20/05/2023 04/07/2023 Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και αύριο, Κυριακή 21 Μαΐου, από τις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Σημειώνεται ότι σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου οι Έλληνες του κόσμου ψηφίζουν για πρώτη φορά από τον τόπο όπου διαμένουν. Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κυρίως κτίρια των...
20 Μαΐου, 2023 - 18:33
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2023 - 0:14

Ο πλήρης οδηγός για τις κάλπες – Η ψήφος της Ομογένειας και η συνεισφορά της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Ο πλήρης οδηγός για τις κάλπες – Η ψήφος της Ομογένειας και η συνεισφορά της Εκκλησίας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και αύριο, Κυριακή 21 Μαΐου, από τις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Σημειώνεται ότι σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου οι Έλληνες του κόσμου ψηφίζουν για πρώτη φορά από τον τόπο όπου διαμένουν. Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κυρίως κτίρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και κτήρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

 

Ο ρόλος των νέων

Για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 438.595 νέοι ηλικίες από 17 έως 21 ετών και περίπου 23.000 Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους.

 

Ψηφιακή ταυτότητα

Σημειώνεται επίσης ότι για πρώτη φορά οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν και με την ψηφιακή τους ταυτότητα από το πορτοφόλι του gov.gr , το οποίο έχει εγκαταστήσει στο κινητό τους.

Ειδικότερα, για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας:

Ταυτότητα ή
Βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή
Διαβατήριο ή
Άδεια οδήγησης ή
Βιβλιάριο υγείας ή
Εφαρμογή πορτοφόλι στο κινητό

 

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου 2023 έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση (άρθρο 5 της π.δ. 26/2012).

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 26/2012). Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από έναν μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, μετά από τρία χρόνια.
Όλοι, όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 21η Μαΐου 2023 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για την ανάδειξη των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Ποιοι δικαιολογούνται να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Από την υποχρέωση, εξαιρούνται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012), οι υπάρχουσες κατηγορίες εκλογέων:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.

β) Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής. περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

3. Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάσουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι.
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και κοινοτήτων ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
γ) Εκλογείς που δεν μπορεί να μεταφερθεί στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

4. Από την υποχρέωση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται, επίσης, οι εκλογείς οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εσωτερικών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος, λόγω μη συμπλήρωσης, στη διπλωματική περιφέρεια που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, εκλογέων κατοίκων εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανοίξει για τους πολίτες την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις». Με ένα κλικ εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που κάθε εκλογέας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία ή τον εκλογικό του αριθμό στην εφαρμογή.

Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

 

Τι ισχύει με την άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στους ιδιωτικούς τομείς, με σκοπό την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (ΥΑ 46445/ΦΕΚ Β΄2989/6-5-2023), παρέχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ισχύουν τα εξής:

Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικοί απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τους, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου 2023.

Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για τον σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τους και την επιστροφή τους από αυτόν, καθορίζεται ως εξής

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους επιτρέπει καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
i) Σε όσους μετακινούνται, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους, σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
ii) Σε όσους μετακινούνται σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινούνται εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
iii) Σε όσους μετακινούνται από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους έχετε καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
θ) Σε όσους μετακινούνται, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους, σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
ii) Σε όσους μετακινούνται σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
iii) Σε όσους μετακινούνται σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινούνται από ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
iv) Σε όσους μετακινούνται από και προς τη νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Γ. Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης (εγκύκλιος εργασίας υπουργείου). Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2632/οικ.7623/ 28-4-2023).

Επισημαίνεται ότι:

Για εκείνους τους εργαζόμενους, που πρέπει να μετακινηθούν, με βάση τα παραπάνω, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, η Κυριακή 21 Μαΐου 2023 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη μέρα, τότε θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.
Η ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την άδεια με αποδοχές (άδεια αναψυχής).

 

Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου προσέρχονται στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023.
Επισημαίνεται πως οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).
Οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, οι αιτίες που εγγράφηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογικών που προβλέπουν ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), ψηφίζουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες.
Ως καταστήματα ψηφοφορίας λογοτεχνικά κυρίως κτίρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και κτήρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.
Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εμπορίου των ψηφοδελτίων Επικρατείας και άρα δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων.
Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν.
Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με τη συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η συζήτηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια, το βράδυ της Κυριακής.

 

Η λίστα με τα 99 εκλογικά κέντρα σε 35 χώρες του εξωτερικού:

  • Αίγυπτος: Θα στηθεί ένα εκλογικό κέντρο, στο κτίριο του Σπετσεροπουλείου Ιδρύματος στο Κάιρο (22A lbn Affan Heliopolis, PC 11351). Σε αυτό το εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένο στους ειδικούς καταλόγους Καΐρου, Αλεξάνδρειας, Αδδίς Αμπέμπα, Αμμάν, Ιεροσολύμων, Τελ Αβίβ, Βηρυτού και Τύνιδας.
  • Αυστρία: Συγκροτούνται δυο εκλογικά τμήματα. Το ένα στη Βιέννη (Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας Βιέννης Favoritenstrasse 7) και το δεύτερο στο Σάλτσμπουργκ (Άμισθο Γενικό Προξενείο, Bundestrasse 111).
  • Αυστραλία: Δυο εκλογικά τμήματα. Το πρώτο στη Μελβούρνη (Γενικό Προξενείο Μελβούρνης, 37-39 Albert road), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Μελβούρνης, Αδελαΐδας, Ντάργουιν και Περθ. Το δεύτερο εκλογικό κέντρο της Αυστραλίας θα είναι στο Σύδνεϋ (Γενικό Προξενείο Σύδνεϋ, Level 2/219-223 Castlereagh Street). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σίδνεϋ, Βρισβάνης και Καμπέρρας.
  • Βέλγιο: Θα στηθούν τέσσερα εκλογικά κέντρα. Τα τρία θα είναι στις Βρυξέλλες (κτίριο πρεσβείας Βρυξελλών) και το τέταρτο στην Αμβέρσα.
  • Βουλγαρία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στη Σόφια (Κτίριο Πρεσβείας, 103 Evlogi Gevrgiev str). Στο εν λόγω εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σόφιας, Αργυροκάστρου, Τιράνων, Σκοπίων, Σεράγιεβου, Φιλιππούπολης, Βελιγραδίου.
  • Γαλλία: Θα στηθούν πέντε εκλογικά κέντρα σε Παρίσι (δυο), Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη.
  • Γερμανία: Συγκροτούνται 17 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. (*δείτε στις σελίδες 3 έως και 6 του παρακάτω πίνακα περισσότερες λεπτομέρειες).
  • Δανία: Δυο εκλογικά τμήματα στην Κοπεγχάγη (κτίριο Πρεσβείας Κοπεγχάγης, Hammerensgade 4, τρίτος όροφος). Στο 1ο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν όσοι έχουν επώνυμου που αρχίζει από Α έως και ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, και στο δεύτερο που το επώνυμό τους αρχίζει από ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ έως και ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ.
  • Ελβετία: Τέσσερα εκλογικά κέντρα (δυο στη Βέρνη, από ένα σε Γενεύη και Λωζάνη, δείτε στον παρακάτω πίνακα λεπτομέρειες).
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία Άμπου Ντάμπι (Al Bateen, Villa 1, 6-14).
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 12 εκλογικά κέντρα, με τα 8 εξ αυτών στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα σε Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Ληντς, Μπέρμινγχαμ (*δείτε πού ψηφίζετε στον παρακάτω πίνακα)
  • ΗΠΑ: Συγκροτούνται 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Φλόριντα (Τάμπα), Χιούστον (*δείτε λεπτομέρειες στον παρακάτω πίνακα).
  • Ιρλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Δουβλίνο (κτίριο Πρεσβείας Δουβλίνου 1 Upper Pembroke Street).
  • Ισπανία: Συγκροτούνται δυο εκλογικά κέντρα σε Μαδρίτη (Κτίριο Πρεσβείας Μαδρίτης, Avenida Doctor Arce) και Βαρκελώνη (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας Καταλωνίας (Valencia 558).
  • Ιταλία: Θα στηθούν τρία εκλογικά κέντρα σε Ρώμη (Κτίριο Πρεσβείας Ρώμης), Βενετία (Αίθουσα του Ινστιτούτου Ελληνικών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) και Μιλάνο (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας).
  • Καναδάς: Δυο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Τορόντο (Γενικό Προξενείο Τορόντο), όπου θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Τορόντο, Βανκούβερ, Γούνιπεγκ, Κάλγκαρυ και το δεύτερο στο Μοντρεάλ (Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Μόντρεαλ, Οττάβα, Χάλιφαξ.
  • Κατάρ: Ένα εκλογικό κέντρο στην Πρεσβεία Ντόχας (Ντόχα, Buliding 6, Street 530, West Bay Lagoon).
  • Κορέα: Ένα εκλογικό κέντρο στη Σεούλ (Πρεσβεία Σεούλ, 27th floor, Hanwha Building 86). Στο εν λόγω κέντρο θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σεούλ, Τόκυο, Γκουανγκζού, Πεκίνου, Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ.
  • Κύπρος: Συγκροτούνται πέντε εκλογικά κέντρα σε Λευκωσία (2), Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.
  • Λιθουανία: Δυο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Βίλνιους (κτίριο Πρεσβείας Βίλνιους, Rudninku 2), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βίλνιους, Ταλλίν, Κιέβου, Ρίγας, Αγίας Πετρούπολης, Μόσχας και Νοβοροσσίσκ. Το δεύτερο εκλογικό κέντρο θα στηθεί στο Κάουνας.
  • Λουξεμβούργο: Ένα εκλογικό κέντρο στο Κτίριο Πρεσβείας Λουξεμβούργου (27, RUE MARIE ADELAIDE)
  • Μάλτα: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βαλέτα (Κτίριο Πρεσβείας Βαλέτας IR-Rampa Ta’Xbiex 2).
  • Νότια Αφρική: Ένα εκλογικό κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ (Κτίριο Γενικού Προξενείου 261 Oxford Rd Illovo, Sandton)
  • Νορβηγία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Όσλο (Κτίριο Πρεσβείας Όσλο). Θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Όσλο, Ρέικιαβικ, Μπέργκεν, Τρόντχαϊμ.
  • Ολλανδία: Συγκροτούνται 6 εκλογικά κέντρα σε Χάγη (2), Άμστερνταμ (2), Ρόττερνταμ και Αϊντχόφεν
  • Ουγγαρία: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βουδαπέστη (Κτίριο Πρεσβείας Βουδαπέστης Szegfu utca 3). Σε αυτό το εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βουδαπέστης, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λιουμπλιάνα.
  • Πολωνία: Θα στηθεί ένα εκλογικό κέντρο στη Βαρσοβία (Κτίριο Πρεσβείας Βαρσοβίας).
  • Πορτογαλία: Ένα εκλογικό κέντρο στο κτίριο της Πρεσβείας Λισσαβώνας.
  • Ρουμανία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Βουκουρέστι. Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Βουκουρεστίου και σε αυτόν του Ιάσιου.
  • Σαουδική Αραβία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στο Ριάντ (κτίριο Πρεσβείας Ριάντ 8454 Abdullah Alsahmi St), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Ριάντ, Κουβέιτ, Τζέντα.
  • Σιγκαπούρη: Ένα εκλογικό κέντρο στη στα γραφεία Πρεσβείας Σιγκαπούρης (Goldbell Towers 47 Scotts Road). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σιγκαπούρης, Μουμπάι, Νέου Δελχί, Μπαγκόκ και Μανίλας.
  • Σουηδία: Τρία εκλογικά κέντρα σε Στοκχόλμη (Πρεσβεία Στοκχόλμης, Kommendorsgatan 16), Μάλμε (Άμισθο Προξενείο Μάλμε, Haltegelvagen 9), Γκέτεμπογκ (Ελληνική Κοινότητα Γκέτεμποργκ, Wadkopingsgatan 2).
  • Τσεχία: Ένα εκλογικό κέντρο στην Πράγα (Κτίριο Πρεσβείας Πράγας, Προξενικό Γραφείο). Θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Πράγας, Μπρνο, Παρντούμπιτσε.
  • Τουρκία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη (Γενικό Προξενείο Σισμανόγλειου Μεγάρου, Istiklal Cad 60). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Κωνσταντινούπολης, Ερεβάν, Τιφλίδας, Νιουρ Σουλτάν, Άγκυρας και Σμύρνης.
  • Φινλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Ελσίνκι (Γραφεία Πρεσβείας Ελσίνκι, Kruununhaka Maneesikatu 2A).

 

Υπενθυμίζεται πως από τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Μαΐου (00:01) έως και το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου (08:00) οι διελεύσεις από τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας γίνεται χωρίς την καταβολή του εκάστοτε αντιτίμου στα διόδια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Hellastron (Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια) μέλη της οποίας είναι η Αττική οδός, Ολυμπίας Οδός, Νέα Οδός, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Οδός Κεντρικής Ελλάδας, Αυτοκινητόδρομος Μορέας, Εγνατία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αι. Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, οι οδηγοί πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία.

 

Οι αναλυτικές οδηγίες:

Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια θα είναι σε λειτουργία.

Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίσουν τους σταθμούς διοδίων με τις συνήθεις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μην σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή με μηδενική χρέωση.

Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να έρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοιχτές, επίσης χωρίς χρέωση. Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά τους προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.

Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες που είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση που γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.

Οι οδηγοί θα ενημερώνονται, επίσης, μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS), όπου αυτές είναι διαθέσιμες, ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.

Για τα οχήματα των υπολοίπων κατηγοριών (λεωφορεία και φορτηγά), τα οποία δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση, η καταβολή διοδίων θα γίνεται κανονικά με τους συνήθεις τρόπους (ηλεκτρονικά – χειροκίνητα).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων