11/09/2023 11/09/2023 Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στις ηλεκτρονικές νέες ταυτότητες, ζητώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναστείλει την απόφασή της για την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, ασχέτως από τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να προσανατολιστεί σε άλλους τρόπους ελέγχου και πάταξης του εγκλήματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση “η έκδοση των νέων...
11 Σεπτεμβρίου, 2023 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2023 - 18:09

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

Διαδώστε:
Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στις ηλεκτρονικές νέες ταυτότητες, ζητώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναστείλει την απόφασή της για την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, ασχέτως από τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να προσανατολιστεί σε άλλους τρόπους ελέγχου και πάταξης του εγκλήματος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση “η έκδοση των νέων δελτίων που έρχεται σε εποχή κατά την οποία η ανθρωπότητα βιώνει την παραβίαση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά της γης, ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Η όλη αντίδραση δεν αφορά στο δελτίο που θα περιέχει τα προσωπικά δεδομένα εκάστου και μάλιστα, για την εξυπηρέτησή του, αλλά στο γεγονός ότι έχει εξανεμιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Κι αυτό, διότι ο άνθρωπος έδιωξε τον Θεό από τη ζωή του, οπότε θεωρεί ότι πλέον όλα του επιτρέπονται”.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Έτσι στο σύγχρονο θέμα των νέων ταυτοτήτων οι πολίτες δεν εμπιστεύονται να συγκεντρωθούν και να δεσμευτούν οριστικά και αμετάκλητα τα προσωπικά τους δεδομένα, μέσω της σύγχρονης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Και ενώ στον Οδηγό του Πολίτη φαίνεται ότι η νέα ταυτότητα θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της παλαιάς, όμως η δυνατότητα να προστεθούν σε αυτήν όλες οι προσωπικές πληροφορίες, που θα είναι ελέγξιμες από την όποια εξουσία, καθώς και το ερώτημα γιατί να υπάρχει τέτοια δυνατότητα, επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας, διότι το θέμα άπτεται της ελευθερίας και της ζωής τους.

Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, όσο κι αν είναι σεβαστά τα επιχειρήματα που επικαλείται (η υποχρέωση της χώρας σύμφωνα τον Κανονισμό 2019/1157 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πρωτόκολλα ασφαλείας τις μετακινήσεις, η απαλλαγή των θεωρήσεων, η διευκόλυνση «στην καθημερινότητα, στις συναλλαγές, στις μετακινήσεις, και στη ζωή στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον», ο εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών του δελτίου ταυτότητας) δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθεί το γεγονός ότι τα πολιτικά πράγματα μεταβάλλονται, όπως η ιστορία μαρτυρεί. Ποια χρήση θα γίνει όλων αυτών των προσωπικών δεδομένων, αν ένα μη δημοκρατικό καθεστώς ενδεχομένως, αναλάβει κάποτε την εξουσία; Το δε επιχείρημα περί ασφάλειας των νέων ταυτοτήτων καταρρίπτεται με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών συστημάτων την οποία ουδείς δύναται να εμποδίσει.

Με τις ανωτέρω διαπιστώσεις, πώς να εμπιστευθεί κανείς την απρόσωπη εξουσία ή εκείνους που θα εκτελούν υπηρεσιακές εντολές, χωρίς ηθικές αναστολές, εφόσον θα διαχειρίζονται ατομικές πληροφορίες, άγνωστων σε αυτούς προσώπων; Η ανησυχία για έναν παγκόσμιο ψηφιακό ολοκληρωτισμό συνιστά έναν από τους βασικούς εφιάλτες του σύγχρονου ανθρώπου, γι’ αυτό και έχει δώσει τροφή σε πλήθος δυστοπικών ιστοριών στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, με κεντρικές αναφορές στα διάσημα μυθιστορήματα του Άλντους Χάξλεϋ και του Τζωρτζ Όργουελ.

Ως Έλληνες πολίτες ζητούμε ευθέως από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναστείλει την απόφασή της για την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, ασχέτως από τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να προσανατολιστεί σε άλλους τρόπους ελέγχου και πάταξης του εγκλήματος. Επίσης να δώσει τη δυνατότητα σε όσους δεν επιθυμούν να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες, να κρατήσουν τις παλιές. χωρίς να εμποδίζεται η εξυπηρέτησή τους στις διάφορες υπηρεσίες».

Πηγή: www.neakriti.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων