (αλλά πάντα εν μέσω ειδικών περιορισμών) η Αναστάσιμη Παννυχίδα κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Βάσει των έως τώρα επιδημιολογικών δεδομένων και του σχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί, από την επόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν οι ναοί για ατομική προσευχή και σε δεύτερη φάση (πιθανότατα στις 25 Μαίου) θα επιτραπεί η παρουσία πιστών στις Ιερές Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία, αλλά πάντα υπό αυστηρούς κανόνες.

Τους υγειονομικούς αυτούς κανόνες πρότεινε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , με την Εκκλησία να φέρεται αποφασισμένη να εγγυάται για στην τήρησή τους προκειμένου να ανοίξουν επιτέλους οι ναοί και να μπορέσει ο κόσμος να μετάσχει της Θείας Ευχαριστίας.

Το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη, εν μέσω και των αντιδράσεων που έχουν ανακύψει εκ μέρους Ιεραρχών που πλέον δεν αντέχουν αυτήν την κατάσταση.

Κι αυτό γιατί οι Ιερείς έχουν σηκώσει μεγάλο της πίεσης αλλά και της θλίψης του ποιμνίου που παρέμεινε μακριά από τις εκκλησίες τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα και απέχει από τη Θεία Κοινωνία τόσον πολύ καιρό.

Αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού το απόγευμα, έξι υφυπουργοί και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας θα εξειδικεύσουν το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Τις σχετικές ανακοινώσεις ανά τομέα ευθύνης τους θα πραγματοποιήσουν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας αντιμετώπισης του).
Όπως τόνισε και ο κ. Χαρδαλιάς στη χθεσινή του ενημέρωση, η άρση των μέτρων θα γίνεται κατά διαστήματα για να υπάρχει η δυνατότητα και ο χρόνος να αξιολογηθούν.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο οδικός χάρτης άρσης των μέτρων έχει ως εξής:

4 ΜΑΪΟΥ
– Ατομική Λατρεία εκκλησίες
– Εμπορικά καταστήματα
– Κομμωτήρια
– Κέντρα Αισθητικής
– Απελευθέρωση Μετακινήσεων εντός Νομού
– Κατάργηση SMS

11 ΜΑΪΟΥ
– Έναρξη μαθημάτων στην Γ’ Λυκείου

25 ΜΑΪΟΥ
– Έναρξη μαθημάτων γυμνασίου / Λυκείου
– Μυστήρια / Λειτουργίες στην εκκλησία (αυστηροί κανόνες)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων