14/07/2020 14/07/2020 Τι ακριβώς είναι αυτό που μας εκπλήσσει; Ότι οι Τούρκοι ζουν με δανεική ιστορία και πολιτισμό; Ότι οικειοποιούνται ξένη γη, ξένη ιστορία και μνημεία; Μα αυτό κάνουν αιώνες τώρα. Ζουν με δανεικά γιατί ακριβώς αδυνατούν να παράξουν κάτι ολότελα δικό τους. Κάτι που θα υπάρξει ως η ουσιαστική προσφορά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δυστυχώς...
14 Ιουλίου, 2020 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2020 - 19:38

Ο π. Λίβυος για την Αγία Σοφία: “Τι Ακριβώς Είναι Αυτό Που Μας Εκπλήσσει;”

Διαδώστε:
Ο π. Λίβυος για την Αγία Σοφία: “Τι Ακριβώς Είναι Αυτό Που Μας Εκπλήσσει;”

Τι ακριβώς είναι αυτό που μας εκπλήσσει; Ότι οι Τούρκοι ζουν με δανεική ιστορία και πολιτισμό; Ότι οικειοποιούνται ξένη γη, ξένη ιστορία και μνημεία; Μα αυτό κάνουν αιώνες τώρα. Ζουν με δανεικά γιατί ακριβώς αδυνατούν να παράξουν κάτι ολότελα δικό τους. Κάτι που θα υπάρξει ως η ουσιαστική προσφορά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος που γνωρίζει το Τουρκικό έθνος να βηματίζει στην ιστορία είναι η πολεμική επιβολή της δύναμης, της βίας και του αίματος.

Στο ποσοστό που αισθάνομαι απόλυτα αδύναμος εσωτερικά έχω ανάγκη να φαίνομαι ισχυρός εξωτερικά. Ένα αιώνιο πολιτισμικό κόμπλεξ δεν αφήνει την Τουρκία να κοιτάξει το μέλλον. Γυρίζει διαρκώς το βλέμμα της στο παρελθόν. Γιατί εκεί είναι το ενοχικό της τραύμα.

Δεν είναι λίγο να ξυπνάς καθημερινά αιώνες τώρα γνωρίζοντας ότι τα πάντα γύρω σου δεν σου ανήκουν. Αυτή είναι μια συλλογική ενοχή και μην την καταφρονούμε καθόλου. Διότι αυτό το κόμπλεξ και η ενοχή της Τουρκίας είναι να καταστρέφει αυτά που ποτέ δεν μπόρεσε να φτιάξει.

Αλλά αλήθεια, τι ακριβώς μας εκπλήσσει; Ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της Αγίας Σοφίας; Γιατί πότε πήραν για θέματα του Ελληνισμού, οργανωμένα, σθεναρά, τολμηρά και ξεκάθαρα; Η Σμύρνη δεν θα είχε καεί ποτέ εάν το είχαν πράξει. Μακάρι να συμβεί τώρα. Το θέλω και το εύχομαι.

Τι ακριβώς μας εκπλήσσει ότι ο Πάπας μόλις και μετά βίας, μας είπε ότι «είναι στεναχωρημένος», λες και μιλούσε για το πρωτάθλημα που έχασε η ποδοσφαιρική του ομάδα; Ακόμη και ο Ιταλικός τύπος δε μπορεί να ερμηνεύσει την σιωπή του κατά τα αλλά λαλίστατου Ποντίφικα.

Τι ακριβώς μας εκπλήσσει ότι το ομόδοξο ξανθό γένος της Ρωσίας, για ακόμη μια φορά μας αδειάζει αφού σε επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται, ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας, είναι κυριαρχικό δικαίωμα και εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας;. Μα εάν δεν κάνω λάθος ακόμη δεν τους περιμένουμε να μας ελευθερώσουν από τον οθωμανικό ζυγό; Και ποτέ βέβαια δεν ήρθαν. Για να μην αναφερθώ στο Ποντιακό ζήτημα, στο όραμα του Πατριαρχείου Μόσχας περί της Τρίτης Ρώμης και αλλά πολλά.

Αυτά είναι καλό να τα βλέπουν όλοι αυτοί οι ακροδεξιοί φασίζοντες χώροι εν Ελλάδι που σχεδόν είχουν αγιοποιήσει τον Πούτιν και την πολιτική του. Μόνο το μυαλό ενός φασίστα μπορεί να τα κάνει αυτά.

Και ας έρθουμε τώρα και στα δικά μας. Τι ακριβώς μας εκπλήσσει όσον αφορά τις αντιδράσεις της σύνολης πολιτικής ηγεσίας μας; Η χαλαρότητα; Μα για να υποστηρίξεις κάτι με σθένος πρέπει πρώτον να το γνωρίζεις και δεύτερον να το πιστεύεις. Να αποτελεί όραμα σου.Είστε σίγουροι ότι οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν σαφή αντίληψη περί Ρωμιοσύνης, Βυζαντίου, Εκκλησίας, και ρωμαϊκού πολιτισμού; Εγώ πάντως έχω μεγάλες αμφιβολίες.

Δεν έχω όμως καμία αμφιβολία ότι εάν ολοκληρωθεί αυτή η κίνηση από πλευράς Τουρκίας, θα είναι ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εθνικό αυτογκόλ. Διότι θα εγκλωβίσει την Τουρκία σε μια απύθμενη εσωστρέφεια που στο τέλος θα την καταστρέψει. Μόνοι τους θα καταστραφούν αφού αδυνατούν αιώνες να μετατρέψουν την συλλογική ενοχή του κατακτητή σε δημιουργία και ανοιχτότητα. Κι αυτό είναι πνευματικός νόμος. Όταν δεν σέβεσαι την Γη που πατάς σε «εκδικούνται» οι αιώνες.

 

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – 14/07/2020

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων